Québec

Swipe

Noordoever Rivière Saguenay

Hier zijn de meest interessante bezienswaardigheden langs de noordoever van de Rivière Saguenay in de Canadese provincie Québec. Het betreft de regio tussen het meer Lac St.-Jean in het westen en de Fleuve St.-Laurent in het oosten.

St.-Fulgence

Parc des Monts-Valin

Langs de noordoever van de Rivière Saguenay passeer je de hoogste pieken in het gebergte rond de Saguenay-fjord. In het Parc des Monts-Valin bij St.-Fulgence zijn wandelroutes naar de top van één daarvan, de 980 meter hoge Pic de la Hutte. Hier is een uitkijkpost waar je vergezichten hebt over een groot gebied van de Saguenay-kloof en het natuurreservaat. In de winter zorgen sneeuw en ijs er voor vreemde taferelen en verandert het gebied in een vallei van spoken en mummies. De wandelroutes zijn open van begin juni tot eind oktober. Van half december tot half april kan op diezelfde trajecten gelanglauft worden en met sneeuwschoenen worden gelopen. De ingang is aan 360 Rang St.-Louis.

Centre des Battures et de Réhabilitation des Oiseaux

In het dorp zelf bevindt zich aan 100 Chemin du Cap-des-Roches het vogelcentrum Centre d’Interprétation des Battures et de Réhabilitation des Oiseaux. Hier vandaan lopen wandelroutes naar en door wetlands en moerasachtige gebieden. Vanaf uitkijkplatforms zijn diverse van de meer dan 250 vogelsoorten te zien die hier korte of langere tijd verblijven. In het informatiecentrum zijn panelen en displays waar meer over al die vliegers te bekijken is. Het is open van begin mei tot half oktober, eerst echter niet in de weekends.

Parc Cap-Jaseux

Het Parc Cap-Jaseux biedt mogelijkheden om op avontuurlijke wijze bezig te zijn met de natuur. Er kan onder meer een tocht door boomtoppen worden gemaakt, worden gekanood en gekajakt, en er zijn wandelroutes naar uitkijkplaatsen die zicht geven op de fjord van de Rivière Saguenay. Toegang is aan Chemin Pointe-aux-Pins en het park is open van half mei tot half oktober.

Sacré-Coeur

Ferme 5 Étoiles

Bij het dorp Sacré-Coeur ligt het toeristische complex Ferme 5 Étoiles, de boerderij van de vijf sterren. Die naam slaat vooral op de vijf familieleden die er de leiding hebben. Bij de boerderij is een natuurreservaat waar onder andere bizons, herten en wolven te zien zijn. Er worden excursies aangeboden op zoek naar zwarte beren en walvissen, en er kunnen meerdaagse trektochten de wildernis in gemaakt worden. Varen met kano’s en kajaks is ook mogelijk. In de winter kun je er met sneeuwscooters of hondensleden tochten maken, langlaufen en op het ijs vissen. Ook is er een sugar shack waar tussen half maart en eind april esdoornsiroop wordt geproduceerd. Verder is er te overnachten in tipi’s, iglo’s, gewone tenten, hutten en chalets. Ferme 5 Étoiles staat aan 465 Route 172 Nord.

Tadoussac

Terug bij de hoek van Rivière Saguenay en Fleuve St.-Laurent kom je bij Tadoussac, een van de oudste plaatsen van Noord-Amerika. Al in 1535 ging de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier hier aan land. Pierre Chauvin de Tonnetuit zette er in 1599 de eerste handelspost op. Onbekende Basken waren hen echter voorgegaan met een walvisvangststation. Resten daarvan zijn daadwerkelijk gevonden. Sinds begin twintigste eeuw is Tadoussac een gewilde vakantiebestemming. Ook is het tussen eind april en ongeveer eind oktober een populair vertrekpunt voor walvisexcursies op de Fleuve St.-Laurent.

Île-Rouge

Ook zijn er mogelijkheden om naar Île-Rouge te gaan, een eiland midden in de Fleuve St.-Laurent, voor een bezoek aan een informatiecentrum over 150 jaar scheepvaart, navigeren en de dierenwereld op dit eiland. Bij Île-Rouge komen nogal eens grote groepen beluga’s.

Maison des Dunes

Vanuit het centrum van Tadoussac lopen wandelroutes door het Parc du Saguenay naar Maison des Dunes, de heuvel Anse-à-l’Eau en Pointe-de-l’Islet. Het Maison des Dunes is ten oosten van het dorp aan Chemin du Moulin-à-Baude, een informatiecentrum over wat ze hier duinen noemen: terrassen in het voorgebergte van de Laurentides-keten. Er is een vogelobservatie- en natuurstudiecentrum bij waar ook roofvogels worden gehouden. De toegang tot het park zelf is aan 91 Rue Notre-Dame.

Poste de Traite Chauvin

De meest historische locatie van Tadoussac is de Poste de Traite Chauvin aan 157 Rue du Bord-de-l’Eau. Hier is een replica neergezet van de eerste officiële bonthandelspost van Canada. Er zijn exposities te bekijken over historie en ontwikkeling van de bonthandel tussen Franse kolonisten en de inheemse bevolking. Het is alleen in de zomermaanden geopend.

Chapelle des Indiens

De oudste houten kapel van Québec staat ook aan de Rue du Bord-de-l’Eau, schuin tegenover de handelspost. Dat is de Petite Chapelle, ook wel Chapelle des Indiens genoemd. Deze dateert van 1747 en is gebouwd door paters jezuïeten. Naar verluidt is het een van de oudste nog bestaande houten kerken in Noord-Amerika. Binnen bevinden zich displays over het religieuze leven in deze streek en missionarissen.

Mammifères Marins

Aan 108 Rue de la Cale Sèche is het Centre d’Interprétation des Mammifères Marins. Dat is een informatiecentrum van het onderzoeksinstituut op het gebied van de zeedieren GREMM. Te zien zijn exposities over en displays van walvissen, walvisskeletten, het leven in rivieren en oceanen en films daarover. Open van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Noordoever Rivière Saguenay en Oost-Canada