Québec

Swipe

Côte-Nord

De regio waarin het Parc National de l'Archipel-de-Mingan ligt (zie ook de aparte pagina daarover) en daar ten oosten van aan de noordoever van de Golfe du St.-Laurent in de Canadese provincie Québec is de Côte-Nord. Dit is zeer dun bevolkt en moeilijk bereikbaar gebied. Er wonen nauwelijks zesduizend mensen die zich vooral bezighouden met de visserij, hoewel ook hier het toerisme steeds belangrijker begint te worden. Wild en de wilde natuur zijn het meest interessant. Je kunt onder meer walvisexcursies maken of met een vrachtboot of ijsbreker mee langs de haventjes van de kustgemeenschappen.

Tweede Wereldoorlog

Aan deze regio zit een weinig bekend historisch verhaal vast. In de Tweede Wereldoorlog wisten Duitse onderzeeërs tot hier door te dringen. Ze gingen de Fleuve St.-Laurent op en kwamen tot op driehonderd kilometer van Ville de Québec. Tussen 1942 en 1944 brachten ze 23 geallieerde schepen tot zinken. De Canadese en Newfoundlandse marines wisten uiteindelijk, met steun van VS-oorlogsbodems, te voorkomen dat de Duitsers verder opstoomden en voet aan wal zouden zetten. Newfoundland was toen nog geen deel van Canada maar een kolonie van Groot-Brittannië. Door censuur is over deze 'Slag van de Golf van St. Lawrence' niet veel bekend geworden; verliezen werden doodgezwegen.

Nordik Express

Niet alle plaatsjes zijn over de weg bereikbaar; soms moet je met de postboot mee. Vanuit Havre-St.-Pierre midden in het natuurgebied Parc National de l'Archipel-de-Mingan vaart het motorschip Nordik Express langs de Côte-Nord tot aan Blanc-Sablon bij de grens met Labrador (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) met stops in diverse haventjes. Vertrek is eenmaal per week, op woensdag. Deze boottochten vinden plaats van begin april tot eind januari als ijsgang het varen niet onmogelijk maakt. Wil je je auto meenemen, dan moet je minimaal een maand voor vertrek reserveren. Informatie daarover via tel. +1-418-723-8787.

Baie-Johan-Beetz

Maison Johan-Beetz

In 1897 arriveerde de Belgische aristocraat en kunstenaar Johan Beetz in Canada. Na het overlijden van zijn verloofde verlangde hij naar rust en afleiding. Hij was een groot liefhebber van jagen en vissen, en ging op zoek naar een rustieke locatie aan de Golfe du St.-Laurent. Ten oosten van Havre-St.-Pierre vond hij zijn ideale plek en bouwde er een huis zo groot als een kasteel. Daar omheen ontstond het vissersdorp Baie-Johan-Beetz. Panelen in het huis beschilderde hij met bloemmotieven, dierenscènes en andere natuuronderwerpen. Nu is het een historisch monument. Er is een museum van gemaakt met authentiek ingerichte woonvertrekken en exposities over het leven van Beetz en het dorp. Het staat aan 15 Rue Johan-Beetz en is open van half juni tot half augustus.

Natashquan

Centre d’Interprétation Le Bord du Cap

Het eind van de asfaltweg is in Pointe-Parent. Dat is even voorbij Natashquan, een vissersdorp dat in 1855 begon als schuillocatie voor vissers. Meer daarover is te zien in een nagebouwde winkel uit begin twintigste eeuw aan 32 Chemin d’En-Haut. Daarin is het Centre d’Interprétation Le Bord du Cap gehuisvest. Voorwerpen, foto’s en in scène gezette taferelen geven er inzicht in het leven en werken in deze gemeenschap. Open van half juni tot eind augustus.

Blanc-Sablon

Harrington Harbour, Tête-à-la-Baleine (ter plaatse Providence Island genoemd), La Tabatière, St.-Augustin en Blanc-Sablon zijn vissersdorpen die graag toeristen ontvangen die op zoek zijn naar rust en afzondering. Ze worden aangedaan door de kustvaarder uit Havre-St.-Pierre. Blanc-Sablon is het ‘eind van de wereld’ voor wat Québec betreft.

Musée Scheffer

In Blanc-Sablon bevindt zich aan 1 Rue Deslauriers het Musée Scheffer. Dat is ondergebracht in de plaatselijke kerk en is gewijd aan het leven van bisschop Scheffer. Hij was de eerste kerkleider van het bisdom Schefferville-Labrador en stichter van het eerste ziekenhuis in Blanc-Sablon. Foto’s, video’s en voorwerpen geven een beeld van de bisschop, het dorp en de regio.

Veerboot naar Ste.-Barbe

Vanuit Blanc-Sablon vaart van eind april/begin mei tot begin januari een veerboot over de Strait of Belle Isle naar Ste.-Barbe op het Island of Newfoundland. IJsgang kan die periode echter korter maken. De overtocht duurt ongeveer zeven kwartier en er zijn één tot drie afvaarten per dag (niet op eerste kerstdag). Informatie in Canada via tel. 1-866-535-2567 en buiten Canada via tel. +1-418-461-2889. Reserveren hoeft niet maar wordt wel aangeraden.

Rivière St.-Paul

Route Jacques-Cartier

Vanuit Blanc-Sablon loopt een weg naar het westen tot aan Vieux-Fort. Dit wordt de Route Jacques-Cartier genoemd, naar de Franse ontdekkingsreiziger die hier in 1534 langs is gevaren. Deze gaat langs het vissersdorp Rivière St.-Paul, waar een uitkijkplatform een fraai zicht biedt op het dorp en de gelijknamige rivier. Ook te zien zijn eilanden met grote kolonies papegaaiduikers in de Golfe du St.-Laurent.

Whiteley Museum

In het dorp zelf is aan 1 River Drive het Whiteley Museum. Hoewel dit gewijd is aan de plaatselijke en regionale historie, ontwikkeling en visserij, is er vooral veel te zien over de naamgever, William Whiteley. Naar verluidt heeft die de kreeftenval uitgevonden. Open op werkdagen van begin mei tot eind oktober.

10 prachtige bestemmingen in Côte-Nord en Oost-Canada