Québec

Swipe

Rond Cratère de Charlevoix

Niet ver van waar nu het dorp Baie-St.-Paul aan de Fleuve St.-Laurent ten noordoosten van Ville de Québec in de Canadese provincie Québec is, sloeg zo’n 350 miljoen jaar geleden een meteoor in. Het resultaat daarvan was de meteorietenkrater Cratère de Charlevoix (Charlevoix-krater, in het Frans ook Astroblème de Charlevoix) en Baie-St.-Paul ligt aan de zuidwestrand ervan. Hij wordt een van de grootste inslagkraters ter wereld genoemd. De ring is zo’n 770 meter hoog, heeft een doorsnee van circa 56 kilometer en loopt onder de Fleuve St.-Laurent door. In het centrum ervan is een verhoging die ook het gevolg van de inslag was. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden rond deze krater die in de regio Charlevoix ligt.


Baie-St.-Paul

Centre d’Histoire Naturelle

In het Centre d’Histoire Naturelle de Charlevoix aan 444 Boulevard Mgr.-De Laval/Route 138 in Baie-St.-Paul zijn exposities over de Cratère de Charlevoix te bekijken. Het staat boven op een heuvel in de weg en er is een uitkijk waarvandaan je mooi zicht hebt op het eiland Île-aux-Coudres, de Fleuve St.-Laurent en de meteorietenkrater. Het centrum is open van eind mei tot half oktober.

Centre d’Exposition

Baie-St.-Paul zelf is een kunstenaarsdorp met enkele kunstgalerieën en ateliers aan Rue Ambroise-Fafard en Rue St.-Jean-Baptiste. Kunst is ook te bekijken in het museum Centre d’Exposition de Baie-St.-Paul aan 23 Rue Ambroise-Fafard.

St.-Urbain

Musée Renaissance

De meteorietenkrater is eveneens te bewonderen vanaf een 25 meter hoge uitkijktoren bij St.-Urbain, meer precies bij het Musée Renaissance aan 133 Route 381 Nord, boven op de heuvel St.-François aldaar. In dat museum is een expositie over de meteoorinslag. Bovendien zijn er displays over de historie en ontwikkeling van de regio, die flink te lijden heeft gehad van branden en aardbevingen. Het museum is open van half juni tot begin oktober.

St.-Joseph-de-la-Rive

Musée Maritime de Charlevoix

Op het strand van het nauwelijks tweehonderd inwoners tellende St.-Joseph-de-la-Rive liggen enkele restanten van schoeners maar ook een paar complete exemplaren die uit de vaart zijn genomen. Ze stammen uit de tijd dat hier een bloeiende scheepswerf was en maken nu deel uit van het Musée Maritime de Charlevoix. De ingang is aan 305 Rue de l’Église. Er is te zien hoe schoeners in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt en waarvoor ze werden gebruikt. Dit museum is alleen open van half mei tot half oktober.

Papeterie St.-Gilles

Hoe vroeger papier gemaakt werd, is te zien in de Papeterie St.-Gilles aan 304 Rue Félix-Antoine-Savard. Hier wordt bovendien dat handgeschepte papier nog op ambachtelijke wijze geproduceerd. De grondstof daarvoor is katoen.

Île-aux-Coudres

Vanuit St.-Joseph-de-la-Rive vaart een veerboot naar het eiland Île-aux-Coudres, hier voor de kust in de Fleuve St.-Laurent. De overtocht is gratis en vergt ongeveer een kwartier. Het eiland heeft zijn naam te danken aan ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Die kwam hier in 1535 aan en werd verrast door de grote hoeveelheid hazelaars, coudriers in het Frans.

Église St.-Bernard

De boot komt aan in het dorp St.-Bernard. Hier staat aan de Chemin du Mouillage de kerk Église St.-Bernard. Daarin stelt een grote schildering de eerste heilige mis voor die op Canadees grondgebied was opgedragen, op dit eiland op 7 september 1535. Een kruisbeeld tegenover deze kerk is een monument ter ere van Jacques Cartier.

Musée Les Voitures d’Eau

Rond het eiland loopt de Chemin des Coudriers. Deze voert naar het dorp St.-Louis. Daar is aan 1922 Chemin des Coudriers het Musée Les Voitures d’Eau. Letterlijk betekent dit het watervoertuigenmuseum. Het gaat over de bouw van schoeners en de scheepvaart in de Fleuve St.-Laurent.

Centre d’Observation et d’Interprétation

Er tegenover is het dertig meter hoge uitkijkplatform Centre d’Observation et d’Interprétation Les Voitures d’Eau. Dat biedt een mooi overzicht over het eiland en de rivier.

Les Éboulements

Mont des Éboulements

De Charlevoix-krater is het best te bekijken door naar de top van de Mont des Éboulements te gaan. De weg daar naar toe is in het gehucht Les Éboulements, even voorbij Baie-St.-Paul en St.-Joseph-de-la-Rive aan Route 362.

10 prachtige bestemmingen in Rond Cratère de Charlevoix en Oost-Canada