Regio Hohe Tauern Oost-Tirol

Swipe

Defereggental

Het Oostenrijkse gedeelte van het dal is goed toegankelijk. De wegen werden er aangelegd om de resultaten van de mijnbouw die in dit gebied al eeuwen werd bedreven (het economisch hoogtepunt viel in de 15e eeuw) af te kunnen voeren naar het Iseltal. Men won er tot in de 18e eeuw op tamelijk grote schaal zilver, koper en ijzer. De vriendelijke inwoners van het dal, bekend om hun onafhankelijkheidsstreven en hang naar conservatisme, hullen zich bij elke gelegenheid in traditionele klederdrachten. In de 17e eeuw vonden er grimmige strubbelingen plaats tussen rooms-katholieken en protestanten wat uiteindelijk leidde tot de verbanning van meer dan 800 inwoners uit het dal.

De weg voert van Huben (Iseltal) naar Staller Sattel aan de op ruim 2.000 meter hoogte gelegen Obersee, waar u de grens met Italië kunt passeren. U heeft dan inmiddels wel de de nodige tijd aan uw stuur gedraaid en bent de belangrijkste plaatsen in het dal: Hopfgarten, St. Veith en St. Jakob gepasseerd. Het dal met uitzicht op tientallen drieduizenders, waarin de Schwartzach soms spectaculair doorheen stroomt staat, net als het Virgental, bekend om z'n rijke en kleurrijke begroeiing. U vindt er onder andere lelies en diverse orchideeënsoorten.

Elk jaar wordt, aan het einde van de maand juni, als de alpenrozen in volle bloei staan, het Almrosenfest georganiseerd. In St. Jakob is het dan een drukte van belang, op diverse podia treden kapellen op. Voor de kinderen is er een apart Almrosenfest onder bekwame leiding. Twee dagen genieten en naar de kinderen geen omkijken!

In het dal wordt ook veel werk gemaakt van vakanties voor mensen die aan een allergie lijden. Inlichtingen daarover via www.allergiefrei.at

Hopfgarten i. Def.

Vanuit Hopfgarten zijn tal van wandelingen uitgezet in de Lasörlinggruppe, de bergkam tussen het Defereggental en het Virgental. Tal van Lehrwege die soms diep het dal in voeren zijn een belevenis op zich voor de geïnteresseerde bezoeker, ook voor degene wiens conditie wat te wensen overlaat. Daarbij gaat het niet uitsluitend om bloemen en planten, maar kunt u ook het nodige leren over de cultuur van de bevolking en over de manier waarop ze door de eeuwen heen hebben geleefd in het hooggebergte. Vanuit Huben bent u snel in het op 1.107 meter hoogte gelegen Hopfgarten i.Def. en vakantiegangers die dit dorp als uitvalsbasis kiezen hebben zowel in de zomer als gedurende de winter de mogelijkheid om snel in het Iseltal of in het Kalsertal te zijn. Zowel Matrei i.O als Lienz zijn eenvoudig bereikbaar.

De geoefende skiër wordt aangeraden om zich te nestelen in de omgeving van St. Jakob, de beginnende skiër kan ook in Hopfgarten zeer goed terecht. Langlaufers vinden er een prima uitgangspunt voor korte en lange tochten, de winterwandelaar kan rekenen op vele tientallen kilometers goed begaanbare wegen.

Informatie:

Internet via www.defereggental.eu of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

St. Veit i. Def.

St. Veit, gelegen op een hoogte van 1.500 meter tussen Hopfgarten en St. Jakob, wordt beschouwd als een van de hoogst gelegen skigebieden van Oostenrijk. Net als beide andere dorpen is het gelegen in het zuidelijke gedeelte van het natuurgebied Hohe Tauern. Vanuit het dorp zijn mooie wandelingen mogelijk, ook daarin onderscheidt het zich overigens niet van de andere plaatsen. Wintersporters vinden er alles wat wintersport aantrekkelijk maakt, alleen, het is er (nog) minder druk.

Informatie:

Internet via www.defereggental.eu of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

St. Jakob i. Def.

