Québec

Swipe

Zuidelijke Laurentides

Ruim 22.000 vierkante kilometer bergachtige vakantieregio’s met grote wildreservaten en provinciale parken vormen de Laurentides-regio ten westen van Montréal in de Canadese provincie Québec. Dat gebied is onderdeel van het Laurentides-gebergte, naar verluidt een van de oudste bergketens van de wereld. Het loopt ten westen en noorden van Montréal tot in Labrador (provincie Newfoundland and Labrador) in het oosten van Canada. De bergrug behoort tot het Canadian Shield en is een restant van de oorspronkelijke aardkorst toen alle continenten nog aan elkaar vastzaten (zie daarover ook de pagina over streken en zones bij algemene informatie). De regio telt meer dan zesduizend meren en tachtig procent van het land bestaat uit wouden. In het zuiden omvatten die vooral loofbomen als de esdoorn en de walnoot, naar het noorden toe krijgen naaldbomen de overhand.

In de Laurentides-regio (in het Engels Laurentians) zijn enkele grote recreatiegebieden waar ’s winters veel geskied wordt en waar het ook ’s zomers goed vertoeven is. Verspreid door het gebied en in bijna alle dorpen en steden zijn Victoriaanse, Bretonse en traditioneel Amerikaanse woningen te vinden die dateren uit de achttiende en negentiende eeuw en nog altijd bewoond worden. Ook tal van werkplaatsen en kerken uit die tijd zijn nog te bewonderen. Op deze pagina de zuidelijke regio van de Laurentides, ten zuidwesten van Montréal en rond de Rivière des Outaouais (Ottawa River).

St.-Eustache

Moulin Légaré

Naar eigen zeggen de oudste water-korenmolen van Canada staat in St.-Eustache. Dat is Le Moulin Légaré aan 232 Rue St.-Eustache. Hij is al sinds 1762 in bedrijf en levert nog altijd tarwe- en boekweitmeel aan bakkers in de omgeving.

Oka

Parc National d’Oka

Op de punt waar de Rivière des Outaouais de Fleuve St.-Laurent instroomt, ligt aan de oever van het Lac des Deux-Montagnes het plaatsje Oka met het Parc National d’Oka. Behalve het ecologisch interessante moerasgebied Grande Bay is hier een 5,5 kilometer lange wandelroute langs veertien kruiswegstatiën. Deze begint bij een calvarieheuvel en voert je langs enkele kapelletjes waarvan sommige uit 1742 dateren. De route loopt omhoog; boven heb je een mooi panorama over de omgeving.

Carillon

Canal de Carillon

De voet van het Laurentides-gebergte loopt langs de Rivière des Outaouais. Het is heuvelachtig en toeristisch gebied waar Route 148 slingert tussen de uitlopers van de bergketen en de Ottawa-rivier. In Carillon is aan 210 Rue du Barrage een historische sluis die het Canal de Carillon afsluit van de Rivière des Outaouais. Het is een nationaal monument. Ook de Rivière des Outaouais zelf is (sinds 28 juli 2016) een beschermd nationaal monument.

Centrale Hydroélectrique

Er vlakbij is de Centrale Hydroélectrique de Carillon. Deze waterkrachtcentrale wordt de belangrijkste in de Ottawa-rivier genoemd. Gratis rondleidingen worden gegeven tussen eind mei en begin september.

Montebello

Manoir Papineau

De zuidelijke toegangspoort tot de Laurentides-regio is de vakantieplaats Montebello. Hier is het historische monument Manoir Papineau aan 500 Rue Notre-Dame. Er is te zien hoe de landheer Louis-Joseph Papineau half negentiende eeuw woonde. Bij het hoofdgebouw zijn een graanschuur en de begrafeniskapel van de familie. Papineau was in zijn tijd een invloedrijk politiek leider. Open van half mei tot half oktober. Toegang via het toeristenbureau ernaast.

Toeristenbureau

Dat toeristenbureau zit in een voormalig spoorwegstation, ook op 500 Rue Notre-Dame. Behalve de gebruikelijke folderrekken en informatiebalie is hier een expositieruimte over houthakkers en andere boswerkers, het railtransport en de historie en ontwikkeling van de regio.

Château Montebello

Aan 392 Rue Notre-Dame staat het Château Montebello. Dit wordt ’s ?werelds grootste blokhutachtige structuur genoemd. Tienduizend rode-cederstammen werden in 1930 gebruikt om dit ‘kasteel’ in slechts vier maanden overeind te zetten. Het is nu een hotel- en conferentiecomplex.

Parc Oméga

Drie kilometer ten noorden van Montebello is aan Route 323 nord het safaripark Parc Oméga. Honderden dieren zijn hier in natuurlijke leefomgevingen bij elkaar gezet. De nadruk ligt op Canadees wild als bizons, elanden, wapitiherten, kariboes, wolven, zwarte beren, bevers en otters. In de zomer worden roofvogeldemonstraties verzorgd.

10 prachtige bestemmingen in Zuidelijke Laurentides en Oost-Canada