Québec

Swipe

Parc de Forillon

Op het noordoostelijke eind van het Gaspésie-schiereiland in de Canadese provincie Québec, uitkijkend op de Golfe du St.-Laurent, ligt het Parc National du Canada de Forillon. Dit Canadese nationale natuurmonument is vergeven van de dichte wouden en hoge bergen, omzoomd door water en steile kliffen, doorsneden met routes voor trektochten. Er zijn drie informatiecentra: bij L’Anse-au-Griffon en bij Cap-des-Rosiers aan de noordkust van het schiereiland en bij Penouille aan de zuidkant van het park. Dat bij Cap-des-Rosiers is het grootst. Het is voorzien van exposities over de natuur en de geschiedenis van het park. Vanuit dit centrum verzorgen parkwachters rondleidingen en bootexcursies. Open van begin juni tot half oktober. Bij L’Anse-au-Griffon en Penouille zijn recepties met informatiekantoren. Deze zijn open van half juni tot begin september.


Cap-des-Rosiers

Vuurtoren

Behalve het informatiecentrum over het Parc de Forillon staat in Cap-des-Rosiers ook Canada’s hoogste vuurtoren. Deze is hier neergezet in 1858 en is 37 meter hoog. Het is een nationaal historisch monument. Hij staat op de plek waar bewoners in 1759 voor het eerst de vloot van generaal Wolfe zagen (zie ook de pagina daarover onder geschiedenis bij de algemene informatie over Canada). Deze veroverde later Québec-stad en luidde daarmee het eind van Nieuw-Frankrijk in. De toren kan van half juni tot eind september beklommen worden en staat aan Route 132, vlak bij de ingang van het Forillon-park.

Grande-Grave

Parc de Forillon

Helemaal op de uiterste oostpunt van het Gaspésie-schiereiland en van het Parc de Forillon ligt het nationaal historische monument Grande-Grave. Dat is een gereconstrueerd vissersdorpje dat is begonnen als kiezelstrand voor het drogen van gevangen kabeljauw. Het oud-Franse woord daarvoor is ‘grave’. In sommige van de gerestaureerde huisjes zijn exposities over hoe het in Grande-Grave is geweest, zoals in het winkeltje en pakhuis van Hyman and Sons en de visserijwoning Anse-Blanchette. De eerste is open van begin juni tot half oktober, de tweede van half juni tot begin september. Duikers en boswachters van Parks Canada verzorgen in de zomermaanden excursies naar het strand waar zeedieren worden opgevist voor het ontrafelen van een paar geheimen en mysteries voor ze weer worden teruggezet.

10 prachtige bestemmingen in Parc de Forillon en Oost-Canada