Regio Hochpustertal

Swipe

Pustertal

De Pustertaler Hohestrasse voert, ongeveer evenwijdig aan de autoweg, vanaf Leisach tot Strassen. Het is een prachtige weg met spectaculaire uitzichten op de Lienzer Dolomieten. Trek er een halve dag voor uit en bezoek de onverwacht pittoreske dorpen die aan deze weg gelegen zijn. Automobilisten met minder bergervaring wordt aangeraden de hoofdweg te rijden zoals hierboven genoemd: van Leisach naar Strassen.

Thal/Assling

De plaatsjes worden in èèn adem genoemd, maar het zijn afzonderlijke dorpen. Thal ligt dicht bij het dal en de Drauradweg, een van de fraaiste fietsroutes over langere afstand, voert door het dorp. Assling, dat verder van de hoofdweg af gelegen, is bekend vanwege het wildpark. Een rondwandeling van ongeveer anderhalf uur laat u kennismaken met tal van inheemse diersoorten. Er zijn diverse hertensoorten ondergebracht, u vindt er lynxen, steenbokken en wisenten. De uilen die er getoond worden zult u overigens maar zelden in het wild zien.

U vindt rust en ruimte te over aan de ingang van het door toeristen nauwelijks bezochte, maar bijzonder fraaie Wilfernertal.

Informatie:

Internet via www.assling.at

Anras

In het oude gerechtsgebouw, nu museum, kunt u kennismaken met de wijze van rechtspraak zoals die in vroeger dagen in dit district plaatsvond. Het toont ook op welke wijze bekentenissen werden afgedwongen en executies werden uitgevoerd in de periode vanaf 1499. De kamers in het gerechtsgebouw zijn lange tijd logeerkamers geweest voor de gasten van de prins-bisschop van Brixen. In het kasteel zijn enkele permanente tentoonstellingen ingericht waaronder Land und Leute een fototentoonstelling over het leven in de bergen vanaf 1900.

Het gerechtsgebouw maakte deel uit van Schloss Anras waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 12e eeuw. Tussen 1200 en 1809 was het de zomerresidentie van de bisschop van Brixen en vanaf 1236, toen keizer Frederik II heerser werd over het gebied, werd er ook recht gesproken. Het gerechtsgebouw kwam als zodanig buiten gebruik in 1803.

Behalve Schloss Anras vindt u in Anras ook de oude parochiekerk St. Stephanus, waarvan de geschiedenis teruggaat tot ongeveer het jaar 800.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung

Abfaltersbach

Als u geplaagd wordt door gewrichtspijnen, reuma of ischias dan moet u zeker een kijkje nemen in Abfaltersbach, maar ook voor gasten die wel eens willen weten hoe de boeren in de 19e eeuw in bad gingen staat de deur wagenwijd open. Het Aigner Badl staat onder bescherming van monumentenzorg en is in 1996 officieel als kuurbad aangewezen, geopend van mei tot en met september. In een larikshouten ton kunt u genieten van de heilzame werking van het water waarin calcium en sulfaat ook voor een snelle genezing van wonden zorgdraagt. Degenen die zo'n bad niet zien zitten vinden in het aangrenzende Jausenstation een gastvrij onthaal. U kunt ook een bezoekje brengen aan de Glasurmühle, een werkplaats waar de oude kunst van het glazuren wordt getoond.

In de wintermaanden staat voor de wintersporters een gratis pendeldienst ter beschikking die hen in een oogwenk naar de bergbanen nabij Sillian brengen.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung

Strassen

De geschiedenis van Strassen gaat in elk geval terug tot de Romeinse tijd. Een stenen mijlpaal uit die tijd werd jaren geleden blootgelegd, waardoor er weer wat meer inzicht werd verkregen in de geschiedenis van het Pustertal.

