Québec

Swipe

Île d’Anticosti

Ver weg in het oosten van de Canadese provincie Québec ligt in de monding van de Fleuve St. Laurent naar de Golfe du St.-Laurent het eiland Île d'Anticosti. Je kunt er met een veerboot komen vanuit Sept-Îles en vanuit Havre-St.-Pierre, beide aan de noordoever van de Fleuve St.-Laurent.

Île-d’Anticosti is het grootste eiland van Québec. Er zijn onder andere meer dan 120.000 witstaart- of Virginiaherten en veel grotten, kloven en watervallen. Opmerkelijk zijn beeldentuinen die op een aantal plekken in de rotsen zijn uitgehakt door beeldhouwers uit Québec. Rond het eiland komen bij laag water tal van scheepswrakken te voorschijn, gevolg van lange verraderlijke klippen. Op de rotsen langs de kusten liggen nog weleens zeehonden te zonnen. Er zijn 125 kilometer aan uitgezette wandelroutes, in lengtes variërend van één tot 24 kilometer. Overnachten kan op enkele campings en in herbergen en kleine hotels.

Économusée d’Anticosti

Meer over de historie en de natuur van dit eiland is te zien in het Économusée d’Anticosti/Musée Henri-Menier. Dat is te vinden aan 37A Chemin des Forestiers in het plaatsje Port-Menier aan de westkust van het eiland.

Musée Henri-Menier

Op hetzelfde adres is ook het Musée Henri-Menier. De Fransman Henri Menier werd in 1895 eigenaar van het eiland. Na zijn dood werd het in 1926 verkocht aan drie bosbouwbedrijven. In 2001 werd er een groot natuurreservaat gesticht, het Parc National d’Anticosti. Menier was chocoladefabrikant en daar is in dit museum meer van te merken. Het is open van half juni tot begin oktober (niet op zondag).

10 prachtige bestemmingen in Île d’Anticosti en Oost-Canada