Québec

Swipe

Zuidelijk deel Chemin du Roy

De weg van Montréal naar Ville de Québec langs de noordoever van de Fleuve St.-Laurent in de Canadese provincie Québec staat te boek als een van de oudste in Noord-Amerika waarvan geregeld verkeer met voertuigen gebruik maakt. Hij wordt de Chemin du Roy genoemd, de weg van de koning, en bestaat nog steeds langs het oorspronkelijke traject. In de tijd van de eerste Europese kolonisten is hij aangelegd als simpele zandweg. Tegenwoordig is de weg geasfalteerd. Het snelverkeer gaat nu echter over nieuwe meerbaans-autoroutes. De Chemin du Roy is een belangrijke toeristische verbindingsweg tussen diverse interessante plaatsen langs de rivier. Hier enkele bezienswaardigheden aan het zuidelijke stuk, met onder andere de grote stad Trois-Rivières. Over het noordelijke deel gaat een aparte pagina.

Berthierville

Gilles en Jacques Villeneuve

Vanaf Montréal gezien is Berthierville de eerste interessante plaats aan deze koninklijke weg. Het is de geboorteplaats van de Formule-1-autocoureurs vader Gilles en zoon Jacques Villeneuve. Aan 960 Avenue Gilles-Villeneuve is een museum gewijd aan deze familie en aan het autoracen. Er zijn onder meer Formule-1-attributen en complete raceauto’s te zien.

Chapelle de Cuthbert

In dit plaatsje staat ook de naar eigen zeggen oudste protestantse kerk van Québec, de Chapelle de Cuthbert, aan 551 Rue de Bienville. Deze is gebouwd in 1786. Nu is het een historisch monument. Binnen zijn exposities met foto’s over de historie van Berthierville en omgeving. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen van kunstenaars. Open van begin juni tot begin september.

Trois-Rivières

Daar waar de Rivière St.-Maurice de Fleuve St.-Laurent instroomt, ligt Trois-Rivières. In die monding liggen enkele eilanden, waardoor het lijkt of er drie rivieren zijn. Deze grote stad is de op één na oudste van Nieuw-Frankrijk. De eerste spa ging al kort na het begin van Québec-stad de grond in, begin zeventiende eeuw. Echter pas in de tweede helft van die eeuw begon er een echte woongemeenschap te ontstaan. Uit die tijd zijn nog enkele bouwwerken bewaard gebleven in het historische centrum, evenals een aantal landhuizen van een eeuw later.

Église St.-James

Aan 811 Rue des Ursulines bijvoorbeeld staat de uit 1703 daterende kapel Église St.-James.

Musée des Ursulines

De ursuline-kloosterorde was al in 1697 in deze regio actief. Er was een nonnenklooster met een meisjesschool. In de kloostergebouwen en een voormalig hospitaal aan 734 Rue des Ursulines is nu het Musée des Ursulines. Te zien zijn onder andere beelden en voorwerpen uit het vroegere kloosterleven, over de historie van de ursuline-orde in Nieuw-Frankrijk, over de ziekenverzorging en over het meisjesonderwijs. Het is open van begin maart tot eind oktober, echter niet op maandagen en heilige dagen.

Musée des Filles de Jésus

Nog een nonnenmuseum staat aan 1193 Boulevard St.-Louis. Dat betreft het Musée des Filles de Jésus. Hier zijn onder andere gebruiksvoorwerpen uit het kloosterleven te zien, inclusief oude kaarsen en kandelaars. Verder zijn er scènes neergezet over de activiteiten van dit klooster, zoals een klaslokaal en een ziekenboeg. Ook is er een complete gotische kapel te bekijken. Open van eind mei tot eind oktober.

Musée Militaire du Douzième Régiment Blindé

Het Musée Militaire du Douzième Régiment Blindé du Canada, ofwel een museum over het twaalfde pantserregiment, is gevestigd in een gebouw van de voormalige militaire paardenrijschool aan 574 Rue St.-François-Xavier. Het geeft een beeld van de militaire activiteiten in en rond Trois-Rivières. Onder andere zijn er voertuigen, wapens, allerlei attributen en in scène gezette militaire situaties. Het is op maandagen gesloten.

Musée Québécois de Culture Populaires

De gewone mensen die van Québec hebben gemaakt wat het nu is, staan centraal in het kunst- en volkenkundig museum Musée Québécois de Culture Populaires aan 200 Rue Violette. Het wordt een testament genoemd van de kennis en vindingrijkheid van het Québecse volk. Er loopt een gang hier vandaan naar wat een van de oudste gevangenissen van Canada wordt genoemd, het historische monument Vieille Prison de Trois-Rivières. Deze is in 1822 in gebruik genomen en heeft tot 1986 dienstgedaan. Buiten de zomer is dit museum op maandagen gesloten.

Forges-du-St.-Maurice

Aan 10.000 Boulevard des Forges staat het nationaal historisch monument Forges-du-St.-Maurice. Dat was naar men zelf zegt Canada’s eerste smederij en het eerste bedrijf dat zich bezighield met ijzerproductie en -bewerking. Nu is het een levend openluchtmuseum. Behalve werkende smederijen en andere werkplaatsen is er aandacht voor de arbeiders. Op deze locatie werd ook Canada’s eerste dorp gesticht dat speciaal voor de werkers van een bedrijf was. Het museum is open van half mei tot half oktober.

Industrie des Pâtes et Papiers

Tegenwoordig heeft Trois-Rivières een belangrijke papier- en houtverwerkingsindustrie. Hierover is van alles te zien in het Centre d’Exposition sur l’Industrie des Pâtes et Papiers. Dat staat aan 800 Parc Portuaire aan de oever van de Fleuve St.-Laurent. Pâte is de pulp waarvan papier wordt gemaakt. In dit centrum is te zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook kan er een rondleiding in een echte papierfabriek geregeld worden. Open van begin juni tot eind oktober.

Festival International de la Poésie

Eind juli/begin augustus worden wegraces voor sportwagens gehouden in de straten van het nieuwere gedeelte van deze stad. Daarmee in schril contrast staat het Festival International de la Poésie dat eind september/begin oktober plaatsheeft. Trois-Rivières noemt zich de hoofdstad van de poëzie. Tijdens het festival komen soms tot honderd dichters werken voordragen. Rond het stadhuis is een Promenade de la Poésie waar meer dan driehonderd fragmenten uit gedichten zijn te lezen in plaquettes en stenen voetstukken.

10 prachtige bestemmingen in Zuidelijk deel Chemin du Roy en Oost-Canada