Québec

Swipe

Zuidoever Rivière Saguenay

Het oostelijke deel van de zuidoever van de Rivière Saguenay in de Canadese provincie Québec maakt deel uit van het natuurreservaat Parc du Saguenay. Dat is ongeveer tussen Baie-Ste.-Cathérine in het oosten en St.-Félix-d'Otis. Daarna, richting Lac St.-Jean komen enkele wat grotere plaatsen. Over die zuidoever gaat het op deze pagina. Deze regio is veel sterker op de Franse taal gericht dan zuidelijker in Québec. Vaak wordt in het geheel geen Engels gesproken en zijn folders en panelen alleen in het Frans.

St.-Félix-d’Otis

Site de la Nouvelle-France

Vanaf de Fleuve St.-Laurent in westelijke richting langs de zuidoever van de Rivière Saguenay kom je bij St.-Félix-d’Otis. Hier is aan 370 Route du Vieux-Chemin het openluchtmuseum Site de la Nouvelle-France. Er staan natuurgetrouw gereconstrueerde woonverblijven en werkplaatsen uit de zeventiende eeuw, toen Frankrijk druk bezig was van Québec een kolonie te maken. Ook is een Huron-dorp nagebouwd. Een deel van de bouwwerken is overgebleven van film- en tv-producties. Op de plek waar dit park staat, hebben destijds echter daadwerkelijk een nederzetting en Europese huizen gestaan. Archeologen verrichten daar nog steeds onderzoek naar. Verder zijn er zeventiende-eeuwse gerechten verkrijgbaar en kan er een boottocht op de Rivière Saguenay worden gemaakt waarbij ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain als gids optreedt. Open van begin juni tot begin september.

La Baie

Théâtre du Palais Municipal

Meer dan tweehonderd regionale acteurs zorgen in juli en augustus in het Théâtre du Palais Municipal aan 1831 Sixième Avenue in La Baie voor het toneelspektakel La Fabuleuse Histoire d’un Royaume, de ongelofelijke geschiedenis van een koninkrijk. Het vertelt de legende van het koninkrijk van de Saguenay. Franse ontdekkingsreizigers die in de zestiende eeuw naar dit gebied kwamen, hadden hierover van de inheemse Montagnais-bewoners gehoord. Het zou er blinken van het goud. Speuracties hebben echter nooit iets opgeleverd. ’s ?Middags wordt in het theater een circa drie kwartier durende show verzorgd met lasers, dansende fonteinen, beelden en muziek. Dat Bal des Lasers et des Fontaines biedt een uitgebreide demonstratie van enkele van de speciale effecten van het avondspektakel.

Musée du Fjord

In het Musée du Fjord zijn exposities te bekijken over het historische, natuurlijke en artistieke erfgoed van de Saguenay-fjord. Het staat aan 3346 Boulevard de la Grande-Baie Sud, aan de oever van de Baie des Ha! Ha!.

Rivière à Mars

Door La Baie stroomt de Rivière à Mars. Dat is een zalmrivier. In het dorp aan 3232 Chemin St.-Louis is het informatiecentrum Centre d’Interprétation waar van alles daarover is te zien. Het biedt ook toegang tot een vistrap waarin je onder water zalmen tegen de stroom in kunt zien spartelen. De meeste zalm komt hier tussen half juni en half september. Langs de kloof van de Rivière à Mars zijn uitkijkplatforms en voetgangersbruggen gebouwd die je tot aan de rand van het ravijn brengen.

Musée de la Défense Aérienne de Bagotville

Net buiten La Baie is het luchtvaartmuseum Musée de la Défense Aérienne de Bagotville aan Route 170. Dat is naast een luchtmachtbasis van het Canadese leger. De historie en ontwikkeling van de Canadese luchtverdediging staan hier centraal. Buiten staan in het Commemorative Park enkele oude militaire vliegtuigen. Het museum is open van half juni tot eind september.

Chicoutimi

Pulperie de Chicoutimi

Begin twintigste eeuw was Chicoutimi een belangrijk centrum van de houtverwerkings- en papierindustrie. Aan 300 Rue Dubuc zijn daaraan enkele herinneringen blijven staan in La Pulperie de Chicoutimi. Dat is een park tegen een heuvel op, met granieten gebouwen waarin houtpulp voor de papierindustrie werd vervaardigd. Daarin zijn nu het museum La Compagnie de Pulpe de Chicoutimi en het kunstmuseum La Maison Arthur Villeneuve. In het pulpmuseum zijn displays over de historie en ontwikkeling van de regio rond Chicoutimi en Lac St.-Jean, zowel cultureel als industrieel en economisch. Het gebouw van het kunstmuseum is door schilderwerk kunst op zich. Bijna alle wanden zijn van fresco’s voorzien. Binnen is van alles te zien over de kunstschilder geworden kapper Villeneuve. Het omliggende park en een uitkijk op de Rivière Chicoutimi zijn alleen in de zomer toegankelijk, de musea het hele jaar.

Rondvaarten op de Rivière Saguenay

De ligging van Chicoutimi halverwege de Rivière Saguenay geeft het een goede positie voor rondvaarten door de rivierkloof. Vanaf aanlegsteigers aan een boulevard langs de rivieroever vertrekken boten voor excursies naar mooie plekken in de fjord en walvissen. Afvaarten zijn van begin juni tot begin oktober. Overigens ligt bij Chicoutimi de enige brug over de Saguenay-rivier.

Jonquière

Centre d’Interprétation Sir-William-Price

Regionale geschiedenis en gebeurtenissen zijn te zien in het Centre d’Interprétation Sir-William-Price aan 1994 Rue Price in Jonquière. Het zit in een voormalige anglicaanse kapel. De familie Price had een belangrijke zakendynastie en hield zich onder andere bezig met de productie van papier. In het centrum is ook aandacht voor de Franstalige cultuur in deze van oorsprong Engelstalige streek, waarvan echter niet veel meer is te herkennen. De fabrieken van Price zijn nu onderdeel van de industriële gigant Abitibi.

Papeterie Kénogamie

In Papeterie Kénogamie worden rondleidingen verzorgd die inzicht geven in de productie van papier. De ingang van deze papierfabriek is eveneens aan 1994 Rue Price. Informatie over tijden via tel. +1-418-695-7278.

Centre National d’Exposition

Aan 4160 Rue du Vieux-Pont Mont-Jakob bevindt zich het Centre National d’Exposition. Dat is een kunstmuseum waar ook aandacht is voor regionale historie en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het staat boven op een heuvel.

Shipshaw

Jonquière ligt midden in een aluminiumgebied. Over een 150 meter lange aluminiumbrug in het Parc de la Rivière-aux-Sables voert een wandelpad naar de waterkrachtcentrale Shipshaw. Deze is van aluminiumproducent Alcan en je kunt er een rondleiding krijgen. Het adres is 1471 Route du Pont. Reserveren via tel. +1-418-699-4165. Die brug weegt trouwens maar een derde van een vergelijkbare brug van staal.

10 prachtige bestemmingen in Zuidoever Rivière Saguenay en Oost-Canada