Puerto Madryn en omstreken

Swipe

Puerto Madryn

Puerto Madryn is een stad van 60.000 inwoners gelegen aan de Atlantische kust in de provincie Chubut. Het is een goede start voor excursies naar het schiereiland Peninsula Valdés, Punta Tombo en Trelew. 

De stad werd gesticht in 1865 door de Welshman Sir Love Johns Parry, die baron was op een kasteel in Wales, genaamd Madryn. Hij kwam hier per boot aan met 150 andere Welsh-gezinnen, gevlucht uit Wales voor de onderdrukking door het Victoriaanse Engeland. Deze gezinnen leefden onder primitieve omstandigheden in een soort hutten aan het strand waarvan de resten nog te zien zijn (bij zona Punta Cuevas). 

Het stadje kreeg pas betekenis in 1886 toen een treinverbinding werd aangelegd naar Trelew, 60 km landinwaarts. Puerto Madryn was altijd een rustig vissersdorpje, totdat een aluminiumfabriek en toerisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw de stad een modern en eigentijds gezicht hebben gegeven. Nu is er niets meer van de Welshe sfeer en dorpse uitstraling van weleer terug te vinden. Gelukkig herinneren enkele huizen en straatnamen nog aan de eerste bewoners: Av. Gales, Calle Love Jones Parry, Calle H.J. Jones, Calle Rawson en Calle Baron de Madryn. Je ziet, de geschiedenis is hier op straat te vinden. 

Enkele interessante historische gebouwen zijn bijvoorbeeld de busterminal die eigenlijk het treinstation tot 1961 was en gebouwd werd in 1889. Of niet ver ervandaan het mooie Chalet Pujol, gebouwd in 1917 voor de familie Pujol (nu het Museo de Ciencias Naturales y Oceanográfico). In dezelfde straat Domecq Garcia 361, het eenvoudige huis Casa Toschke (nu het cultureel centrum van de Welsh gemeenschap). Of iets verder op nr. 475 nog een houten huis, Casa del Capitán Lereaux uit eind 19de eeuw (helaas slecht onderhouden). De kerk van 1914 op Plaza San Martín heeft een bizarre façade, kijk eens naar de klokkentoren. Maar als je dan de façade ziet van restaurant Ambique op de hoek van J. A. Roca en Roque Peña, daar straalt weer de aristocratie van af. Gebouwd in 1905 voor de eerste Engelse consul, Henry James. 

‘s Zomers is Puerto Madryn een echte gezellige badplaats met temperaturen van 25 tot 30 °C. Na Mar del Plata is deze stad de tweede grote vakantiemetropool aan de Atlantische kust. Het centrum is rondom Plaza San Martín en Calle 28 de Julio. Dé strandboulevards zijn Av. J. A. Roca en Blv. Alte. G. Brown. 

Deze strandboulevards hebben een grote verscheidenheid aan gebouwen: van vakantieflats tot villa-achtige huizen en het is er gezellig wandelen. Aan de strandkant zien we verschillende standbeelden. Natuurlijk weer zo’n lelijk geval ter herinnering aan de Falklandoorlog en een beeld van de vrouwen uit Wales: ‘Monumento de la Mujer Galesa’, uit erkentelijkheid voor de historische achtergrond, en te zien bij 9 de Julio. 

Als je na de excursies denk ik blijf hier nog een paar dagen dan is het beste strand vanaf de pier zuidwaarts langs de Blv. Alte. G. Brown. Hier is het heerlijk vertoeven, grote gezellige strandtenten, een brede wandelboulevard, terrassen en een breed strand. Er zijn nog enkele interessante historische plekken om te zien, maar deze liggen buiten het centrum. Daarom raad ik je aan deze tocht met de (huur)fiets te doen, want het is lekker fietsen in deze badplaats en ik laat je eens wat anders van de stad zien! 

De (fiets)tocht gaat eerst naar Punta Cuevas bij Playa del Indio, zo’n 4 km ten zuiden van de stad aan het einde van Blv. Alt. G. Brown. Bij mooi weer een heerlijke fietstocht over deze boulevard met links het strand en rechts vanaf Calle Alem de villawijk. Je ziet duidelijk dat hier geen schoonheidscommissie bestaat, want elk huis of iedere villa heeft zo’n zijn eigen architectuur. 

Bij Punta Cuevas kun je naar beneden naar het strand waar nog de resten te zien zijn waar de eerste Welshmen bivakkeerden. Boven is een klein museum, Museo Interpretación, met een overzicht (vooral foto’s) hoe deze immigranten geleefd hebben.

In de zomermaanden elke dag open van 10-13 en van 16-21 uur. Daarna alleen maar van 17-21 uur. 

Wat meer omhoog zie je het Monumento al Indio, een gedenkteken, neergezet in 1965 bij het honderdjarig bestaan van de stad. Weer zo’n bombastisch beeld nu van een Tehuelche-indiaan. Maar je hebt wel een prachtig uitzicht over de baai, de zee en naar de stad. 

Aan de andere kant van de heuvel is het meest interessante museum van Puerto Madryn en omstreken, ElEcocentro. Hier krijg je een zeer goed overzicht van de dierenwereld die rondom Peninsula Valdés leeft. Met o.a. interactieve media kun je duidelijk het leven volgen van de walvissen, pinguïns, en zeeleeuwen. Het heeft niet alleen een educatieve functie, maar dit museum doet zelf ook onderzoek. Er is een grote bibliotheek, een moderne confitería en er worden rondleidingen gegeven door conservatoren die Engels spreken. Absoluut een bezoek waard en ik raad je aan eerst hier naartoe te gaan en dan pas de excursies op Peninsula Valdés gaan doen! 4 Elke dag open van 9-18 uur. www.ecocen
tro.org.ar
 

Na het zonnebaden is het vanaf 17.30 uur gezellig toeven in de straten, 28 de Julio, Mitre en rondom Plaza San Martín, waar tot laat in de avond een leuke Feria de los Artesanos is. Maar ook rondom Av. Gales bij Av. J. A. Roca en het strand is een mediterrane sfeer met terrassen, bars, ijssalons en muziek. 

10 prachtige bestemmingen in Puerto Madryn en Argentinië