Québec

Swipe

Oostkust Gaspésie

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aan de oostkust van het schiereiland Gaspésie in de Canadese provincie Québec. Ook het natuurmonument Parc National du Canada de Forillon ligt in deze regio. Maar daarover gaat een aparte pagina.

Cap-aux-Os

Fort Ramsey

Bij Cap-aux-Os aan de zuidkant van het Forillon-park is het Fort Péninsule geweest. Samen met de nabije forten Haldimand en Prével vormde het de marinebasis Fort Ramsey. Gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben hier geschutstellingen gestaan die Duitse aanvallers moesten tegenhouden. Luchtmacht, marine en landstrijdkrachten werden hier samengetrokken, enkele van Noord-Amerika’s grootste kanonnen werden hier neergezet. De baai die hier aan de voet van de steile rotsen ligt, Baie de Gaspé, heeft in die tijd dienstgedaan als haven voor de Britse marine en zou uitvalsbasis geworden zijn als de Duitsers Groot-Brittannië zouden hebben veroverd. In die baai werd zelfs een groot stalen net gespannen tussen Penouille en Sandy Beach om Duitse duikboten tegen te houden. Er zijn wat restanten van bunkers en enkele kanonnen plus diverse informatiepanelen.

Boot- en trektochten

Vanuit Cap-aux-Os worden in de zomermaanden boottochten gemaakt op zoek naar walvissen in de Baie de Gaspé en de Golfe du St.-Laurent. Ook kun je hier vandaan trektochten maken in de Chic-Chocs-bergen en met kajaks de zee opgaan.

Gaspé

Jacques Cartiers kruis

De landing in 1534 van Jacques Cartier bij wat nu Gaspé is, was voor deze stad aanleiding te verklaren dat hier de wieg van Canada is. Een herinnering aan het kruis dat Cartier destijds in het zand van het strand plantte, is neergezet voor de Cathédrale du Christ-Roi aan Rue de la Cathédrale in het centrum van Gaspé. Het is een gigantisch granieten kruis van bijna tien meter hoog en zo’n 42 ton zwaar.

Cathédrale du Christ-Roi

De Cathédrale du Christ-Roi zelf is van cederhout en in een moderne stijl ontworpen. Binnen zijn enkele kunstwerken die aan Cartier en Christus-Koning herinneren.

Musée de la Gaspésie

Cartier is ook het middelpunt van het Musée de la Gaspésie aan 80 Boulevard Gaspé. Maar er zijn ook andere thema’s uit de historie van de streek te zien. Bij het museum is een monument van staal dat de ontmoeting van Cartier en plaatselijke bewoners symboliseert.

Mi'kmaq interpretatiecentrum

Aan 783 Boulevard Pointe-Navarre zijn in een interpretatiecentrum exposities over de geschiedenis van de inheemse Gespeg Mi’kmaq-mensen, hier als Micmac geschreven. Ook hun vroegere en tegenwoordige manier van leven worden getoond. Het centrum staat in hun reservaat en is open van begin juni tot eind september. Het woord Gespeg verwijst naar het eind van de bergketens, het eind van het land.

Percé

Rocher Percé

Voor de kust van Percé ligt de Rocher Percé. Dat is een rots die zo’n 375 miljoen jaar geleden is gevormd en sindsdien is uitgeslepen door de werking van water en weer. Nu is hij ruim 470 meter lang en 85 meter hoog met een gat erin van tien meter breed. Deze Percé-rots wordt een natuurwonder genoemd, mede omdat er ieder jaar driehonderd ton kalksteen afslijt en de vormen en gaten dus steeds veranderen. Er zitten honderden miljoenen jaren oude fossielen in die bewijzen dat de rots ooit deel heeft uitgemaakt van het oercontinent in de buurt van de evenaar. Vroeger kon je er bij eb via de Rue Mont-Joli heen lopen over de bodem van de Golfe du St.-Laurent. Maar een rechter heeft dat verboden nadat een bezoeker gewond was geraakt door een afbrekend stuk rots en de beheersorganisatie van het park, het provinciale Sépaq, daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk werd gesteld. De trap naar de zeebodem werd weggehaald en er werd een uitkijkplatform gebouwd. Er zijn nog wel rondvaarten rond het eiland en wandelingen naar het Mont-Joli-strand onder leiding van gidsen. Informatie daarover bij het Bureau Touristique aan 142 Route 132 Ouest, tel. +1-418-782-5448.

Île Bonaventure

Behalve de Percé-rots ligt hier voor de kust ook nog Île Bonaventure. Dat hele eiland is een beschermd natuurgebied met soms meer dan driehonderdduizend vogels waaronder papegaaiduikers, alken en jan-van-genten. Rond het eiland verzamelen zich diverse soorten walvissen, bruinvissen, zeehonden en dolfijnen. Je kunt er met een boottocht vanuit Percé’s haven naar toe. Beste tijd voor de vogelkolonies is begin juli tot begin september. Naar verluidt is nergens ter wereld een kolonie jan-van-genten van zo dichtbij te bekijken als hier. Plankiers brengen je tot aan de rand van hun nestgebied.

La Neigère

Aan 4 Rue du Quai is de informatiekiosk La Neigère van Parcs Québec Sépaq. Hier zijn inlichtingen over excursies, rondleidingen en openingstijden aangaande het Parc National de l’Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé verkrijgbaar. Ook is er een souvenir-winkeltje. De kiosk is open van eind mei tot half oktober.

Musée Le Chafaud

Een uitgebreid informatiecentrum over het Rocher Percé- en Bonaventure-park is het Centre d’Interprétation du Parc National de l’Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé. Het is gehuisvest in Musée Le Chafaud aan 145 Rue Principale/Route 132. Er zijn displays te zien over de rots van Percé, de rotsachtige kuststrook met het bergachtige achterland en het Île Bonaventure. In dit gebouw is ook een museum met exposities over de historie en ontwikkeling van Percé en wijde omgeving, de geologie van de regio, het leven in en boven de wateren van de Golfe du St.-Laurent en traditionele en hedendaagse kunst van regionale en nationale artiesten. Le Chafaud is open van eind mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Oostkust Gaspésie en Oost-Canada