Québec

Swipe

Aan Rivière St.-Maurice

Ongeveer halverwege de Chemin du Roy tussen Montréal en Ville de Québec in de Canadese provincie Québec mondt de Rivière St.-Maurice bij Trois-Rivières uit in de Fleuve St.-Laurent. Stroomopwaarts zijn aan deze rivier enkele interessante bezienswaardigheden. Die komen op deze pagina aan de orde. Trois-Rivières is opgenomen op de pagina over het zuidelijke deel van die Chemin du Roy.

St.-Jean-des-Piles

Parc de La Mauricie

De Rivière St.-Maurice komt uit het hart van het Laurentides-gebergte. Onderweg stroomt ze langs het Parc de La Mauricie. Dat populaire natuurgebied is bereikbaar via St.-Jean-des-Piles. Het is een park met een groot plateau van glooiende heuvels, dalen en een ontelbare hoeveelheid meren, behorend tot het zuidoostelijke deel van het Canadian Shield. Er zijn restanten gevonden van minstens vijfduizend jaar oude nederzettingen van inheemse Algonquin-, Iroquois-, Huron- en Attikamek-mensen. Door het zuidelijke deel van dit 536 vierkante kilometer grote natuurreservaat loopt een weg die voert langs wandelroutes, bezienswaardigheden, uitkijkpunten, meren en informatiepanelen over flora, fauna en vroegere bewoners. Bij de oostelijke entree, even voorbij St.-Jean-des-Piles, is een bezoekerscentrum met een expositieruimte en een driedimensionaal display dat toont wat het park zoal te bieden heeft. Het is open van half mei tot half oktober.

Grandes-Piles

Musée du Bûcheron

Gezien vanaf St.-Jean-des-Piles ligt aan de overkant van de Rivière St.-Maurice het dorp Grandes-Piles. Hier is aan 780 Cinquième Avenue het Musée du Bûcheron, het houthakkersmuseum. Dit is een natuurgetrouw gereconstrueerd bosarbeiderskamp uit eind negentiende eeuw. In blokhutten en werkplaatsen zijn leefomstandigheden, zagerijen en gereedschappen te bekijken. Er kan met een rondleiding worden meegegaan. Open van half juni tot begin september.

Shawinigan

Cité de l’Énergie

Aan de Rivière St.-Maurice ligt verder de wat grotere stad Shawinigan. Hier zijn enkele watervallen met waterkrachtcentrales in de rivier, waarover van alles is te zien in het energiecentrum La Cité de l’Énergie. Dat is op een eiland bezijden de rivier gebouwd, aan 1000 Avenue Melville. Het omvat een complex gebouwen met exposities en veel interactieve displays over de industriële geschiedenis van deze plaats, elektriciteitswinning, aluminium- en houtverwerkingsindustrieën en elektrochemie. Er is ook een uitkijktoren die zicht geeft op de watervallen en er kan een boottocht worden gemaakt tot aan de voet daarvan. Tijdens een rondrit wordt een aluminiumsmelterij bezocht.

10 prachtige bestemmingen in Aan Rivière St.-Maurice en Oost-Canada