Québec

Swipe

Westkant bij grens Ontario

De westelijke en noordelijke delen van de Canadese provincie Québec zijn streken die niet allemaal even makkelijk bereikbaar zijn. Niettemin zijn er enkele interessante bezienswaardigheden. Dat ‘verre westen’ ligt voorbij de Région de la Capitale Nationale (het Québecse deel van Canada's hoofdstad Ottawa; zie de aparte pagina) en de Mont-Tremblant tot aan de grens met het noorden van Ontario. Daar is vooral mijnbouw, maar het is ook belangrijk op het gebied van bosbouw en de papierindustrie. Diverse voormalige mijnen zijn te bezichtigen en er zijn enkele musea en informatiecentra. Op deze pagina bezienswaardigheden aan de westkant bij de grens met de Canadese provincie Ontario.

Témiscaming

Hout van Tembec

Het verre westen van Québec begint ongeveer bij het stadje Témiscaming aan de zuidpunt van Lac Témiscamingue. Dit is helemaal gericht op de houtverwerkingsindustrie. Sterker nog: toen de plaatselijke houtfabriek in 1972 sloot, namen de inwoners van Témiscaming het heft in eigen hand, namen die fabriek over en redden daarmee het voortbestaan van hun woonplaats. Die fabriek is Tembec en is nu een grote multinational. In de, inmiddels sterk gemoderniseerde fabriek waar het allemaal begon, aan 33 Chemin Kipawa, is een rondleiding mee te maken.

Timber Train Musée de la Gare

Témiscaming is het eindpunt van de Timber Train die van begin juni tot half oktober vanuit Mattawa in de Canadese provincie Ontario door het dal van de Rivière des Outaouais dagtochten naar hier maakt. Bij het spoorwegmuseum Musée de la Gare aan 15 Rue Humphrey wordt de terugweg weer aanvaard. Daar zijn exposities over de Canadian Pacific Railway en de historie van Témiscaming. Open van eind juni tot begin september.

Ville-Marie

Fort Témiscamingue

Tot de oudste gemeenschappen in deze regio behoort Ville-Marie aan de oever van het zeer langgerekte Lac Témiscamingue. Hier staat het Canadees historisch monument Fort Témiscamingue. Dat heeft een belangrijke rol gespeeld in het veroveren van de heerschappij over de bonthandel rond de Hudson Bay. In een bezoekerscentrum zijn restanten van dat fort te zien en er zijn exposities en demonstraties over archeologische vondsten, het bewerken van bont en de contacten met de plaatselijke bewoners van het Obadjiwan-volk. Het is open van begin juni tot begin september.

Angliers

Chantier de Gédéon

De bosbouw is een van de belangrijkste activiteiten in het gehucht Angliers aan Lac des Quinze. Aan de oever daarvan is het houthakkerskampement Le Chantier de Gédéon gereconstrueerd. Hier voert een wandelroute langs enkele nagebouwde hutten en werkplaatsen. De omgehakte boomstammen werden tussen 1929 en 1972 over Lac des Quinze naar de Rivière Outaouais gesleurd met de sleepboot T.E. Draper. Deze is gerestaureerd en ligt nu aan de kade van het kampement. Open van half juni tot begin september.

Notre-Dame-du-Nord

Centre Thématique Fossilifère

Het geologische belang van deze regio staat centraal in het Centre Thématique Fossilifère aan 5 Rue Principale Sud in Notre-Dame-du-Nord. Daar zijn exposities over rotsen en fossielen van dieren uit de tijd dat dit deel van Canada oceaanbodem was en veel dichter bij de evenaar lag. Ook zijn er displays over aardbevingen en seismologie. Hier vandaan worden excursies gehouden naar fossielenrijke plekken in de buurt. Het centrum is open van begin mei tot begin september, tot half juni echter niet in de weekends.

10 prachtige bestemmingen in Westkant bij grens Ontario en Oost-Canada