Québec

Swipe

Rond Rimouski in de Appalachen

Het Appalachen-gebergte komt vanuit de VS de Canadese provincies Québec en New Brunswick binnen en loopt dan onder de Golfe du St.-Laurent door naar het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) waar nog wat uitlopers ervan zijn. De toppen en hoogvlaktes zijn vooral in New Brunswick. In Québec lopen de bergwanden en kliffen soms rechtstreeks en anders in hellende laagvlaktes af naar de Fleuve St.-Laurent. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden rond de grotere plaats Rimouski aan de zuidoever van de Fleuve St.-Laurent aan de westrand van de Appalachen bij het schiereiland Gaspésie.

Pointe-au-Père

Musée de la Mer

Net ten westen van de Gaspésie ligt Pointe-au-Père. Niet ver hier vandaan in de Fleuve St.-Laurent verging in mei 1914 de stoomboot Empress of Ireland na een aanvaring in dichte mist met de Noorse vrachtboot Storstad. Daarbij kwamen 1012 mensen om het leven. In het Musée de la Mer aan 1034 Rue du Phare zijn hierover exposities te zien. Ook zijn er displays over het loodswezen. Pointe-au-Père was tot 1959 de belangrijkste thuishaven van een groot aantal loodsen die zeeschepen over de Fleuve St.-Laurent gidsten. Daar is nu niets meer van over. In 2008 is het museum uitgebreid met de Canadese duikboot Onondaga, verkregen van de Canadese marine. Na een fikse opknapbeurt is die half 2009 voor het publiek opengesteld. Gesteld wordt dat het de enige onderzeeër in Canada is waarin het publiek een kijkje kan nemen. Het museum is open van eind mei tot half oktober.

Phare de Pointe-au-Père

Naast het Musée de la Mer aan 1034 Rue du Phare staat de vuurtoren Phare de Pointe-au-Père. Deze is 33 meter hoog en is te beklimmen. Hij dateert uit 1909 en is een nationaal historisch monument, onder meer vanwege de merkwaardige toevoeging van steunpilaren aan de buitenkant van de betonnen toren. Entree is via het museum.

Faune de Pointe-au-Père

Grenzend aan het Musée de la Mer en de Phare de Pointe-au-Père is het moerasgebied Réserve Nationale de Faune de Pointe-au-Père. Dit is vooral van belang voor foeragerende trekvogels maar er komen ook reigers en eenden. De toegang is op het terrein van het museum.

Rimouski

Musée Régional de Rimouski

De grootste stad in het oosten van Québec is Rimouski. Zijn geschiedenis is te vinden in het Musée Régional de Rimouski aan 35 Rue St.-Germain Ouest. Dat zit in het oudste stenen kerkgebouw van het oosten van de provincie. Er zijn ook exposities met hedendaagse kunst en wetenschappelijke en technologische onderwerpen.

Canyon des Portes de l’Enfer

Ten zuiden van de stad bevindt zich de Canyon des Portes de l’Enfer, de kloof naar de poorten van de hel. De Rivière Rimouski wordt hier door een nauw ravijn geperst en dat heeft stroomversnellingen, cascades en watervallen tot gevolg. De kloofwanden zijn meer dan negentig meter hoog. Wandelroutes lopen naar een voetbrug er overheen en naar een trap naar de bodem. Die brug is volgens eigen zeggen Québecs hoogste hangbrug. Hij hangt 63 meter boven de ravijnbodem. De entree tot dit park is aan 1280 Chemin Duchénier. Het is toegankelijk van half mei tot eind oktober, hoewel enkele voorzieningen alleen open zijn van eind juni tot eind augustus.

St.-Barnabé

Vanuit de haven van Rimouski worden bootexcursies gemaakt naar het eiland St.-Barnabé vlak voor de kust. Daar zijn vogelkolonies met onder andere reigers, Canadese ganzen en aalscholvers. Ook vind je er zeehondenkuddes. Gevaren wordt van half juni tot begin september.

Walvissen kijken

Verder gaan vanuit Rimouski’s haven walvisexcursies en varen veerboten naar Forestville en Sept-Îles, beide aan de noordoever van de Fleuve St.-Laurent.

Trois-Pistoles

Aventure Basque en Amérique

De omgeving van het stadje Trois-Pistoles is al meer dan tweeduizend jaar bewoond. In de tweede helft van de zestiende eeuw kwamen Baskische walvisvaarders hier om hun vangsten te verwerken. Ter herinnering daaraan is bij de haven van Trois-Pistoles het Parc de l’Aventure Basque en Amérique gesticht. Onder andere op het terrein van dit park zijn die Baskische avonturen uit archeologisch onderzoek gebleken. In een gebouw zijn de gevonden voorwerpen tentoongesteld en wordt het verhaal van de Basken uitgebeeld. Het staat aan 66 Rue du Parc en is geopend van half mei tot half oktober.

Île-aux-Basques

Ook op het hier vlak voor de kust in de Fleuve St.-Laurent gelegen Île-aux-Basques zijn bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van Baskische walvisvaarders. Maar ook zijn er tweeduizend jaar oude resten van kampementen van inheemse bewoners aangetroffen. Nu is het eiland vooral een natuurgebied dat van belang is voor foeragerende trekvogels. Tussen begin juni en begin september worden er vanuit de haven van Trois-Pistoles aan Rue Vézina circa drie uur durende excursies naar toe gemaakt.

Musée St.-Laurent

Een van de grootste collecties oude automobielen in Québec is te bekijken in het Musée St.-Laurent aan 552 Rue Notre-Dame Est. Diverse wagens zijn gebruikt in films en televisieseries. Behalve antieke auto’s zijn er ook oude landbouwwerktuigen en antiek meubilair te zien. Het museum is open van eind juni tot half september.

Maison du Notaire

Aan 168 Rue Notre-dame Est staat het historische Maison du Notaire. In deze vroegere notariswoning zijn een kantoor en woonruimtes uit half negentiende eeuw te bekijken. Ook zijn er exposities met kunst en handvaardigheidsproducten, waaronder verzamelingen beschilderde struisvogeleieren, speelgoed, geborduurde dekens en tafelkleden. Het is alle dagen open van begin mei tot half oktober en daarna alleen op vrijdag- en zaterdagmiddagen.

10 prachtige bestemmingen in Rond Rimouski in de Appalachen en Oost-Canada