Québec

Swipe

Bergeronnes tot Baie-Comeau

Langs de noordoever van de Fleuve St.-Laurent voorbij de Rivière Saguenay naar het oosten begin je echt in de meer afgelegen gebieden van de Canadese provincie Québec te komen. De plaatsen blijven kleiner, de loofbossen maken plaats voor naaldwouden, de wildernis is echt wild en is, op enkele industriële uitzonderingen na, meestal nauwelijks door mensenhanden aangeraakt. Voorbij het natuurgebied Archipel-de-Mingan in de regio Côte-Nord houdt de weg zelfs op. Enkele nog verder weg liggende plaatsen zijn niet meer met de auto bereikbaar, alleen nog per boot. Op deze pagina de meest interessante bezienswaardigheden aan de noordoever van de Fleuve St.-Laurent tussen Les Bergeronnes bij Tadoussac in het westen en Baie-Comeau in het oosten.

Grandes-Bergeronnes

Cap-de-Bon-Désir

Wat voor dieren in het water van het waternatuurgebied Parc Marin du Saguenay-St.-Laurent voorkomen (zie over dit reservaat ook de aparte pagina), kun je zien in het interpretatie- en observatiecentrum Cap-de-Bon-Désir aan 13 Chemin du Cap-de-Bon-Désir in Grandes-Bergeronnes. Buiten zijn uitkijkplatforms die zicht geven op de opspuitende waterdampfonteinen uit de ademgaten van de walvissen die hier in de Fleuve St.-Laurent komen foerageren. Naast dit centrum staat een automatisch werkende vuurtoren waarin exposities te zien zijn over het leven op het water van rivieren en oceanen. Open van begin juni tot de tweede week van oktober.

Archéo Topo

De prehistorie van het gebied en archeologische vondsten worden getoond in Archéo Topo aan 498 Rue de la Mer. Centraal staan de vroegere activiteiten van de inheemse bevolking in deze regio. Het is open van half mei tot half oktober.

Les Escoumins

Parc Marin du Saguenay-St.-Laurent

De oostelijke grens van het Parc Marin du Saguenay-St.-Laurent ligt bij Les Escoumins. Een informatiecentrum over dieren en planten in het estuarium is gevestigd aan 41 Rue des Pilotes. Het is geopend van begin juni tot begin oktober. Gezegd wordt dat hier de rivier op een oceaan begint te lijken...

Longue-Rive

Centre d’Interprétation des Marais Salés

In Longue-Rive zijn enkele uitkijkplatforms bij het Centre d’Interprétation des Marais Salés. Deze geven zicht op een van de grootste zoutwatermoerassen van Québec. Binnen zijn exposities hierover en over de vogeltrek van de Canadese gans. Ook is er aandacht voor de hier voorkomende slechtvalk. Het centrum is aan 741 Route 138 en is open van begin juni tot begin september.

Galerie Denis St.-Pierre

Aan 489 Route 138 is het atelier met galerie van de kunstenaar Denis St.-Pierre. Hij maakt grote houten en metalen beelden maar ook kleine kunstvoorwerpen uit steen en van de horens van kariboes en witstaartherten. De natuur vormt een belangrijk thema maar ook onderwerpen die te maken hebben met de oorspronkelijke bevolking.

Baie-Comeau

Villégiature de Papinachois

Innu-mensen, de oorspronkelijke bewoners van het oosten van Québec en behorend tot het Montagnais-volk (geen Inuit), hebben vlak bij Baie-Comeau het Centre de Villégiature de Papinachois gesticht. Hier kun je kennismaken met cultuur, historie en recreatie van deze mensen. Dit openluchtcentrum staat in het inheemse reservaat Betsiamites en de entree is aan 18 Rue Messek. Behalve veel natuur is er een oud Innu-dorp. Gidsen geven uitleg over de manier van leven. Je kunt er ook overnachten en boottochten maken.

Maison du Patrimoine Napoléon-Alexandre-Comeau

Aan 9 Avenue Marquette is het Maison du Patrimoine Napoléon-Alexandre-Comeau. Dat is het plaatselijke historisch museum. Het is gevestigd in het voormalige postkantoor en laat in foto’s, schilderijen en voorwerpen bijzondere momenten en personen zien uit de geschiedenis van Baie-Comeau. Daarbij zijn opgravingen van eeuwenoude nederzettingen. Napoléon-Alexandre Comeau was een regionaal zeer bekende natuurkenner.

Manic 2 en 5

Vanuit Baie-Comeau zijn twee waterkrachtcentrales te bekijken, beide aan Route 389. Iets meer dan twintig kilometer van Baie-Comeau is de stuwdam Manic-2, verwijzend naar de Rivière Manicouagan waarin deze is gebouwd. Zo’n 190 kilometer verder is in diezelfde rivier de centrale Manic-5 met de Daniel Johnson-dam. Met een lengte van 1,3 kilometer en een hoogte tot 214 meter wordt deze laatste de grootste van de wereld genoemd met bogen en steunpilaren. Beide zijn met gratis rondleidingen te bekijken tussen eind mei en begin september.

Domaine de l’Ours Noir

Vlak bij Manic-2 is het Domaine de l’Ours Noir. Hier is een grote concentratie aan zwarte beren. Ook zijn er wolven. Men heeft er een observatiepost gebouwd waar deze dieren van dichtbij en toch veilig zijn te bekijken. Het zien van beren wordt zelfs gegarandeerd. Is er geen in de buurt, dan krijg je het toegangsgeld terug.

Veerboot naar Matane

Vanuit Baie-Comeau gaat dagelijks een autoveerboot over de Fleuve St.-Laurent naar Matane aan de zuidoever van de rivier. Deze overtocht vergt circa 2,5 uur en de kans op het zien van walvissen en andere zeedieren onderweg is groot maar wel afhankelijk van het jaargetijde. Er wordt het hele jaar gevaren. De terminal is aan 14 Route Maritime.

10 prachtige bestemmingen in Bergeronnes tot Baie-Comeau en Oost-Canada