Québec

Swipe

Québec

Het begin van de winter van 1878/1879 was uiterst mild geweest. De rivier was nog geen moment dichtgevroren. De gelovige inwoners van het dorpje begonnen radeloos te worden. Dit was nog nooit gebeurd en ze hadden er zo op gerekend dat het ijs hen zou helpen. Aan de overkant lag een grote berg stenen voor een nieuwe parochiekerk. Ze hadden echter geen enkele mogelijkheid die naar hier te halen. De rivier bedekt met ijs was de enige oplossing. Op de avond van 16 maart 1879 trokken ze allemaal naar het oude kerkje. De preek van Pastoor Désilets was nog nooit zo inspirerend en vol vuur geweest. Hij vroeg de heilige Maagd Maria om strenge vorst en beloofde in ruil daarvoor het huidige kerkje niet te zullen slopen maar aan haar te wijden. Met zijn allen baden ze diverse keren de rozenkrans. De volgende ochtend geloofden de dorpelingen hun eigen ogen niet. IJsschotsen waren de rivier komen afzakken en hadden zich hier in de oever vastgezet. Daardoor was de rivier afgedamd en was er een ijsbrug ontstaan. Zoiets was nog nooit gebeurd. Direct werd een verband gelegd met hun beloftes van de vorige avond. De mensen noemden het de Rozenkransbrug. Hij bleef een week lang intact; voldoende tijd voor de parochianen om de stenen over te brengen.

Wonderen

Dit voorval wordt het eerste wonder van Cap-de-la-Madeleine genoemd. Er zou er nog eentje volgen, in juni 1888. Vanaf dat moment werd dit Québecse plaatsje een pelgrimsoord en dat is het nog steeds. Er verrees het reusachtige heiligdom Notre-Dame-du-Cap. Cap-de-la-Madeleine ligt aan de noordoever van de levensader van de provincie Québec, de Fleuve St.-Laurent, ongeveer halverwege grootste stad Montréal en hoofdstad Ville de Québec (zie ook de pagina over het noordelijke deel van de Chemin du Roy). Het is een voorbeeld van de roomskatholieke cultuur die overheerst in de meeste delen van deze provincie. Er zijn meer van dit soort pelgrimsoorden en die hebben vaak weelderig ingerichte kerkgebouwen. Ze trekken ieder jaar honderdduizenden bezoekers en vormen een belangrijk onderdeel van de toeristische trekpleisters hier.

Franstalig

Québec is een Franstalige provincie en de grootste van Canada. Van noord naar zuid meet ze meer dan tweeduizend kilometer en van oost naar west is het niet veel minder. De aangrenzende wateren bieden een grote verscheidenheid aan zeezoogdieren, inclusief tien soorten walvissen die in de Fleuve St.-Laurent (St. Lawrence River voor de Engelstaligen) soms tot niet ver van de poorten van Ville de Québec worden gezien.

Beschrijvingen

In deze sectie van de Vakantie Arena-website worden achtereenvolgens beschreven het Laurentides-gebergte ten westen en zuidwesten van Montréal, de regio tussen Montréal en hoofdstad Ville de Québec, het gebied ten noorden van de hoofdstad, het vervolg van de noordoever van de Fleuve St.-Laurent, de spectaculaire fjord van de Rivière Saguenay, het afgelegen oosten tot aan Labrador, het Gaspésie-schiereiland, de Appalachen-regio langs de zuidoever van de Fleuve St.-Laurent, de eilanden van Montréal, en het verre westen en noorden. Hoofdstad Ville de Québec en grootste stad Montréal hebben eigen pagina's.

10 prachtige bestemmingen in Québec en Oost-Canada