Québec

Swipe

Noordkust Gaspésie

Tegenover de Côte-Nord in de Canadese provincie Québec ligt aan de zuidoever van de Fleuve St.-Laurent het schiereiland Gaspésie. Aan de zuidkant grenst het aan de Canadese provincie New Brunswick. Het is een ruig, bergachtig en hooggelegen gebied dat als een knots de Golfe du St.-Laurent insteekt. Voor het merendeel is het bedekt met dichte wouden en beschermde natuurgebieden in de meer dan duizend meter hoge uitlopers van de Montagnes des Appalaches, de Appalachen-bergketen, met steile rotsen, diepe meren, woeste rivieren, kloven, grotten en bergplateaus. Er zijn enkele Acadische dorpen, inheemse reservaten en Engelse nederzettingen. Historisch is het van groot belang. De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier zette in 1534 op de plek waar nu de stad Gaspé ligt, voor het eerst voet aan land in Noord-Amerika. Tegenwoordig is het een gewilde toeristische bestemming, vooral voor avonturierende trekkers met campers en tenten. Op deze pagina bezienswaardigheden aan de noordkust van de Gaspésie.

Ste.-Flavie

De toegangspoort van de Gaspésie is het dorp Ste.-Flavie, ten oosten van de grotere stad Rimouski. Hier vandaan loopt kustweg Route 132 het hele schiereiland rond. Deze volgen we met de klok mee.

Tweede Wereldoorlog

In Ste.-Flavie vallen aan de rivieroever twee donkerbruine torens op. Deze zijn hier in de Tweede Wereldoorlog neergezet om de bewegingen van de Duitse onderzeeërs in de Fleuve St.-Laurent in de gaten te houden (zie ook bij Côte-Nord op de aparte pagina daarover.

Centre d'Interprétation du Saumon Atlantique

Hier is ook het Centre d’Interprétation du Saumon Atlantique. Dat is een informatiecentrum over de Atlantische zalm die van de Atlantische Oceaan de Fleuve St.-Laurent op komt en dan de zijrivieren ingaat om kuit te schieten. Bij het gebouw is een vistrap waar de zalm een dam kan omzeilen om de Rivière Mitis op te zwemmen. Het staat aan 900 Route de la Mer en is open van begin juni tot half oktober.

Vieux Moulin

Aan 141 Route de la Mer is de Vieux Moulin. Dat is een honingmakerij waar ook wijn van honing wordt gebrouwen. Je kunt er tijdens een bezoek van proeven. Op de bovenverdieping is het Musée de la Neufve-France, waar voorwerpen zijn te bekijken die in deze regio bij archeologisch onderzoek zijn opgegraven. Ook is er het een en ander te bewonderen over de eerste contacten van de Franse kolonisten met de oorspronkelijke bewoners en zijn er displays over de tijd van Nieuw-Frankrijk.

Grand Rassemblement

Hier voor de kust staat in de Fleuve St.-Laurent een groep beelden. Afhankelijk van het getijde zijn die al of niet zichtbaar. Het betreft de Grand Rassemblement, zoiets als ‘de grote bijeenkomst’, een serie imposante beeldhouwwerken gemaakt door Marcel Gagnon.

Cap-Chat

Centre d'Interprétation de l’Énergie Éolienne

Bij het gehucht Cap-Chat is vanaf Route 132 een van ’s ?werelds grootste windmolenparken voor het opwekken van elektriciteit bereikbaar. In het Centre d’Interprétation de l’Énergie Éolienne is er in displays uitleg over te vinden. Hier vandaan worden ook rondleidingen gehouden naar het windmolenpark Le Nordais met onder andere wat de hoogste verticale windturbine van de wereld wordt genoemd. Open van half juni tot half september.

Centre Vents et Mer Le Tryton

De invloed van wind en zee op de ontwikkeling van deze regio wordt uitgeduid in het Centre Vents et Mer Le Tryton aan 9 Route du Phare. Het staat op een uitstekende rotspunt. Er is een museumdeel over de Fleuve St.-Laurent, de scheepvaart en de historie van dorp en regio. Buiten zijn tuinen tussen de rotsen te bekijken. Ook zijn er uitkijkplaatsen met zicht op de rivier en de bergen. Dit centrum is open van eind juni tot eind september.

Ste.-Anne-des-Monts

Parc de la Gaspésie

Vanuit het plaatsje Ste.-Anne-des-Monts gaat een weg naar het beschermde natuurgebied Parc de la Gaspésie. Dat is het hart van het schiereiland en de locatie van de hoogste bergen; er zijn er 25 van meer dan duizend meter hoog. Ook is er een twintig vierkante kilometer groot bergplateau dat wel wat lijkt op een maanlandschap. Door het park zwerft een flinke kudde kariboes. Er is een netwerk van wandelroutes langs hostels. Met een gids kunnen grotten worden verkend. Sommige worden prehistorische minikathedralen genoemd die minstens een half miljoen jaar oud zouden zijn. Een informatiecentrum is bij de herberg Gîte du Mont-Albert waar exposities over het park zijn en waar vandaan parkwachters excursies leiden. Het ligt aan 1981 Route du Parc/Route 299 ten zuiden van Ste.-Anne-des-Monts.

Mine d’Agates du Mont-Lyall

Voorbij het park is aan dezelfde weg een onverharde weg richting Murdochville. Hieraan ligt de Mine d’Agates du Mont-Lyall, een mijn in dagbouw waar kristalhoudend gesteente wordt gedolven. Bezoekers mogen er tussen de bergen zoeken en er mooie stenen uithakken (is niet gratis). In een informatiecentrum zijn exposities over hetgeen in dit gebied aan gesteente is te vinden en een uitstalling van meer dan 250 mineralen en edelstenen. Het is open van begin juni tot half oktober.

Explorama

In Ste.-Anne-des-Monts zelf is aan 1 Rue du Quai de onderwaterwereld van de Fleuve St.-Laurent en de Golfe St.-Laurent te bekijken in het Explorama. Ook worden hier vandaan boottochten gemaakt naar walvissen en andere zeedieren in de rivier vlakbij. Vanaf een toren kun je de rivier overzien. Dit centrum is geopend van half juni tot de tweede week van oktober.

La Martre

Archéologie de la Gaspésie

Over de archeologische vondsten en de prehistorie van de Gaspésie gaat het Centre d’Interprétation d’Archéologie de la Gaspésie aan 9 Rue du Phare in La Martre. Er zijn voorwerpen te zien die meer dan achtduizend jaar oud zijn. Het is open van eind juni tot eind augustus.

Vuurtoren

Aan diezelfde Rue du Phare staat een uit 1906 daterende houten vuurtoren. In het aangrenzende gebouw op huisnummer 10 zijn tentoonstellingen te bekijken over vuurtorens en vuurtorenlampen sinds 1800. De toren zelf kan worden beklommen. Boven heb je een fraai uitzicht op de Fleuve St.-Laurent. Het museum is toegankelijk van begin juni tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in Noordkust Gaspésie en Oost-Canada