Québec

Swipe

Richting VS-grens

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aan de zuidoostkant van de Canadese provincie Québec in de richting van de grens met de USA-staten Maine en New Hampshire.

St.-Prosper

Village des Défricheurs

In oostelijke richting vanaf Lévis ligt vlak bij de grens met de VS-staat Maine het plaatsje St.-Prosper. Hier is aan 3821 Route 204 het openluchtmuseum Village des Défricheurs. Dit handelt over de ontginning van deze streek; défricher is ontginnen. Ooit was begonnen met een nagebouwd houthakkerskamp, maar dat is een compleet dorp geworden met blokhutten, woninkjes, winkels en luxe villa’s die vanuit de omgeving hier naar toe zijn gebracht. Er zijn tentoonstellingen ingericht over leven en werken van de regionale bevolking rond half negentiende eeuw en er worden demonstraties van oude ambachten en huishoudelijke activiteiten verzorgd. Het is dagelijks open van begin juni tot half september en tot half oktober alleen in de weekends.

Thetford Mines

Na het vanaf St.-Prosper westwaarts oversteken van de Rivière Chaudière kom je in de Amiante-streek. Dat is een gebied van mijnen, gaten, afgravingen en meren. Amiante is een ander woord voor asbest en dat werd hier tot 2018 uit de grond gehaald. Verder worden er onder andere koper, chroom en talk gedolven. Thetford Mines is de centrale plaats in deze regio.

Musée Minéralogique et Minier

Hoe de mijnbouw in zijn werk gaat, wordt getoond in het Musée Minéralogique et Minier de Thetford Mines aan 711 Boulevard Frontenac Ouest. Ook zijn daar allerlei bijzondere soorten mineralen, kristallen en andere gesteenten te bekijken die uit de mijnen omhoog zijn gehaald. Buiten is een tuin met mineralenmonsters en grote mijnbouwwerktuigen.

Notre-Dame-des-Bois

Parc National du Mont-Mégantic

Naar het zuiden is niet ver van de grens met de VS het dorp Notre-Dame-des-Bois aardig vanwege het Parc National du Mont-Mégantic. Bergen, dalen en steile afgronden bieden hier spectaculaire gezichten in het Appalachen-gebergte. Het is een natuurgebied met een hoogvlakte waarboven acht bergtoppen uitsteken. De hoogste is de Mont Mégantic; naar verluidt met elfhonderd meter zelfs de hoogste berg in Québec waarvan de top met de auto bereikbaar is. Aan de voet ervan is een informatiecentrum over dit park. In displays wordt er iets getoond over de 125 vogelsoorten en 20 zoogdierspecies die hier voorkomen, inclusief elanden en witstaartherten. Ook is er meer te zien over de geologische samenstelling van dit gebied. De ingang van het park is aan 189 Route du Parc.

Astrolab

Boven op de Mont Mégantic zijn niet alleen een weids uitzicht en wegwijzende informatiepanelen maar ook twee sterrenwachten. In het astronomisch informatiecentrum Astrolab is meer te weten te komen over de historie van de sterrenkunde, het ontstaan van het heelal en wat op deze locatie van de sterrenhemel is te zien. Geopend ieder weekend van eind mei tot de tweede week van oktober en dagelijks van eind juni tot eind augustus.

St.-Venant-de-Paquette

Musée St.-Venant

Verder naar het zuiden ligt St.-Venant-de-Paquette, eveneens dicht bij de grens met de VS. Op veel kaarten staat het vermeld als alleen Paquette. Hier staat een houten kerk uit eind negentiende eeuw waarin het Musée St.-Venant is gehuisvest. Dat is een kerkmuseum met religieuze kostuums uit vroeger tijden. Ook worden er exposities van kunstwerken gehouden. Open van eind mei tot half oktober.

Sentier Poétique

Door het dorp is een wandelroute uitgezet langs tien locaties met panelen, kunstwerken en kleine bouwwerken waarop gedichten staan van Québecse schrijvers. Dat is de Sentier Poétique. De start is naast de witte houten kerk aan Route 253.

Maison de l’Arbre

Gedichten en beeldende kunst komen samen in La Maison de l’Arbre, het boomhuis. Dit is niet een huis in een boom maar een gelegenheid waar bomen een belangrijke rol spelen. Die vormen het thema van de hier tentoongestelde werkstukken en zijn het onderwerp van een symbolische reis langs artistieke creativiteit. La Maison de l’Arbre staat tegenover de witte houten kerk aan Route 253.

Coaticook

Gorge de Coaticook

Naar eigen zeggen ’s? werelds langste hangbrug is te vinden in Coaticook ten westen van St.-Venant-de-Paquette. Deze brug balanceert in het Parc de la Gorge de Coaticook over een lengte van 169 meter boven een vijftig meter diepe kloof. Daarin stroomt de Rivière Coaticook. De kloof is zo’n vijftienduizend jaar oud en er lopen diverse wandelroutes om- en doorheen. Die brengen je ook naar twee uitkijktorens die uitzicht bieden op de kloof en het omringende Appalachen-gebergte. Verder is er het inheemse dorp Abénaquis nagebouwd en zijn er informatiepanelen over een waterkrachtcentrale die hier in de kloof is geweest. De attracties zijn open van begin mei tot eind oktober. In de winter zijn er in dit gebied routes voor langlaufen, met sneeuwscooters rijden en wandelen met sneeuwschoenen. Toegangen zijn aan 400 Rue St.-Marc en 135 Rue Michaud.

10 prachtige bestemmingen in Richting VS-grens en Oost-Canada