Puerto Madryn en omstreken

Swipe

Trelew en omstreken

De stad Trelew ligt 65 km ten zuiden van Puerto Madryn aan de RN3. Hoewel de naam Trelew een Welsh verleden doet vermoeden is er niet veel meer van te merken. Het enige wat er nog aan herinnert is het stationnetje en wat historische gebouwen. Zo is ook de naam Trelew ontstaan. In juli 1886 arriveerde Lewis Jones met honderden immigranten en treinmateriaal uit Engeland bij de Atlantische kust. Hij mocht een spoorbaan aanleggen van Puerto Madryn aan de kust tot aan de vruchtbare vallei van de Chubut rivier, die tevens als begin- en eindpunt moest dienen. De immigranten, voornamelijk Welshmen en Italianen, noemden deze nieuwe nederzetting Trelew. ‘Tre’ betekent in het Welsh stad en ‘Lew’ naar Lewis. In 1889 was de spoorlijn voltooid met een stationnetje en een kapel, die ook nog steeds te zien zijn.

Mede door de Welshmen werd al in 1875 het beroemde Eisteddfodfestival gehouden. Dit festival wordt elk jaar op de laatste zaterdag van oktober georganiseerd. Het embleem van dit festival heeft de Argentijnse nationale kleuren (lichtblauw en wit) met hyacinten (de nationale bloem van Wales).

Helaas is het festival nu meer een mengeling van Argentijnse cultuur met wat Welshe invloed. In het stadje Gaiman 16 km verderop wordt de originele Eisteddfod nog in ere gehouden (zie Gaiman). Vanaf begin 20ste eeuw, mede doordat de spoorlijn werd doorgetrokken naar Gaiman en Dolavon, groeide de stad snel en werd het een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig telt Trelew zo’n 90.000 inwoners en is eigenlijk alleen maar interessant om te bezoeken als uitvalsbasis naar Gaiman en Dolavon of Punto Tombo (waar na Antarctica de grootste pinguïnkolonie op het vasteland woont). Verder valt er niet veel te beleven in deze stad.

Alles speelt zich af rondom Plaza Independencia, de straten San Martín, 25 de Mayo en Rivadavia. In deze buurt vind je ook de belangrijkste historische gebouwen, want Trelew is wat betreft historische gebouwen interessanter dan Puerto Madryn. Het is beïnvloed door immigranten uit Wales, Italië en Spanje.

Wandelen door het historische centrum

Allereerst de historische gebouwen rondom Plaza Independencia. Midden op het plein staat een houten paviljoen, dat niet alleen opvalt omdat het vrijwel nooit voorkomt in Argentinië dat paviljoens zo overheersen op pleinen, maar ook omdat het beïnvloed is door de Jugendstil. Ontworpen door een Duitser in 1910, en wordt ook wel El Quiosco genoemd.

Op Calle 25 de Mayo aan het plein is Sociedad Española. Dit is een gebouw uit 1920, toen veel Spaanse immigranten zich hier gingen vestigen. Het is prachtig van binnen met kroonluchters, veel marmer en er is een goed restaurant.

Aan de andere kant op de hoek van Mitre staan enkele typische (houten) Welshhuizen (Victoriaanse stijl) uit eind 19de eeuw. Prachtig van vorm en kijk eens hoe de randen van de daken zijn afgewerkt! In de middelste was de eerste lagere school gevestigd en alleen bestemd voor de Welshmen. Het heeft brede veranda’s en fraai afgewerkt houtwerk. Op de hoek van Mitre en San Martín is tevens het bureau voor toerisme gehuisvest. De Municipalidad aan de overkant is weer helemaal in Spaanse stijl en gebouwd begin 20ste eeuw. Als je nu San Martín inslaat richting Av. Fontana heb je rechts op de hoek met Belgrano, Salón San David. Dit gebouw dateert uit 1913 en is dé sociëteit van de Welshmen. Hier werd in de beginjaren het Eisteddfod-festival gehouden. Je vindt er nu alle historische informatie met zelfs de grote rode draak!

Je gaat Belgrano in richting 25 de Mayo dan zie je halverwege de straat aan de linkerkant het kerkje Capilla Tabernacl, het oudste gebouw van de stad (1889) samen met het station. Bij 25 de Mayo sla je rechtsaf en loop je door een van de gezellige winkelstraten van Trelew. Op de hoek met Av. Fontano zien we het meest pompeuze gebouw uit de stad, Banco de la Nación (uit 1922). Hier ga je links de Av. Fontana in en rechtdoor richting station. Rechts aan de overkant van deze avenida op nr. 20 is een prachtig café en tevens hotel, Hotel Touring club. Het is een gebouw uit 1920 met een rijke historie, waar je zeker even binnen moet kijken. Met veel foto’s en vele kleine voorwerpen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. En ik zie je al verbaasd kijken naar die afschuwelijke combinatie van plastic (tuin)stoelen en de strak gevormde Thonet stoelen rondom de tafels! Avenida Fontana komt uit bij het station, dat helemaal gerenoveerd is en nu Museo Regional Pueblo de Luis heet. Het museum geeft je een goede indruk hoe de eerste kolonisten hier hebben geleefd. Open van ma. t/m vr. van 8-20 uur en in het weekend van 17-20 uur.

Rechts van het station is het plein Plaza Centenario met alweer een afschuwelijk standbeeld, vanwege het honderdjarig bestaan van de stad. Interessant is rechts het Museo Paleontológico Egidio Feruglio. In dit moderne museum zie je belangrijke fossiele vondsten van flora en fauna uit 300 miljoen jaar biologiegeschiedenis. Er blijken in deze provincie Chubut enorme reptielen en dinosaurussen te hebben geleefd en wel zo’n 65 miljoen jaar geleden. Van kleine krabben tot enorme geraamtes zijn hier te zien. Onder andere is er een skelet van een Titanosaurus te bezichtigen die zo’n 70 miljoen jaar geleden in de toen vochtige valleien van Patagonië leefde. Hier staat ook het enige gevonden exemplaar van een gehoornde Roofsauriër (Carnotaurus sastrei) en versteende eieren met inhoud (Titanosauridal). Het museum heeft alle uitleg in het Spaans en Engels, daarom zeker de moeite waard voor een bezoek. Elke dag open van 10-20 uur. www.mef.org.ar

10 prachtige bestemmingen in Trelew en omstreken en Argentinië