Regio Hohe Tauern Oost-Tirol

Swipe

Grossglockner

De meeste mensen zullen de Grossglockner beklimmen met de auto, een prachtige en vooral niet te moeilijke rit, ook te doen voor automobilisten die het niet op al die smalle kronkelende bergwegen voorzien hebben. De 48 kilometer lange (tolweg) Glossglockner Hochalpenstrasse is (in principe, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er ligt) vanaf begin mei tot begin november toegankelijk. 's Nachts kunt u geen gebruik maken van de weg. Deze is vanaf begin mei tot 15 juni tussen 20.00 uur en 06.00 uur afgesloten, tussen 16 juni en 15 september van 21.30 uur tot 05.00 uur en daarna tussen 19.30 uur en 06.00 uur.

Met de auto kunt u vanuit Oost-Tirol Lienz als uitgangspunt nemen, naar Winklern via weg 107 (Glocknerstrasse) door het Mölltal naar Heiligenblut en vandaar hogerop, steeds weg 107 volgend. Op enig moment komt u aan een driesprong, linksaf voert de weg naar de Franz-Josefs-Höhe, rechtsaf gaat u naar de Hochtor en de Edelweissspitze. Beide wegen moeten zeker bereden worden, maar het is nog een hele toer om alles in een dag te bekijken.

Tip voor een rondrit: verlaat het Grossglocknergebied aan de noordelijke kant en keer terug via Bruck (weg 311), Mittersill (weg 168) en de Felbertauerntunnel (weg 108); voor deze rondrit, uiteraard in beide richtingen te maken, geldt een speciale prijs. Vroeg vertrekken!!

De weg werd aangelegd in de jaren 1930-1935, maar de overgang werd al veel vroeger gebruikt. Bij de aanleg van de Hochtortunnel werd zelfs een beeld van Heracles gevonden, daar achtergelaten door de Etrusken, een handelsvolk dat in de periode tussen 700 en 300 v.Chr. vanuit Italië handel dreef met Midden- en Noord-Europa. Ook voor de Romeinen vormde de hoge bergen geen hindernis van betekenis en als handelsweg is de Alpenstrasse daarna eigenlijk altijd benut geweest, mediterrane producten naar het noorden, Midden-Europese producten naar de havens van de Middellandse Zee. Op tal van plaatsen kunt u stoppen om van het uitzicht te genieten of wat informatie te verzamelen. Het zal u opvallen dat de vele haarspeldbochten een eigen naam hebben. Meestal heeft die naam iets met de geschiedenis te maken of zegt het iets over de omgeving.

Vanaf de Kasereck op een hoogte van 1.911 meter heeft u een prachtig uitzicht en er zijn informatieborden geplaatst over de bijzondere natuur in het Obere Mölltal.

De (Kaiser-)Franz-Jozefs-Höhe is een van de bekendste stops op de Alpenweg. Behalve een overvloed aan parkeerruimte en een adembenemend uitzicht vindt u er goede mogelijkheden om de omgeving te bekijken. U kunt afdalen naar de langste gletsjer van Oostenrijk, de Pasterze met aan de voet het Margaritze stuwmeer. U kunt ook wat omhoogklimmen naar het Wilhelm Swarovski observatorium. Zeer goede verrekijkers tonen u daar de omgeving tot in de details. Op verschillende plaatsen zijn restaurants en u kunt er souvenirs kopen. Wat meer geoefende wandelaars kunnen tal van tochten ondernemen. Het aantal bergmarmotten (Murmeltiere) is onwaarschijnlijk groot en helaas verknoeid door de toeristen die menen dat je ze best kunt voeren met allerlei voedsel dat minder goed voor de dieren is. Het heeft ze bijna handtam gemaakt (èn in het verleden bijna uitgeroeid).

