Provincie Rimini

Swipe

Provincie Rimini

Rimini

Rimini is de bekendste badplaats aan de Adriatische Zee, met brede stranden, veel muziek en nachtleven en hotels en restaurants, die de complete scala van Romagnese gerechten voorschotelen. De stad is in 1944 zwaar beschadigd door bombardementen en heeft daardoor veel van zijn oude monumenten verloren. Toch heeft deze moderne plaats nog enkele monumenten van hoge waarde.

Van het Romeinse Arinium resteren nog duidelijk zichtbare monumenten. De Arco d’Augusto, de Augustusboog, werd in 27 opgericht. De opening was zo wijd dat er geen deur in paste, symbolisch voor de vrede die in zijn rijk zou heersen. Aan de andere kant van de Romeinse stad staat een brug met vijf bogen uit de tijd van keizer Tiberius, gebouwd in 14-21. Nog steeds rijdt het verkeer hier over de stad in, zij het op modern wegdek. Het Amfiteatro romano uit de tijd van keizer Hadrianus bood plaats aan 10.000 toeschouwers. Aan de Piazza L. Ferrari is een Romeinse villa opgegraven.

De Piazza Tre Martiri ligt op de plaats van het Romeinse forum. Hier herinnert een zuiltje aan de legendarische toespraak van Caesar tot zijn troepen, nadat zij de rivier Rubicon waren overgestoken en daarmee in opstand kwamen tegen de Senaat (Alea iacta est, de teerling is geworpen). Hier zijn de Torre dell’Orologio uit 1847 en de sierlijke Tempietto Sant’Antonio te zien. Aan de voet van de klokkentoren getuigt een plaquette aan de drie verzetslieden die door de Duitsers in oktober 1944 zijn terechtgesteld en hun naam aan het plein gaven. De gedenkplaat noemt ook vele anderen die in de nazi-terreur vielen.

Piazza Cavour is het historische centrum, met een standbeeld van paus Paulus V uit 1613 en een fontein uit de 16e eeuw. Aan de noordwestzijde staat het Palazzo Comunale (16e eeuw) en het Palazzo dell’Arengo, met loggia’s en polyforen, uit 1204. In dit gebouw hangen een ‘Laatste Oordeel’ uit de school van Rimini (14e eeuw) en een ‘Laatste Avondmaal’. Voorts staat aan dit plein het Palazzo del Podestà uit 1330.

Het Castel Sigismondo, boven het Piazza Malatesta, werd voltooid in 1446 door hertog Sigismondo met steun van de architect Brunelleschi uit Firenze. Hierin is thans het Museo delle Culture extraeuropee gehuisvest, met beelden, maskers en rituele voorwerpen zijn uit Afrika, Australië en precolumbiaans Amerika.

Het symbool van oud-Rimini is de Tempio Malatestiano, gebouwd door Leon Battista Alberti tussen 1447 en 1460, in opdracht van Sigismondo Malatesta. De imposante façade heeft de vorm van een Romeinse triomfboog. Langs de rechterflank staan onder de bogen sarcofagen van beroemde personen. Het interieur is gotisch. Rechts van de ingang staat de graftombe van Sigismondo Malatesta zelf.

Het Museo Civico is gehuisvest in het voormalige jezuïetenklooster. Het Lapidario romano bezit voorwerpen uit het antieke Ariminum, mijlstenen van de Via Aemilia en de Via Flaminia, Jupiterbogen en mozaïeken.

10 prachtige bestemmingen in Provincie Rimini en Emilia-Romagna