Québec

Swipe

Dwars door de Appalachen

Op deze pagina gaat het vanaf de Fleuve St.-Laurent bij Rivière-du-Loup dwars door het Appalachen-gebergte naar het oosten.

Rivière-du-Loup

In de zeventiende eeuw werd op de plaats van het tegenwoordige Rivière-du-Loup een bonthandelspost neergezet. Gespeculeerd wordt echter dat het al rond het jaar 1000 een overwinteringsplaats was van de Vikingen. Nu is het een stad die als een soort amfitheater tegen het voorgebergte van de Appalachen ligt uitgespreid.

Parc des Chutes et de la Croix Lumineuse

Er dwars doorheen stroomt de rivier Rivière-du-Loup met midden in de stad een dertig meter hoge waterval die voor de opwekking van elektriciteit wordt benut. Daar omheen is het bosachtige Parc des Chutes et de la Croix Lumineuse met onder meer bruggen die het riviertje en de waterval oversteken en bovenaan een groot metalen kruis dat ’s ?avonds door honderden lampen is verlicht. Daar vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad en de Fleuve St.-Laurent in de verte. Het park ligt aan het eind van Rue Lafontaine, Rue Frontenac en Rue de la Chute.

Parc de la Pointe

Helemaal beneden op een schiereiland aan de oever van de Fleuve St.-Laurent is het Parc de la Pointe. Vandaar kun je met wat geluk walvissen in de Fleuve St.-Laurent zien zwemmen, spelen en spuiten. Ook de haven is hier. Daar vandaan vertrekken rondvaartboten voor walvisexcursies en de veerboot naar St.-Siméon aan de overkant van de Fleuve St.-Laurent. De toegang is aan Rue Fraser en aan Boulevard Cartier.

Carillons Touristique

Aan 393 Rue Témiscouata bevindt zich Les Carillons Touristique. Dit is een voor publiek toegankelijke privéverzameling carillon- en kerktoren-klokken daterend vanaf 1718. Naar eigen zeggen is het de grootste collectie van de wereld: meer dan 250 stuks en allemaal in de openlucht. Open van half juni tot de tweede week van oktober.

Musée du Bas-St.-Laurent

Exposities van hedendaagse kunst, archeologische vondsten, de historie van Rivière-du-Loup en volkenkundige onderwerpen zijn te bekijken in het Musée du Bas-St.-Laurent aan 300 Rue St.-Pierre.

Musée de Bateaux Miniatures

Meer dan 130 scheepsmodellen zijn te zien in het Musée de Bateaux Miniatures aan 80 Boulevard Cartier. Die zijn allemaal met de hand gemaakt. Er zijn onder andere twee kleine replica’s van de Titanic bij. Ook is een verzameling schilderijen over schepen aangelegd. Geopend van half juni tot half oktober.

Manoir Fraser

De herinnering aan de stichter van de stad, William Fraser, wordt levend gehouden in diens Victoriaanse villa Manoir Fraser aan 32 Rue Fraser. Deze dateert uit de negentiende eeuw en staat vol passend meubilair. Ook is er een galerie met werken van lokale en regionale kunstschilders. Open van half juni tot half oktober.

Noël au Château

Rivière-du-Loup heeft ook nog een eigen kasteel. Dat biedt onderdak aan de kerstman. In dit Noël au Château zijn displays over de oorsprong van Kerstmis, de betekenis van kerstgebruiken, kerstversieringen en kerstlegendes. Een van de kamers van de kerstman is er te bekijken, er zijn tientallen verlichte huisjes in wintertaferelen en allerlei soorten kerstbomen. Ook kerststallen uit vele landen zijn er opgezet. Dit kerstkasteel staat aan 65 Rue de l’Ancrage, aan de oever van de Fleuve St.-Laurent.

Cabano

Vanuit Rivière-du-Loup gaat de Trans-Canada Highway via Route 185 naar het oosten, naar de Canadese provincie New Brunswick. Vroeger was dit een voetpad, de Sentier du Grand-Portage. Het werd gebruikt om kano’s en goederen tussen twee wateren heen en weer te dragen. Tegenwoordig is het een geasfalteerde weg. Een van de interessante plaatsen hieraan is Cabano aan het meer Lac Témiscouata.

Fort Ingall

Hier is het houten Fort Ingall. Dat is er in 1839 neergezet en moest de Sentier du Grand-Portage en omliggend gebied beschermen tegen Amerikaanse invallen. Het is gerestaureerd en is thans een historisch monument met exposities en demonstraties. Het fort staat aan 81 Rue Caldwell en is open van begin juni tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Dwars door de Appalachen en Oost-Canada