Québec

Swipe

Parc de l’Archipel-de-Mingan

Bijna aan het oostelijke eind van de Route des Baleines, de weg van de walvissen en normaal gesproken Autoroute 138, aan de noordoever van de Fleuve St.-Laurent ter hoogte van het eiland Île d'Anticosti in de Canadese provincie Québec is het Parc National de l'Archipel-de-Mingan. Hoewel het begrip 'national' ook door de overheid van Québec wordt gebruikt, is dit een Canadees natuurreservaat, beheerd door de overheidsinstantie Parks Canada. Over dit park en omliggende bezienswaaardigheden gaat deze pagina.

Longue-Pointe-de-Mingan

Parc National de l’Archipel-de-Mingan

De westelijke toegang tot dit beschermde natuurgebied ligt bij Longue-Pointe-de-Mingan. Het park bestaat uit de kuststrook van Longue-Pointe-de-Mingan tot Aguanish plus zo’n duizend eilanden en klippen tussen het kustgebied en het grote eiland Île d’Anticosti. Walvissen, zeehonden en zeevogels foerageren en nestelen hier. Op enkele van de eilanden staan vuurtorens, onderzoekscentra en verlaten woonhuizen. In het hele gebied komen merkwaardig gevormde monolieten voor: beeldhouwwerken die zijn gemaakt door wind en water. Vanuit Havre-St.-Pierre, Mingan en Longue-Pointe-de-Mingan worden bootexcursies naar sommige ervan gehouden.

Centre de Recherche et d’Interprétation de la Minganie

In Longue-Pointe-de-Mingan is van alles over het natuurreservaat van de Mingan-archipel te zien in het Centre de Recherche et d’Interprétation de la Minganie aan 625 Rue du Centre. Er zijn levensgrote walvissen evenals onder andere skeletten, modellen, films van zeedieren in de Fleuve St.-Laurent en onderzoeksresultaten. Hier vandaan worden ook boottochten gemaakt naar de eilanden en de walvissen in het Mingan-natuurgebied. Dit museum wordt samen met het onderzoekscentrum La Station de Recherche-des-Îles-Mingan (Mingan Island Cetacean Study in het Engels, studie van de walvissen van Mingan-eiland) in stand gehouden. Het is open van begin juni tot eind september.

Havre-St.-Pierre

Centre d’Interprétation de l’Archipel-de-Mingan

De belangrijkste plaats midden in dit natuurgebied is Havre-St.-Pierre. Aan 975 Rue de l’Escale is het Centre d’Interprétation de l’Archipel-de-Mingan van Parks Canada. Hier zijn tentoonstellingen over dit park en de regio. Het is open van begin juni tot eind september. Parks Canada heeft nabij de jachthaven in dit plaatsje ook nog een informatiekiosk over het park. Die staat aan 1010 Promenade des Anciens en is eveneens open van begin juni tot eind september.

Maison de la Culture Roland-Jomphe

Over de historie van Havre-St.-Pierre vanaf het jaar van stichting 1857 zijn exposities met foto’s en voorwerpen te zien in het Maison de la Culture Roland-Jomphe aan 957 Rue de la Berge. Dat is gevestigd in een voormalige winkel van de Hudson’s Bay Company. Ook worden hier vandaan rondleidingen en excursies gehouden en is er het plaatselijke toeristenbureau ondergebracht. Het is geopend van half juni tot half september.

Nordik Express

Er zijn in dit dorp diverse kleine hotels en B&B-accommodaties. Ook is er een camping. Opmerkelijk veel bedrijven verzorgen rondvaarten en avontuurlijke expedities per kano of kajak door de Mingan-archipel. Bovendien wordt gevaren naar enkele van de eilanden. Op zes ervan zijn campings. Het motorschip Nordik Express maakt vanuit dit stadje boottochten langs de Côte-Nord tot aan Blanc-Sablon bij de grens met Labrador (Canadese provincie Newfoundland and Labrador) met stops in diverse haventjes. Vertrek is eenmaal per week, op woensdag. Ook kun je hiermee naar Rimouski aan de zuidoever van de Fleuve St.-Laurent. Daar wordt eens per week naar toe gevaren (vertrek op zondag) en dat gaat via Port-Menier op Île d’Anticosti. Deze boottochten vinden plaats van begin april tot eind januari als ijsgang het varen niet onmogelijk maakt. Wil je je auto meenemen, dan moet je minimaal een maand voor vertrek reserveren. Informatie daarover via tel. +1-418-723-8787.

10 prachtige bestemmingen in Parc de l’Archipel-de-Mingan en Oost-Canada