Québec

Swipe

Langs Chenal de l’Île d’Orléans

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aan de kust langs het Chenal de l'Île d'Orléans (de vaargeul van Île d'Orléans) in de Canadese provincie Québec. Deze zijn aan de Route de la Nouvelle-France, ook bekend als de Avenue Royale. De vaargeul ligt tussen het eiland Île d'Orléans en het vasteland van Québec ten noordoosten van hoofdstad Ville de Québec.

Château-Richer

Centre d’Interprétation de la Côte-de-Beaupré

Dit is de streek Côte-de-Beaupré en die wordt wel de geboorteplaats genoemd van het agrarische Québec. Hier vestigden zich de eerste boerenbedrijven. In Château-Richer is een informatiecentrum daarover te bezoeken in het Centre d’Interprétation de la Côte-de-Beaupré. Dat zit in een voormalig klooster aan 7976 Avenue Royale. Er zijn displays met voorwerpen en foto’s over de cultuur van de bewoners vanaf de inheemse mensen tot de kolonisten en de tegenwoordige bevolking en over de religieuze en architectonische historie van het gebied. Een lokaal van de kloosterschool is gereconstrueerd en archeologische vondsten uit de omgeving zijn in vitrines tentoongesteld.

Ste.-Anne-de-Beaupré

Basilique Ste.-Anne-de-Beaupré

Ieder jaar komen ongeveer anderhalf miljoen mensen naar Ste.-Anne-de-Beaupré. Hun doel is een gigantische basiliek aan 10018 Avenue Royale die is gewijd aan de heilige Anna, de moeder van de Maagd Maria. De ingang is aan Avenue Régina. Al in 1658 verrees hier de eerste houten kapel ter ere van Anna. Er zouden wonderbaarlijke genezingen van zieken hebben plaatsgevonden en aan haar werd zelfs de redding van een groep schipbreukelingen toegedacht. Sindsdien is er gebouwd en gebouwd tot de huidige Basilique Ste.-Anne-de-Beaupré verrees. In de muren zitten zo’n 240 glas-in-loodramen. Rond het witte bouwwerk is een park met onder meer een kruisweg, enkele kapelletjes, een klooster, een herberg en een souvenirwinkel.

Musée de Ste.-Anne

Schuin achter de basiliek is het Musée de Ste.-Anne. Dat verhaalt over meer dan driehonderd jaar kerken in Ste.-Anne-de-Beaupré en de levensgeschiedenis van de heilige Anna. Het staat aan 9803 Boulevard Ste.-Anne en is open van begin juni tot begin september.

Cyclorama de Jérusalem

Aan 8 Avenue Régina, op de hoek met Boulevard Ste.-Anne, staat het Cyclorama de Jérusalem. Naar eigen zeggen is dit ’s? werelds grootste panorama op schilderdoek. Het is veertien meter hoog en 110 meter breed en is rond 1880 vervaardigd onder leiding van de kunstenaar Paul Philippoteaux. Je staat feitelijk midden in het schilderij; het is aan een rond lopende wand opgehangen, waardoor begin en eind aan elkaar bevestigd zijn. Afgebeeld is de kruisiging van Jezus en alles wat zich daar omheen afspeelde in en rond Jeruzalem. Open van begin mei tot eind oktober.

Atelier Paré

In het Atelier Paré aan 9269 Avenue Royale is houtsnijwerk van de kunstenaar Alphonse Paré en medewerkers te bekijken over meer dan twintig legendes van Québec. Heksen, duivels, geesten en weerwolven zijn veel voorkomende onderwerpen maar ook de mensen die aan de basis hebben gestaan van de culturele ontwikkeling van de provincie. Er is een atelier bij waar kunstenaars soms aan het werk te zien zijn.

Beaupré

Gorge Ste.-Anne

Behalve Ste.-Anne-de-Beaupré is er een klein stukje oostelijker aan de Avenue Royale/Route 138 ook nog alleen een Beaupré. Dat dorp biedt toegang tot twee recreatieve parken. Ten eerste is er de Gorge Ste.-Anne, bereikbaar bij 206 Route 138 Est. Deze kloof is het hart van een geologisch bijzonder natuurpark. Er lopen wandelroutes doorheen die je onder andere via drie hangbruggen over het ravijn voeren. Ook zijn er trappen en platforms langs de kloofwand van rotsen die naar verluidt meer dan negenhonderd miljoen jaar oud zijn. Een 74 meter hoge waterval is het hoogtepunt. Het park is open van begin mei tot eind oktober.

Mont-Ste.-Anne

Op de tweede plaats is in Beaupré ook de toegang tot het grote en populaire wintersportgebied Mont-Ste.-Anne. Behalve meer dan zestig skiafdalingen is er naar eigen zeggen het grootste langlaufcentrum van Canada en het op één na grootste van Noord-Amerika. Verder kun je er onder meer hondensledetochten maken, wandelen op sneeuwschoenen, rijden op sneeuwscooters en snowboarden. Maar ook in de zomer is het een populair recreatiegebied. Dan zijn er mogelijkheden om golf te spelen, te kamperen, te mountainbiken, aan paragliding te doen, gewoon te fietsen en trektochten te maken over meer dan 32 kilometer aan wandelpaden. Op de top van de Mont-Ste.-Anne is een restaurant. De Panoramic Gondola brengt je naar boven.

Musée du Ski de Québec

In het winterseizoen is het wintersport-museumpje Musée du Ski de Québec in Skier’s Lodge aan de voet van de berg open van donderdag tot en met zondag.

St.-Ferréol-les-Neiges

Les Sept Chutes

Bij St.-Ferréol-les-Neiges staat een van de oudste waterkrachtcentrales van Québec. Deze is volledig vernieuwd en in 1999 weer in gebruik genomen. Er omheen is het park Les Sept Chutes. Dat is genoemd naar zeven watervallen die trapsgewijs het water van de Rivière Ste.-Anne-du-Nord naar beneden brengen. Bovenaan is een stuwmeer. In het park zijn wandelroutes die langs een stuwdam en de te bezoeken waterkrachtcentrale voeren en een beeld geven van de natuur in dit gebied. Ook is er een informatiecentrum over de winning van elektriciteit uit waterkracht, de bouw van de stuwdam en de historie van de regio. Het complex is open van half mei tot half oktober. De entree is aan 4520 Avenue Royale.

10 prachtige bestemmingen in Langs Chenal de l’Île d’Orléans en Oost-Canada