Québec

Swipe

Midden in het verre westen

Boven de 50ste breedtegraad in de Canadese provincie Québec begint de wildernis van het noorden. Van zuid naar noord zijn daar eerst overgangswouden met inheemse First Nations-volkeren. Dan komen uitgestrekte toendra’s met nauwelijks enige bewoning. In het uiterste noorden ten slotte ligt het Ungava-schiereiland en dat is niet zo ver meer van de noordpoolcirkel. Over die eerste onherbergzame gebieden in het verre westen en noorden van Québec gaat het op deze pagina. Over het schiereiland Ungava gaat de pagina over Nunavik.

Chibougamau

Aan de zuidgrens van die noordelijke wildernis ligt onder andere het plaatsje Chibougamau. Je kunt hier komen over Route 113 uit Val-d'Or in het westen (414 kilometer) of over Route 167 uit St.-Félicien aan Lac St.-Jean in het Saguenay-gebied (256 kilometer). Chibougamau is een mijnstadje; er zijn onder meer goud, zilver en koper gevonden. Maar er zijn evenveel mensen werkzaam in de bosbouw en het toerisme is sterk in opkomst.


Centre d’Intérêt Minier

Exposities over de ontdekking en ontginning van die mineralen en over de geologie van het gebied zijn te zien in het Centre d’Intérêt Minier de Chibougamau. Dat zit in een schacht van de voormalige Bruneau-mijn, horizontaal het gebergte in. De ingang is aan Route 167 Nord, even buiten Chibougamau.

Meerdaagse trektochten

Enkele toeristische ondernemers verzorgen vanuit deze plaats avontuurlijke, soms meerdaagse trektochten de wildernis in. ’s? Winters gaat dat met hondensleden, in de zomer met kano’s en/of watervliegtuigen. Informatie bij de kiosk van het plaatselijke toeristenbureau aan 500 Route 167 Sud of via tel. +1-418-748-6060.

Oujé-Bougoumou

Tourisme Oujé-Bougoumou

In Oujé-Bougoumou ten westen van Chibougamau en gelegen aan Lac Opémisca wonen zo’n zeshonderd Cree-mensen die er prat op gaan dat hun gemeenschap een voorbeeld is van hoe een inheems dorp er tegenwoordig zou moeten uitzien. Je kunt er overnachten in een tipi en er worden Cree-gerechten geserveerd, rondleidingen verzorgd door dorp en omgeving, legendes en verhalen verteld en handvaardigheden gedemonstreerd. In een nagebouwd oud Cree-dorp is te zien hoe hun voorouders leefden. Startpunt is bij Tourisme Oujé-Bougoumou aan 203 Opemiska Meskino, tel. +1-418-745-3905.

10 prachtige bestemmingen in Midden in het verre westen en Oost-Canada