Regio Hochpustertal

Swipe

Tiroler Gailtal

Het Gailtal is het hoogstgelegen dal van Oost-Tirol en zou vaker door meer mensen bezocht moeten worden. Rust, natuurlijke schoonheid, lange tradities met veel folklore, het maakt een verblijf in dit dal tot een boeiende belevenis. Met de Gailtaler Alpen aan uw rechterhand en de glooiende, altijd kleurrijke alpenweiden links, is het een bijna unieke ervaring om dit nauwelijks bezochte dal te ontdekken. Regelmatig kruist u de rivier Gail en het loont de moeite om ook daar oog voor te hebben.

Toegegeven: de A10 en later de A2 rijden een stuk sneller, het is op enkele plaatsen oppassen, de weg versmalt zich dan zodanig dat het al moeilijk is voor twee personenauto's om elkaar te passeren, als u zwaarder vervoer tegenkomt, bijvoorbeeld een bus, dan moet u behoorlijk bedreven zijn in het achteruitrijden. Op Oost-Tirols grondgebied liggen de gemeenten Kartitsch, Obertilliach en Untertilliach, de zelfbenoemde 'Bergsteiger Dörfen' .

Kartitsch

Langzaam begint het dal zich uit een isolement te bevrijden. Niet in de laatste plaats als gevolg van de zeer actieve toeristenorganisaties. Op weinig plaatsen in Oostenrijk wordt zoveel gedaan om het toerisme te promoten als in Oost-Tirol. Zowel in de zomer als in de winter worden er tal van activiteiten georganiseerd. Voor langlaufers heeft Kartitsch (met de aangrenzende dorpen) een bijzondere attractie: de Grenslandloipe, een langeafstandsroute die grensoverschrijdend met Italië geprepareerd is. Deze loipe wordt door veel topsporters als trainingsloipe voor het volgende seizoen gebruikt. Dat heeft ook te maken met de sneeuwzekerheid in het gebied, de loipe ligt op gemiddeld 1.450 meter hoogte.

Informatie:

Internet via www.kartitsch.at

Ober- en Untertilliach

Op de grens van Oost-Tirol en Karinthië liggen, op ongeveer 1.500 meter hoogte, Ober- en Untertilliach. De dorpskern van Obertilliach, dat ook wel het mooiste dorp van Oost-Tirol wordt genoemd, staat in z'n geheel op de monumentenlijst en is heel kenmerkend voor het dal waarin u zich bevindt. Veel houten huizen, veel muurschilderingen, ze leveren stuk voor stuk pittoreske plaatjes op. In beide dorpen worden (net als in de andere plaatsen in het dal), zowel op hemelvaartsdag als op de dag van Maria-Hemelvaart, processies gehouden. Obertilliach is het enige dorp in Oostenrijk waar nog een nachtwacht waakt over de ongestoorde nachtrust van de inwoners. De nachtwacht werd eeuwen geleden ingesteld om een brand tijdig te kunnen ontdekken.

Helemaal in het zuiden van het dal ligt een hoge bergkam, behorend tot de Karnische Alpen. Voor wandelaars ligt hier een hele bijzondere route: de Karnische Friedensweg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een frontlinie gevormd door deze bergkam en werd er zwaar gevochten. Veel in deze omgeving herinnert daaraan. Midden in de bergen liggen nog stellingen en prikkeldraadversperringen en er zijn kerkhoven aangelegd. Niet alleen de geschiedenis maakt deze tocht interessant, de 4-daagse wandeling van hut naar hut is ook vanuit het oogpunt van landschappelijk schoon zeer de moeite waard. Als u slechts een gedeelte van de tocht wilt maken dan is dat ook mogelijk.

Informatie:

Internet via www.obertilliach.at

10 prachtige bestemmingen in Tiroler Gailtal en Oost-Tirol