Vanaf de Franz-Jozefs-Höhe gaat u via dezelfde weg terug, maar bij de driesprong rijdt u rechtdoor in de richting van de Edelweissspitze. Vlak voor die driesprong vindt u, op een hoogte van 1.953 meter Schöneck een botanisch natuurleerpad.

Onderweg moet u een tweetal tunnels passeren, oppassen bij helder weer, de tunnels zijn onverlicht en u rijdt zomaar tegen een donkere muur aan. Vergeet niet uw lichten te ontsteken en uw zonnebril af te zetten en houd rekening met tegenliggers met tunnelvrees, zodat passeren soms een hachelijke onderneming wordt. De eerste tunnel is de Hochtor en u bevindt zich op een hoogte van 2.506 meter. De 311 meter lange tunnel vormt de afscheiding tussen de provincies Karinthië en Salzburgerland. In dit gebied werd ooit goud gedolven en onder de grond bevinden zich nog tal van oude mijnschachten. Bij de ingang van de tunnel begint en eindigt de Kelten- Säumer- en Römerweg. Een wandeling van 25 minuten toont u veel over deze omstreeks 4.000 jaar oude (Alpen)overgangsweg.

Na het passeren van de Mittertörl kunt u zich achtereenvolgens laten informeren over de aanleg van de weg (Fuscher Lacke op een hoogte van 2.262 meter), er is een geologisch leerpad aangelegd (Geologischer Lehrweg op 2.290 meter hoogte) en u vindt er informatie over de (roof)vogels die in het Glocknergebied voorkomen (Greifvögel-Info op een hoogte van 2.320 meter).

Even voor de Edelweissspitze vindt u een klein kapelletje, (de Fuscher Törl op een hoogte van 2.428 meter) waarin de bouwers die omgekomen zijn bij de aanleg van de weg in een gedenkplaat worden gememoreerd. De ronde openingen in het bouwwerk zorgen voor onverwachte mogelijkheden tot het maken van fraaie plaatjes. De Edelweissspitze zelf vormt het hoogste punt van de Glocknerstrasse, u bevindt zich dan op een hoogte van 2.571 meter met een fabelachtig uitzicht op meer dan 30 bergen die hoger dan 3.000 meter zijn.

U gaat nu sterk dalen in de richting van Bruck (an der Glocknerstrasse) en onderweg wachten u, behalve verbazingwekkende uitzichten nog enkele verrassingen. De natuur van het gebied van de Hohe Tauern en de ecologische processen worden uitgebreid belicht in het museum Alpine Naturschau op een hoogte van 2.260 meter. Zo'n 400 meter lager, op een hoogte van 1.850 meter is de Hochmais, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op het Ferleitental en de gletsjer die naar het dal beweegt. Er zijn borden geplaatst die iets over de gletsjer vertellen en die tevens informatie geven over de vegetatie op de verscheidene berghoogten. Bijna 'beneden' aangekomen vindt u op een hoogte van 1.620 meter Piffkar een natuurpad met informatieborden over de vegetatie, de dierenwereld en de vogels die in de Hohe Tauern voorkomen. Op de verdieping van het gebouw is een permanente tentoonstelling: Tauern - Passwege über die Alpen.

Een klein stukje verder is de kassa die u kunt passeren om via Fusch (waar u ook informatie vindt over het Nationalpark Hohe Tauern) de eerder omschreven rondrit kunt vervolgen. U kunt natuurlijk voordat u de kassa passeert ook omdraaien en weer terugrijden naar Heiligenblut. Wèl zo spectaculair!

Tip: bezoek het gebied op een heldere dag en liefst zo vroeg mogelijk. Het uitzicht is dan op z'n mooist en de reus van Oostenrijk heeft nog wel eens de neiging om in de loop van de ochtend zijn top voor de rest van de dag in wolkensluiers te verbergen, zelfs als het verder overal helder is.

Informatie:

Via internet www.grossglockner.at

10 prachtige bestemmingen in Grossglockner en Oost-Tirol