Québec

Swipe

Île d’Orléans

Vanaf Ville de Québec in de Canadese provincie Québec langs de Fleuve St.-Laurent naar het noorden/oosten kom je in gebieden waar rivieren diepe valleien in de rotsplateaus hebben uitgeslepen. Dichte wouden bedekken er de meeste berghellingen. Walvissen kijken is hier een belangrijke toeristische industrie. Er is bijna geen plaats langs de rivier zonder onderneming met excursieboten. Soms kun je met grote passagiersschepen mee, samen met driehonderd anderen. Vaak wordt gevaren met kleine rubbervlotten (zodiacs geheten) die je heel dicht bij die gigantische en imposante zeedieren brengen. De meeste tochten gaan van eind mei tot half oktober. Verder is deze regio historisch belangrijk vanwege de aankomst van de eerste Europese kolonisten en missionarissen. Op deze pagina het eiland Île d'Orléans ten noordoosten van Québecs hoofdstad en de toegangspoort daar naar toe, Beauport.

Beauport

Maison Bellanger-Girardin

Een plaatsje met een belangrijke toeristische bezienswaardigheid is Beauport. In het centrum daarvan is de historische wijk Bourg du Fargy en daar zijn zigzag neergezette huizen te vinden die dateren uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw. In het hart staat Maison Bellanger-Girardin, aan 600 Avenue Royale. De eerste delen van deze hofstede zijn hier in 1673 neergezet. Sindsdien zijn diverse stukken toegevoegd. Nu is het een historisch monument. Binnen zijn exposities te zien over de wijk, de geschiedenis van de regio en de families die hier hebben gewoond. Open van begin mei tot eind oktober.

Parc de la Chute-Montmorency

Aan de oostkant van Beauport is het Parc de la Chute-Montmorency. Centraal daarin is een 83 meter hoge waterval: dertig meter hoger dan die in Niagara Falls maar minder breed, met minder water, minder spectaculair en minder kermisachtig. De Rivière Montmorency stroomt hier de Fleuve St.-Laurent in. Je kunt tussen half april en eind oktober met een kabelbaan omhoog of via een houten trap langs de rotswand naast de waterval naar boven en/of naar beneden klimmen. In een informatiecentrum bij de toeang tot het park aan 2490 Avenue Royale is van alles te zien over de geologie van dit gebied. Boven is het luxe restaurant Manoir Montmorency in een herenhuis uit 1781. Daar hangt ook een brug over de waterval. Aan de andere kant van de rivier zijn restanten van de kampementen van de Engelse generaal Wolfe die hier in 1759 gelegerd was voor hij Québec ging veroveren. Van de derde week van juli tot half augustus vindt boven de waterval in het Parc de la Chute-Montmorency de jaarlijkse vuurwerkcompetitie Les Grands Feux Loto-Québec plaats. Vuurwerkfabrikanten uit diverse landen laten dan op woensdagen en zaterdagen zien wat voor vuurwerkshows ze kunnen maken. In een finale wordt de winnaar bekendgemaakt. De shows beginnen om 21:30 uur. Voor een zitplaats met het beste uitzicht moeten kaartjes worden gekocht.

Grotten van Boischatel

Vlakbij de waterval van Montmorency zijn de grotten van Boischatel. Die zijn drie kilometer lang en behoren tot de grootste van Canada. Een paar honderd meter daarvan kan met een gids worden bekeken. De ingang is bij een golfbaan op de rechteroever van de Rivière Montmorency aan Rue Notre-Dame. Ze zijn niet makkelijk begaanbaar en minimaal natte voeten zijn gegarandeerd. Reserveren is noodzakelijk (tel. +1-514-252-3006).

Île d’Orléans

Bij Beauport ligt een brug naar het dorp St.-Pierre op Île d’Orléans in de Fleuve St. Laurent. Dat eiland is een historisch gewest met de landelijke cultuur van Québec en architectuur uit de tijd van Nieuw-Frankrijk. Meer dan zeshonderd bouwwerken zijn er erkend als historische monumenten; de meeste zijn meer dan 350 jaar oud. Het eiland wordt omcirkeld door de Chemin Royal. Door deze af te rijden kom je langs de belangrijkste culturele en historische hoogtepunten. Onderweg passeer je veel kruisbeelden en kapelletjes, kunstgalerieën, souvenirwinkeltjes en zes plaatsjes: Ste.-Pétronille, St.-Laurent, St.-Jean, St.-François, Ste.-Famille en St.-Pierre. Bezienswaardigheden zijn alleen in de zomermaanden open, sommige tot eind oktober.

Parc Maritime de St.-Laurent

In St.-Laurent zijn onder andere enkele historische botenwerkplaatsen te bezichtigen in het Parc Maritime de St.-Laurent-de-l’Île-d’Orléans. De entree is aan 120 Chemin de la Chalouperie.

Manoir Mauvide-Genest

De villa Manoir Mauvide-Genest in St.-Jean is een museum over de eigenaren van dit landhuis, de chirurg Jean Mauvide en zijn vrouw Marie-Anne Genest. Het staat aan 1451 Chemin Royal.

Parc des Bisons

Bizons zijn te bekijken in het Parc des Bisons in Ste.-Famille, een safaripark. Het restaurant heeft bizongerechten. De toegang is aan 156 Chemin Royal.

Maison de Nos Aïeux

In Maison de Nos Aïeux aan 3907 Chemin Royal in Ste.-Famille zijn een expositie te zien over de historie van het eiland en een maquette met alle families, huizen en werkplaatsen in 1648.

La Maison Drouin

Verder is aan 4700 Chemin Royal in Ste.-Famille La Maison Drouin. Dat dateert uit 1730. Het is nooit gemoderniseerd of verbouwd, zodat de oude Franse bouwstijl nog goed is te herkennen.

St.-Pierre

Vanaf de kade van St.-Pierre heb je mooi zicht op het Laurentides-gebergte en de waterval in het Parc de la Chute-Montmorency. Hier bevindt zich aan 490 Côte du Pont ook het toeristenbureau van het eiland.

10 prachtige bestemmingen in Île d’Orléans en Oost-Canada