Québec

Swipe

Ten noorden van de hoofdstad

Ten noorden en westen van hoofdstad Ville de Québec (of in het Engels Québec City) van de Canadese provincie Québec zijn flinke berggebieden als de Laurentides en Mont Ste.-Anne. Het is een populaire vakantiestreek en daarover vind je op deze pagina meer. Over Ville de Québec zelf gaat een aparte pagina.

St.-Gabriel-de-Valcartier

Village Vacances Valcartier

Vanaf Autosnelweg 573 vanuit Ville de Québec richting noord is het plaatsje St.-Gabriel-de-Valcartier bereikbaar. Daar net buiten is aan 1860 Boulevard Valcartier een van Canada’s grootste wateramusementsparken, Village Vacances Valcartier. Er zijn meer dan 25 waterglijbanen en verder golfslagbaden, een tropische rivier, een meer met een waterkasteel en duikshows. Ook is er de middeleeuwse attractie La Cité des Donjons, waar een behekste rivier voor spektakel zorgt. In de winter is dit vakantiecomplex een skioord met meer dan veertig afdalingen, trails en ijsbanen voor rubberbanden, sleeën en andere ‘voertuigen’. Het zomerse waterpark is open van begin juni tot eind augustus, het wintercomplex van half december tot eind maart.

Ste.-Catherine-de-la-Jacques-Cartier

Station Touristique Duchesnay

Even ten westen van St.-Gabriel-de-Valcartier ligt het dorp Ste.-Catherine. Dat is de toegangspoort naar het Station Touristique Duchesnay, een bosgebied van bijna 90 vierkante kilometer aan Lac St.-Joseph. Er zijn onder andere wandel- en fietsroutes naar uitkijkpunten. Ook kun je er kanoën en langs touwen en houten bruggen door boomtoppen klauteren. Het is echter eveneens een recreatiegebied met speelgebieden en een reuzendoolhof. In de winter zijn er ijsbanen, bijna tweehonderd kilometer langlaufloipes, routes voor sneeuwscooters, plekken om te ijsvissen en mogelijkheden voor hondensledetrektochten. De toegang is aan 143 Route Duchesnay.

Hôtel de Glace

In hetzelfde bosgebied en via dezelfde toegang bereikbaar is van begin januari tot begin april het Hôtel de Glace/Ice Hotel Québec. Hier kan worden overnacht in kamers die volledig van ijs en sneeuw zijn gemaakt. Ook zijn er ijszalen waar gedanst kan worden en kan worden gegeten. Bovendien zijn er een bar, een kapel waar trouwerijen plaatsvinden, en een kunstexpositieruimte. Om dit allemaal te zien hoef je er niet speciaal te logeren; je kunt dit ijscomplex ook alleen bezoeken. Er worden rondleidingen verzorgd.

Lac-St.-Charles

Marais du Nord

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het dorp Lac-St.-Charles, vanuit Ville de Québec bereikbaar via Autoweg 73 noordwaarts. Tussen de meren Lac St.-Charles en Lac Delage is het moerasgebied Marais du Nord. Daar doorheen loopt een circa 5,5 kilometer lange informatieve wandelroute waar minstens een paar van de 157 soorten vogels te zien moeten zijn die in dit gebied voorkomen. Aan de oever van Lac St.-Charles is een informatiecentrum. Rondleidingen en rondvaarten met een natuurgids zijn mogelijk. Lac St.-Charles fungeert overigens als drinkwaterbekken voor Ville de Québec.

Lac-Beauport

Village Améridien et Inuit Anadabidjou

Bij het gehucht Lac-Beauport, ook vanuit Ville de Québec bereikbaar via Autoweg 73 noord, is aan Chemin de la Coulée het Village Améridien et Inuit Anadabidjou. Daar kan worden kennisgemaakt met de inheemse cultuur. Je kunt er ook overnachten in een tipi of iglo.

Érablière du Lac-Beauport

Het dorp heeft verder een ‘sugar shack’, een plaats waar esdoornsiroop wordt gemaakt. Deze heet l’Érablière du Lac-Beauport en is te vinden aan 200 Chemin des Lacs. Hier is een museum over de winning van esdoornsiroop uit het omliggende maplebos en over de ontwikkelingen in de productie van maple syrup vanaf de manier waarop de inheemse bevolking dat vroeger deed tot de moderne methodes van tegenwoordig.

Stoneham-et-Tewkesbury

Réserve Faunique des Laurentides

Vanuit het gebied Stoneham-et-Tewkesbury ten noorden van Lac-Beauport kun je naar het reusachtige wildreservaat Réserve Faunique des Laurentides. Dit is vooral een jaag- en visgebied met campings. Er zijn echter ook twee beschermde natuurparken in: Parc Jacques-Cartier en Parc des Grands-Jardins. Vooral naar dat eerste worden veel excursies gemaakt, onder meer op zoek naar wolvenroedels en ander wild. Van half september tot eind oktober worden speurtochten gemaakt naar vechtende en parende elanden. Voormalige jagers zijn de gidsen. Op diverse plaatsen in de wouden en langs de rivieren zijn uitkijkplatforms. Midden in dit circa achtduizend vierkante kilometer grote natuurreservaat is het Fôret Montmorency met een aantal wild-observatiepunten.

Site Culturel Améridien

Even buiten Stoneham is op een van de plateaus aan de door het Laurentides-park lopende Rivière Jacques-Cartier de inheemse locatie Site Culturel Améridien, of in hun eigen Montagnais-taal Dao8eoli Tsonontwan. Hier kan worden overnacht in een tipi, kunnen onder leiding van inheemse gidsen wandeltochten en hondensledetochten worden gemaakt, kan worden genoten van inheemse gerechten en kan worden geluisterd naar verhalen over historie, cultuur en levenswijze. Ook zijn er demonstraties van activiteiten, handvaardigheden en andere inheemse bezigheden. Het adres is 2081 Rue Jacques-Cartier Sud, maar reserveren is noodzakelijk (tel. +1-418-843-3100).

Station Touristique Stoneham

De heuvelachtige regio van Stoneham en Tewkesbury is een populair recreatiegebied. Een van de grootste pret-attracties is het Station Touristique Stoneham. De ingang daarvan is aan 1420 Chemin du Hibou. ’s? Winters zijn er zo ongeveer alle sneeuw- en ijsactiviteiten die je kunt bedenken. Naar eigen zeggen is hier het grootste verlichte skigebied van Canada. In de zomer kun je er onder meer zwemmen, mountainbiken, trektochten maken, rotsen beklimmen, met pijl-en-boog schieten, tennissen, kanoën en kajakken.

10 prachtige bestemmingen in Ten noorden van de hoofdstad en Oost-Canada