Québec

Swipe

Eilanden van Montréal

Montréal ligt op een reeks eilanden in de Fleuve St.-Laurent in de Canadese provincie Québec. Die zijn allemaal met elkaar verbonden door bruggen en dammen. In de omgeving van deze reuzenstad zijn op deze vlakke, maar hier en daar toch ook heuvelachtige stukken land in de rivier enkele aardige bezienswaardigheden. Zie over Montréal zelf de aparte pagina's.

Laval

Cosmodôme

Aan de westkant, aan de Autoroute des Laurentides, ligt Laval. Hier bevindt zich het Cosmodôme-Centre de Sciences de l’Espace. Dat ligt aan de Avenue du Cosmodôme, op de hoek met de snelweg naar het Laurentides-gebergte en Mont-Tremblant. Het is een modern museum dat helemaal is gewijd aan ruimtevaart en astronomie. Daarbij is veel aandacht voor wat Canada op dit gebied doet en heeft gedaan. Buiten de zomer is het op maandag dicht.

St.-Léonard

Site Cavernicole

Ten noorden van Montréal ligt St.-Léonard, in een gebied met veel grotten. Sommige ervan zijn meer dan tienduizend jaar oud. In het Parc Pie-XII is de Site Cavernicole de St.-Léonard en daar kun je van mei tot oktober met gidsen naar binnen. Onderdeel van de rondleiding is een diashow. De ingang is aan 5200 Boulevard Lavoisier.

Pierrefonds

Aan de zuidwestkant van het Île Montréal ligt Pierrefonds met twee interessante natuurgebieden: Bois-de-Liesse en Cap-St.-Jacques.


Parc-Nature du Bois-de-Liesse

Het Parc-Nature du Bois-de-Liesse is een loofbomenbos met in het voorjaar veel wilde bloemen. In het najaar is het dankzij het verkleuren van de bladeren wat men zelf noemt een ‘betoverend woud’ met een ‘symfonie van kleuren’. ’s? Winters wordt er op de lichtglooiende heuvels gelanglauft. Loipes lopen onder meer langs voederplaatsen voor vogels. In Maison Pitfield aan 9432 Boulevard Gouin Ouest is een informatiecentrum. Dat is open van eind april tot eind oktober.

Parc-Nature du Cap-St.-Jacques

Het Parc-Nature du Cap-St.-Jacques is een wildernis bij de samenkomst van Lac des Deux-Montagnes en de Rivière des Prairies. Er zijn een ecologische boerderij en een opvangcentrum voor schildpadden. In het Château Gohier uit 1916 zijn een informatiecentrum en een cabane-à-sucre ondergebracht. De esdoornsappen van het omringende maplebos worden hier verwerkt tot maple syrup (ahornstroop of esdoornsiroop) en allerlei lekkernijen. Het staat aan 20099 Boulevard Gouin Ouest.

Ste.-Anne-de-Bellevue

Musée d’Entomologie

Helemaal op de zuidwestpunt van Île Montréal ligt Ste.-Anne-de-Bellevue. Hier is aan 21111 Rue Lakeshore het Musée d’Entomologie et Laboratoire de Recherche Lyman gevestigd. Het exposeert uit een collectie van bijna drie miljoen insecten en heeft displays over hun rol in de wereld.

Écomusée de la Vallée du St.-Laurent

Dieren die voorkomen in het dal van de Fleuve St.-Laurent zijn te bekijken in het Écomusée de la Vallée du St.-Laurent aan 21125 Rue Ste.-Marie. Een kleine honderd ervan zijn hier ondergebracht in vitrines met natuurgetrouw nagemaakte leefomgevingen. Ook is er een wildobservatiecentrum waar vandaan excursies worden gehouden op zoek naar wild langs de rivier.

10 prachtige bestemmingen in Eilanden van Montréal en Oost-Canada