Québec

Swipe

Noord van Montréal

Op de grens van de Laurentides-regio en het Lanaudière-gebied er ten oosten van zijn enkele bezienswaardigheden te vinden in plaatsjes ten noorden van Montréal in de Canadese provincie Québec.

Ste.-Adèle

Au Pays des Merveilles

In Ste.-Adèle, een vakantiedorp aan de voormalige treinroute P’tit Train du Nord (zie verderop bij St.-Jérôme), is het sprookjespark Au Pays des Merveilles (in het land der wonderen). Dat is vooral gericht op kinderen. De ingang is aan 3795 Rue de la Savane en het is alleen in de zomermaanden open.

Village de Séraphin

Aan Montér à Séraphin is het openluchtmuseum Le Village de Séraphin. Hier zijn oude huizen en andere, vooral agrarische, bouwwerken uit de omgeving bijeengebracht. Ze dateren uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en zijn allemaal gerestaureerd en ingericht met meubilair en voorwerpen uit diezelfde periode.

St.-Jérôme

P’Tit Train du Nord

Noord-Amerika’s langste en smalste natuurpark begint even ten westen van Montréal in St.-Jérôme en heet Parc Linéaire Le P’Tit Train du Nord. Het strekt zich over tweehonderd kilometer uit tot aan Mont-Laurier in het noordwesten en loopt over de voormalige spoorlijn P’tit Train du Nord. Nu is het een fiets- en langlaufroute die omhooggaat de bergen in, maar dat zeer geleidelijk doet. Onderweg kom je langs viskwekerijen, bloementuinen, kunstgalerieën, themaparken, oude treinstations, expositieruimtes, overkapte bruggen, bewoonde historische huizen waar je soms een rondleiding kunt krijgen, en vakantieplaatsen als Piedmont, St.-Sauveur-des-Monts en het kunstenaarsdorp Val-David.

Cathédrale de St.-Jérôme

St.-Jérôme zelf is een grote plaats met onder meer de uit eind negentiende eeuw daterende Cathédrale de St.-Jérôme aan 355 Rue St.-George. Opvallend hieraan zijn onder andere de zilveren torenspitsen en een altaar uit een kerk die eerder op dezelfde plaats heeft gestaan. Er is een klein religieus museum bij.

Laurentides

Sir Wilfrid Laurier

Er is ook een dorpje dat de naam van het gebergte draagt: Laurentides. Hier staat het vroegere woonhuis van Canada’s eerste Franstalige minister-president, Sir Wilfrid Laurier. Het is nu een nationaal monument, is ingericht met meer dan zeshonderd stukken meubilair en voorwerpen van ongeveer half negentiende eeuw, en staat aan 945 Douzième Avenue. In een bezoekersinformatiecentrum zijn displays over leven en werken van Laurier. Open van begin mei tot begin september, de eerste maand alleen op werkdagen. Er worden rondleidingen verzorgd.

Joliette

Musée d’Art

In Joliette is aan 145 Rue Wilfrid-Corbeil het Musée d’Art de Joliette. Daar zijn zeven zalen vol met historische en hedendaagse kunstwerken overal vandaan. Naar men zelf zegt is er een unieke collectie Europese beeldhouwwerken die teruggaan tot de middeleeuwen en een niet minder interessante verzameling religieuze kunst uit Québec, daterend vanaf de tijd van Nieuw-Frankrijk. Het museum is op maandagen gesloten.

Festival International de Lanaudière

Van begin juli tot begin augustus wordt in Joliette het Festival International de Lanaudière gehouden, zowel in het plaatselijke Amphithéâtre aan 1575 Boulevard Base-de-Roc als in kerken in en rond het stadje. Het is een prestigieus evenement met klassieke muziek, dat bezoekers uit de hele wereld trekt. Over de maand verspreid worden een kleine dertig concerten verzorgd. Informatie via tel. +1-450-759-4343.

10 prachtige bestemmingen in Noord van Montréal en Oost-Canada