Québec

Swipe

Oostkantons

Het zuidoosten van de Canadese provincie Québec heet Cantons-de-l'Est, Oostkantons en in het Engels Eastern Townships. Er zijn veel oud-Engelse invloeden, maar tegenwoordig is het onmiskenbaar Frans. Het landschap wordt gevormd door het Appalachen-gebergte. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in dit gebied.

North Hatley

Mines Capelton

Een van de oudste kopermijnen van Canada is te vinden in North Hatley bij Lac Massawippi. Dat betreft Les Mines Capelton. Vanuit het dorp worden er excursies naar toe gehouden. Het complex telt drie mijnen, maar geen daarvan is nog in bedrijf. Naar verluidt is de Capelton-mijn de diepste in Québec die toegankelijk is voor bezoekers. Een bijbehorend museum geeft inzicht in het speuren naar koperhoudende lagen zoals dat in de negentiende eeuw gedaan werd. Mijnen werden toen bij kaarslicht uitgegraven met schop en pikhouweel. Ook zijn er tal van mineralen en gesteenten uitgestald. Vertrekpunt is aan 800 Route 108. Informatie over rondleidingen via tel. +1-819-346-9545.

Sherbrooke

Centre d’Interprétation de l’Histoire

Regionale historie en kunst zijn te vinden in het Centre d’Interprétation de l’Histoire aan 275 Rue Dufferin in de flinke stad Sherbrooke. Het zit in een voormalig postkantoor. Er zijn exposities over de stichting van Sherbrooke en meer dan tweehonderd jaar ontwikkeling. Hier vandaan worden ook rondwandelingen en bustochten gehouden door het historische centrum en de omgeving.

Musée des Beaux-Arts

Moderne kunst hangt en staat in het Musée des Beaux-Arts aan 241 Rue Dufferin. Er is echter ook historisch werk vanaf 1800 te zien en lokale en regionale kunstenaars krijgen hier regelmatig de kans aan het publiek te tonen wat ze hebben gemaakt. Dit museum zit in een voormalig bankkantoor en is op maandagen dicht.

Chapelle de l’Archevêché

Via het moderne-kunstmuseum kun je toegang krijgen tot de Chapelle de l’Archevêché de Sherbrooke, de kapel van het aartsbisschoppelijk paleis, daterend uit 1920. Daar zijn alle wanden beschilderd met religieuze afbeeldingen, vooral van de Maagd Maria, en ook zijn er vier tableaus met iconen. Deze kapel staat aan 130 Rue de la Cathédrale.

Rivière Magog

In Sherbrooke kun je wandelen en fietsen langs de Rivière Magog. Deze rivier stroomt midden in de stad door een kloof. Daarin is de Frontenac-waterkrachtcentrale, naar men zelf zegt de oudste nog werkende van Québec. Deze is tussen eind juni en begin september van binnen te bekijken (niet op maandagen). De ingang is aan 395 Rue Frontenac. Een park met uitzicht op de kloof bevindt zich aan Rue Cabana.

Granby

Zoo de Granby

Een van de grootste publiekstrekkers in het zuidoosten van Québec is de dierentuin Zoo de Granby aan 525 Rue St.-Hubert in Granby. Hier zijn meer dan duizend dieren van 225 soorten ondergebracht inclusief gorilla’s, giraffen, leeuwen, tijgers, kangoeroes, struisvogels, roofvogels, slangen en krokodillen. In een speciaal aquarium kunnen haaien geaaid worden. Zoo Granby is echter ook een pretpark met achtbanen, speeltuinen en waterattracties. Open van eind mei tot begin september dagelijks en daarna tot half oktober alleen de weekends.

Pavillon Faunique

Nog meer dieren zijn te zien in het Pavillon Faunique du Canada aan 270 Rue Denison Est. Dat betreffen echter opgezette beesten, meer dan 750 stuks en allemaal inheems. Ze zijn ergens dood gevonden, bij een ongeluk omgekomen of bij illegale jagers in beslag genomen. Er zijn twaalf natuurgetrouw nagemaakte landschappen neergezet.

Nature du Lac-Boivin

Aan 700 Rue Drummond is het Centre d’Interprétation de la Nature du Lac-Boivin. Dit is een informatiecentrum over het leven in moerassen en het meer Lac Boivin. Sommige van de meer dan 250 hier voorkomende vogelsoorten zijn te zien langs vier van plankiers voorziene wandelroutes die door het moerasgebied zijn uitgezet.

Musée du Golf

Heel wat anders is het Musée du Golf aan 669 Rue Coupland. Dat is een museum vol foto’s en attributen uit de wereld van de golfsport. In displays zijn foto’s en voorwerpen van beroemde golfspelers te zien evenals een toelichting op de oorsprong en ontwikkeling van het golfen. Het museum staat op het terrein van de golfclub Les Cèdres.

10 prachtige bestemmingen in Oostkantons en Oost-Canada