Québec

Swipe

Parc Marin Saguenay-St.-Laurent

Naar verluidt een van de langste binnenwater-fjorden ter wereld is de Fjord du Saguenay in de Canadese provincie Québec. De Rivière Saguenay loopt er doorheen voor deze uitmondt in de Fleuve St.-Laurent. Deze 155 kilometer lange rivier ontspringt uit Lac St.-Jean. De fjord loopt door een driehonderd meter hoog rotsplateau van het Laurentides-gebergte. Vanwege het bijzondere natuurbelang is van een strook op die rotsen langs de rivier het natuurgebied Parc du Saguenay gemaakt. De rivier zelf plus het deel van de Fleuve St.-Laurent waarin deze uitmondt, zijn eveneens een beschermd natuurgebied: het waterreservaat Parc Marin Saguenay-St.-Laurent. Over de regio hier in de buurt gaat het op deze pagina.


Baie-Ste.-Catherine

Walvisexcursies

Aan de zuidelijke oever van de Rivière Saguenay bij de plek waar deze de Fleuve St.-Laurent instroomt, ligt het dorp Baie-Ste.-Catherine. Hier vandaan vertrekken bootexcursies naar walvissen en worden rondvaarten gemaakt in de fjord. De schepen varen van begin mei tot eind oktober.

Cap Pointe-Noire

Even buiten dit gehucht is Cap Pointe-Noire. Dat is het punt waar de twee rivieren elkaar ontmoeten. Je hebt er een goed uitzicht op de rotsen in de fjord. Ook is hier te zien hoe het donkere water van de Rivière Saguenay over het heel wat lichtere, groenachtige water van de Fleuve St.-Laurent heen stroomt.

Parc Marin du Saguenay-St.-Laurent

Cap Pointe-Noire is een kaap van het voorgebergte van de Laurentides en de poort naar het waternatuurreservaat Parc Marin du Saguenay-St.-Laurent. Dat waterpark is ingesteld om bodem, zeedieren en water te beschermen in het gebied waar het zoete, relatief warmere water vanuit het Canadian Shield via de Rivière Saguenay in het zoute, relatief koudere water van de Fleuve St.-Laurent stroomt. Daardoor ontstaat een zeer voedselrijk milieu. Tien tot dertien verschillende walvissoorten en ontelbare hoeveelheden vissoorten komen hier foerageren en trekken dan verder. Alleen de beluga-walvis verblijft hier permanent.

Centre d’Interprétation et d’Observation

Aan Route 138 is het Centre d’Interprétation et d’Observation de Pointe-Noire. Dat is een informatiecentrum waar displays zijn over natuur, geografie en geologie van deze regio. Ook de dieren en planten van het beschermde waterparkgebied worden er aangeduid. Verder biedt het toegang tot een uitkijkpunt aan de kust.

Veerboten naar Tadoussac

Tussen Baie-Ste.-Catherine en het aan de andere kant van de Rivière Saguenay gelegen Tadoussac (komt verderop aan de orde) varen autoveerboten heen en weer. Die doen daar een minuut of tien over. Overdag wordt om de twintig minuten uitgevaren. De overtocht is gratis.

10 prachtige bestemmingen in Parc Marin Saguenay-St.-Laurent en Oost-Canada