Québec

Swipe

Noord van Lévis

Hier zijn de meest interessante bezienswaardigheden in het gebied ten noorden van de stad Lévis in de Canadese provincie Québec aan de zuidoever van de Fleuve St.-Laurent.

St.-Jean-Port-Joli

Aan die zuidoever van de Fleuve St.-Laurent heeft het plaatsje St.-Jean-Port-Joli zichzelf gebombardeerd tot Québecs hoofdstad van de houtbewerking. Er is een groot aantal ateliers, galerieën en boetiekjes van houtkunstenaars. Bovendien is er een houtsnijkunstacademie. Ook andere artiesten hebben de weg naar St.-Jean-Port-Joli gevonden en zijn er studio’s begonnen, onder andere kunstschilders, sieradenmakers, pottenbakkers, beeldhouwers en metaalbewerkers.

La Bourgade Village des Artisans

Een aantal van hen heeft zich verzameld in La Bourgade Village des Artisans aan 329 Avenue Gaspé Ouest. Daar zijn enkele van hun boetieks en werkplaatsen. Deze ‘plaza’ is open van half juni tot eind september.

Musée des Anciens Canadiens

Tegenover dat kunstenaarsdorp bevindt zich het Musée des Anciens Canadiens aan 332 Avenue Gaspé Ouest. Dat noemt zich het meest prestigieuze museum van Noord-Amerika op het gebied van houtsculptures. Er zijn honderden originele houten beelden en reliëfpanelen in vele formaten tentoongesteld. Ook zijn er houtbewerkers aanwezig voor uitleg en demonstraties en is er een informatiecentrum waar je van alles te weten kunt komen over houtbewerken en houtsnijwerk, zowel vroeger als tegenwoordig. Dit museum is geopend van begin mei tot begin november.

Maison Médard-Bourgault

De beeldhouwer Médard Bourgault heeft aan het begin gestaan van de ontwikkeling van dit houtbewerkingsdorp. In zijn villa Maison Médard-Bourgault is daarover van alles te zien. Het staat aan 322 Avenue Gaspé Ouest. Opvallend zijn de meubels en muren die door Médard Bourgault zijn bewerkt als ware het zijn dagboeken. Open van half juni tot begin september

Les Bateaux Leclerc

Ook de familie Leclerc kwam naar St.-Jean-Port-Joli. Deze hield zich bezig met het maken van miniatuurschepen. In het museum Les Bateaux Leclerc aan 307 Avenue Gaspé Ouest is een vloot daarvan te bezichtigen. Daarbij zijn modellen van bekende schepen als de Titanic en de Santa Maria waarmee Columbus naar Amerika zeilde. Open van half mei tot half oktober.

Islet-sur-Mer

Musée Maritime du Québec

Schepen op ware grootte zijn te bekijken in het Musée Maritime du Québec aan 55 Chemin des Pionniers Est in Islet-sur-Mer. Dat heette tot nog niet zo lang geleden Musée Maritime Bernier, naar de in dit plaatsje geboren kapitein Joseph Elzéar Bernier. Diens poolreizen en vooral diens activiteiten om de soevereiniteit van Canada in het poolgebied te verzekeren staan centraal in dit museum. De bouw van schepen voor de Fleuve St.-Laurent heeft er echter een steeds groter belang gekregen. Buiten zijn een ijsbreker en een draagvleugelboot te bekijken en er is ook nog een werkplaats waar roeiboten worden gebouwd. Het museum zit in een voormalig klooster en is in de wintermaanden niet in de weekends en op maandagen open.

Montmagny

Centre des Migrations

In voor- en najaar komen honderdduizenden sneeuwganzen in de wetlands en op de zandbanken van de Fleuve St.-Laurent bij Montmagny foerageren tijdens hun trektochten van en naar hun overwinteringslocatie. Deze plaats noemt zichzelf dan ook de sneeuwganzenhoofdstad van Canada. Vooral in oktober zijn er tot meer dan een half miljoen van deze grote vogels tegelijk. Dat wordt dan gevierd met het Festival de l’Oie Blanche. In het Centre des Migrations aan 53 Avenue du Bassin Nord is van alles te zien over de sneeuwgans in het algemeen en hun voorkeur voor Montmagny in het bijzonder. Het is open van begin april tot eind september.

Musée de l’Accordéon

De historische villa Manoir Couillard-Dupuis aan 301 Boulevard Taché Est huisvest het Musée de l’Accordéon. Dit is gewijd aan de trekharmonica. Er zijn meer dan 130 muziekinstrumenten tentoongesteld en verder tal van afbeeldingen en voorwerpen met betrekking tot accordeonmuziek. Het museum is normaal niet in de weekends open, wel tijdens een internationaal accordeonfestival rond het begin van september.

Musée d’Art Réligieux Jacques-Simard

In de kelder van de Église St.-Thomas aan 140 Rue St.-Jean-Baptiste is het Musée d’Art Réligieux Jacques-Simard. Hier zijn verzamelingen van religieuze voorwerpen tentoongesteld. De oudste gaan terug tot de zeventiende eeuw. Ook is er een expositie over gebruiken rond begrafenissen door de eeuwen heen. Dit museum is geopend van begin juni tot begin december.

Berthier-sur-Mer

Grosse-Île

Vanuit Berthier-sur-Mer vertrekken bootexcursies naar het quarantaine-eiland Grosse-Île in de Fleuve St.-Laurent. Dat is een nationaal monument vanwege het historische belang van het eiland. Van begin negentiende eeuw tot even voor de Tweede Wereldoorlog was het een opvang- en quarantainecentrum voor immigranten uit Europa. Door een tyfusepidemie stierven er in 1847 duizenden Ieren die een nieuwe toekomst zochten in Canada. Voor hen staat er een monument. Overheidsinstelling Parks Canada verzorgt op het eiland rondleidingen langs monumenten, gebouwen en begraafplaatsen. Overtochten zijn van half mei tot half oktober. De prijs van de boottocht is inclusief toegang en rondleiding op het eiland. De veerstoep is aan Rue de la Marina.

10 prachtige bestemmingen in Noord van Lévis en Oost-Canada