Provincie Sancti Spíritus

Swipe

Het Escambray gebergte

De een wil afdalen in de diepte van de zee, de ander zoekt het liever wat hogerop. Het kan allemaal rond Trinidad. Een dag rondkijken op de hellingen van de Sierra de Escambray ligt dan voor de hand. De natuur is hier werkelijk uitbundig. Houd er echter rekening mee dat er zich in dit gebied gemakkelijk (zware) regenbuien kunnen ontwikkelen.

Het beste kunt u vroeg in de morgen de bergen intrekken, vooropgesteld dat u de hoogste toppen wilt zien. Allereerst is daar de Pico de San Juán, met 1156 meter de hoogste top in het gebergte, maar praktisch onbereikbaar. Voor de enigszins geoefende bergwandelaar is de Pico de Potrerillo met z’n 931 meter een wat aanvaardbaarder uitdaging.

In het gebergte bevindt zich, op een hoogte van 770 meter, een belangrijk kuuroord, het door patiënten uit de hele wereld bezochte Topes de Collantes. Het kent vrijwel alle hulpmiddelen die een kuuroord tot een kuuroord maken, van fitnessruimten tot een verwarmd(!) zwembad. De behandeling met geneeskrachtige kruiden geldt als dé specialiteit van het hotel. Het werd in de jaren vijftig opgezet als sanatorium voor tuberculosepatiënten.

Ook vanuit Trinidad is een excursie te maken naar het Embalse Hanabanilla, waarbij een boottocht over het stuwmeer is inbegrepen, men kan de haven van Casilda bezoeken, terwijl ook de 75 meter hoge waterval Salto del Caburni, eveneens in het Escambray gebergte, tot de toeristische trekpleisters behoort. De natuur- en vogelliefhebbers kunnen heel specifiek terecht op de voormalige koffieplantage Finca Codina. Het is een van de weinige plaatsen op Cuba waar men de nationale bloem van het land, de mariposa (vlinderbloem) in het wild treft. Er huizen veel vlinders en vogels en er groeien honderden soorten planten.

10 prachtige bestemmingen in Het Escambray gebergte en Cuba