Québec

Swipe

Route de la Baie-James ver west

In Matagami (ten noorden van Val d’Or in het verre westen van de Canadese provincie Québec) begint de Route de la Baie-James, de James Bay-weg. Deze ligt in het verlengde van Route 109 en heeft een toeristisch tintje gekregen. Hij gaat 620 kilometer noordwaarts en eindigt in Radisson. Onderweg zijn uitkijkpunten en enkele kleinere te bezichtigen waterkrachtcentrales; een eind naar het noorden zijn een paar informatieposten, picknickplaatsen en kleine campings. In feite is het een industrieweg, maar hij wordt goed onderhouden. Je zult er echter niet veel medeweggebruikers tegenkomen; het is een weg door verlaten, afgelegen gebied. Begin er wel aan met een goed functionerende auto en een volle tank. Het eerste tankstation na Matagami is na 381 kilometer. Daar zijn overigens ook eten en drinken verkrijgbaar. Na ongeveer zes kilometer vanaf Matagami is een 'check point' waar je je kunt registreren, zodat je in noodgevallen opgespoord kunt worden. Het gebied ligt buiten het bereik van mobiele telefoons. Onderweg zijn wel enkele telefoonposten die in verbinding staan met de registratiepost. Het is trouwens een doodlopende weg; je moet over dezelfde route weer terug naar Matagami. De afdeling toerisme van de gemeente Baie-James heeft er informatie over via tel. +1-819-739-4566 of +1-819-739-2541. 

Wemindji

IJsberen en walvissen

Cree-mensen in Wemindji verzorgen bootexcursies naar de Paint Hills-eilanden en de Twin-eilanden voor de kust van de Baie-James. Daar bivakkeren vaak groepen ijsberen en zijn beluga-walvissen en zeehonden te bekijken. Wemindji ligt aan de Rivière Maquata bij waar deze uitstroomt in de Baie-James. Goed uitgangspunt is het toeristenbureau aan 16 Beaver Road. Wemindji is te bereiken via een afslag westwaarts in de Route de la Baie-James, op 518 kilometer ten noorden van Matagami. Vanaf die afslag is het nog bijna honderd kilometer rijden. Wemindji is een Cree-woord dat 'berg van rode oker' betekent.

Radisson

Waterkrachtcentrales Grande Rivière

Bij Radisson, aan het eind van de Route de la Baie-James, zijn enkele gigantische dammen en waterkrachtcentrales in de La Grande Rivière. Eén daarvan is de Centrale Hydroélectrique Robert-Bourassa. Deze wordt de grootste ondergrondse waterkracht-elektriciteitscentrale ter wereld genoemd. De turbines zitten hier 140 meter diep in de rotsen. De bijbehorende dam waardoor een groot stuwmeer is ontstaan, is tot zo’n 125 meter hoog. Ten westen van het dorp is nog een grote waterkrachtcentrale, de La Grande-1. Beide centrales zijn van half mei tot begin september van binnen en buiten te bezichtigen met gratis vier uur durende rondleidingen. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk via tel. +1-819-638-8486.

Parc Robert-A.-Boyd

Ter herinnering aan de 185.000 arbeiders die tussen beginjaren zestig en half jaren negentig van de 20e eeuw hebben gewerkt aan de dammen en waterkrachtcentrales in La Grande Rivière is bij de Robert-Bourassa-centrale een werkerskampement nagebouwd. Het ligt bij de uitloop van de kleinere centrale La Grande-2A, direct naast de gigantische Robert-Bourassa-centrale. Het heeft de naam Parc Robert-A.-Boyd gekregen en is van begin mei tot eind oktober te bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Route de la Baie-James ver west en Oost-Canada