Midden in het Defereggental ligt St. Jakob, een opkomende wintersportplaats met een grote sneeuwzekerheid. Het dorp is gelegen op een hoogte van 1.389 meter, kabelbanen (Brunnalm) brengen u tot op 2.525 meter hoogte, er ligt bijna 30 kilometer goed geprepareerde piste op u te wachten. Het landschap in deze omgeving is buitengewoon indrukwekkend.

Het skiseizoen wordt er begin december traditioneel geopend met springwedstrijden. St. Jakob beschikt over een zogenaamd funpark, waar skiërs, bigfooters en snowboarders zich kunnen uitleven. Ook in de zomer wordt er echter veel gedaan om het de bezoekers naar de zin te maken, al zijn het vooral de bergwandelaars die een van de dorpen in het dal als uitgangspunt kiezen. De wandelaars hebben een ruime keuze uit goed gemarkeerde tochten. In het Defereggental zijn er 11 uitgezet die u in alle delen van het dal brengen.

Informatie:

Internet via www.defereggental.eu of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Naar de Italiaanse grens

Tussen St. Jakob en de Staller Sattel ligt een zijdal, het Patschertal. Het is een prachtige, gedeeltelijk tolweg, die langzaam klimmend naar de op 2.009 meter hoogte gelegen Jagdhausalmen voert. Uitgangspunt is het Jausenstation Oberhausalm. Op uw tocht komt u waarschijnlijk herders tegen die gedurende de gehele zomer met hun koeien, schapen en geiten in deze omgeving rondtrekken. Contact is hier snel gelegd en zonder twijfel bieden zij u iets aan van de producten die hen de gehele zomer in leven houdt. De weg (Almfahrweg) is gedeeltelijk aangelegd als Lehrweg, u kunt er dus van alles aan de weet komen over hetgeen u omringt. De weg voert bovendien door het grootste pijnbomenbos van de oostelijke alpen. Het doel, de Jagdhausalmen, bestaat uit een 15-tal stenen huizen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot aan het begin van de 13e eeuw, waarmee het tot de oudste hooggelegen weidegebieden gerekend wordt van Oostenrijk.

Speciaal voor de geoefende bergwandelaars zijn tochten uit gezet vanuit de Barmer Hütte in het Patschertal die al op een hoogte van 2.610 meter ligt. De weg voert naar Hochgail op een hoogte van 3.436 meter. Het is ook mogelijk om de tocht vanuit de Obersee (Staller Sattel) te ondernemen. Nog verschillende andere uitdagingen liggen vanuit de Barmer Hütte op u te wachten, de echte bergwandelaars houden het hier zonder problemen wel een weekje uit.

Gedurende de zomermaanden kunt aan de Italiaanse kant het Defereggental uitrijden. In de wintermaanden gaat dat, vanwege de grote hoeveelheid sneeuw niet lukken. U passeert de grens nabij Staller Sattel, gelegen aan de Obersee. De naam zegt het al een beetje, het meer ligt op grote hoogte en ook de geschiedenis van deze omgeving gaat vele eeuwen terug. Er zijn werktuigen en jagersuitrustingen gevonden uit de steentijd. Aan het meer staat de Oberseehütte en als u de inwendige mens met traditionele gerechten wilt versterken dan bent u daar aan het juiste adres. Als u de grens passeert dan komt u in het Italiaanse Antholzertal in Zuid-Tirol.

De weg tussen de pas nabij Staller Sattel en Italië is zeer smal waar slechts verkeer in één richting mogelijk is. Op het hele uur krijgt het verkeer vanuit Oostenrijk gedurende een kwartier vrij baan, op het halve uur het verkeer uit Italië. Het kan dus zijn dat u een poosje moet wachten voordat u er doorgang krijgt, de wachttijd zal u niet zwaar vallen, u wordt vergast op een adembenemend panorama. Bedenk erbij dat dit in vroeger dagen een reguliere grensovergang was. Tegenwoordig is de weg opgenomen in een prachtige route voor motorrijders.

De weg tussen Staller Sattel en Italië wordt afgeraden voor automobilisten met weinig of geen bergervaring. Er is echter een voordeel: u heeft geen tegenliggers!

Informatie:

Internet via www.defereggental.eu of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

10 prachtige bestemmingen in Defereggental en Oost-Tirol