's Zomers is Strassen een dorp waarin veel gasten hun vakantie doorbrengen volgens aloud Oostenrijks recept: met wandelingen, het bijwonen van culturele gebeurtenissen zoals openluchtconcerten, voordrachten en volksmuziekavonden. Uiteraard ontbreekt de beproefde Heimatabend niet. Een tweetal kerken vraagt de aandacht. De St. Jakobskerk, reeds van verre zichtbaar en kenmerk van Strassen en de prachtige barokke kerk die is gewijd aan de Heilige Drieëenheid in het centrum van het dorp.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung

Heinfels

Het dorp Heinfels is genoemd naar de gelijknamige burcht die er hoog bovenuit torent en als strategisch verdedigingswerk aan de ingang van het Villgratental werd gebouwd. De geschiedenis ervan gaat terug tot omstreeks 1240. Het huidige bouwwerk is door keizer Maximiliaan I tot stand gebracht die er een jachtslot van maakte. Na een vergaand verval is de burcht geheel in oude stijl gerenoveerd en in 2002 heropend. U kunt er niet alleen uitstekend eten, er is ook een vijftal vakantieverblijven in ondergebracht. De voormalige ridderzaal wordt gebruikt voor uitvoeringen en bijzondere, meest culinaire, avonden.

Heinfels beschikt over een van de fraaiste overdekte houten bruggen van Oostenrijk, de 66 meter lange Punbrugge uit 1781, die beide oevers van de Villgratenbach met elkaar verbindt. In de volksmond wordt de brug Bunbrugge (Bannbrücke) genoemd. De historie leert dat degene die door de Heinfelser rechters veroordeeld waren via deze brug uit het dal verbannen werden om elders terechtgesteld te worden. Zowel de brug als het kasteel staan onder bescherming van monumentenzorg.

Informatie:

Internet via www.pustertal.org

Sillian

Van oorsprong is Sillian een handelsplaatsje en de levendige markt doet daar nog steeds aan denken. Tegenwoordig richt het dorp zich in de eerste plaats op de toerist. De ligging is ideaal daarvoor, in de zomer kunt u echt alle kanten op, zowel naar het Italiaanse Cortina dAmpezzo, naar de verstilde wereld zoals die in het Villgratental nog steeds bestaat, als naar het wondermooie Gailtal. In feite hoeft u echter niet ver te gaan, Sillian biedt zijn gasten alle denkbare vakantievermaak. Wilt u er een dag met een koets op uit of gaat u liever wildwatervaren? Naar de kinderen heeft u geen omkijken, het aanbod dat speciaal op hen gericht is, is bijzonder uitgebreid. Er worden puzzeltochten georganiseerd en ze kunnen als echte smokkelaars veel over de omgeving te weten komen. Een bezoek aan het Wichtlpark Sillian is in dat opzicht een absolute must.

Informatie:

Internet via www.pustertal.org

Arnbach

Vlak bij de Italiaanse grens ligt Arnbach met een museum van oude rijtuigen en sleden, het enige in zijn soort in Oost-Tirol. Tegen betaling en op afspraak is het mogelijk, afhankelijk van het seizoen, om een ritje te maken met zo'n oud voertuig. U gaat dan op stap met een broertje of zusje van een in het museum tentoongesteld exemplaar, nèt zo authentiek als het tentoongestelde. Vooral voor de kinderen is het een belevenis van de eerste orde en juist omdat er zoveel kinderen nieuwsgierig zijn naar het museum heeft men nog een aantal extra attracties toegevoegd. Zo is er een roetsjbaan, een klimwand en kan er met en in het water geknoeid worden.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung

De Pustertal Drauradweg

Iets over de grens, in het Italiaanse Zuid-Tirol, ligt het plaatsje Innichen (San Candido). Daar bevindt zich het begin- (of eind) punt van de Drauradweg, een fietstocht geheel langs de rivier Drau die via Oberdrauburg naar Spittal voert. In Oost-Tirol ligt het gedeelte dat het Pustertal volgt. Het voordeel van opstappen in Innichen en eindigen in bijvoorbeeld Lienz, een trip van ongeveer 40 kilometer, is dat het parcours licht bergafwaarts gaat zodat deze schitterende tocht ook voor gezinnen met kinderen zonder problemen te volbrengen is.

Informatie:

Internet via www.pustertal.org

10 prachtige bestemmingen in Pustertal en Oost-Tirol