Regio Hohe Tauern Oost-Tirol

Swipe

Iseltal noord

Felbertauerntunnel

In 1962 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de 5,2 kilometer lange Felbertauerntunnel die in 1967 gereed kwam. Daarmee werd ook de weg geopend die vele toeristen in het Iseltal bracht, aanvankelijk voornamelijk op doorreis naar zuidelijker regionen. Slechts een enkeling bleef steken tussen de tunnel en Lienz, maar de enthousiaste verhalen van die mensen zorgden er toch na verloop van tijd voor dat volslagen onbekende dalen, zoals het Virgental, het Kalsertal en het Defereggental bekendheid kregen als vakantiebestemming.

Prossegg

Ten noorden van Matrei i.O. ligt het dorpje Prossegg (ook te voet vanuit Matrei te bereiken). U vindt er de Prossegg-Klamm een buitengewoon fraai stuk natuur. Het wilde water van de Tauernbach baant zich al eeuwenlang een weg naar de Isel en hierdoor is een kloof ontstaan in het gebergte die in de jaren 1900 tot 1912 toegankelijk werd gemaakt voor nieuwsgierigen door de Oostenrijkse Alpen Vereniging. Natuurlijk gaat u ook de Steiner Wasserfall bekijken. Vanuit Matrei rijdt u naar Prossegg en parkeert u uw auto voor de brug, wandelt de brug over en gaat direct rechtsaf, ogenschijnlijk het weiland in. Het is helaas niet mogelijk om tot het diepste punt in de klamm af te dalen, het gevaar voor steenslag is te groot. Een onbekende maar spectaculaire wandeling, die u zelfs tot in het Gschlosstal kunt voortzetten.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Glanz

Een prachtige wandeling begint op de parkeerplaats van Glanz (even ten noordoosten van Matrei i.O.). Een goed aangelegd en bewegwijzerd pad brengt u in ongeveer een uur naar de op 1.909 meter hoogte gelegen Steiner Alm. Prachtige vergezichten maken de wandeling tot een zeer aangename belevenis. U kunt dezelfde weg terug nemen, maar voor de wat meer ervaren wandelaar zijn er diverse alternatieven.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Matrei in Osttirol (Matrei i.O.)

Het stadje met bijna 5.000 inwoners vormt het middelpunt van het zuidelijke gedeelte van de Hohe Tauern en alle activiteiten die Oost-Tirol ontplooit vanuit zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van het beheer van dit grote natuurgebied, worden hier gecoördineerd. Vanuit Matrei i.O. bereikt men, met gebruikmaking van de Goldried Bergbahnen, het wandelpad dat bekendstaat onder de naam Europa Panoramaweg. De wandeling begint op een hoogte van 2.190 meter en voert via een gemakkelijk pad naar het op 2.305 meter hoogte gelegen bergstation Blauspitz boven Kals. U hoeft geen ervaren bergwandelaar te zijn om deze tocht te kunnen maken. De naam zegt het al: het prachtige uitzicht krijgt u er gratis bij. U ziet onderweg meer dan 60 bergen waarvan de toppen boven 3.000 meter reiken. De hoogste bergen van Oostenrijk, de Grossglockner en de Grossvenediger, kunt u bijna in een oogopslag zien. Houdt u er wel rekening mee dat u de wandeling het beste kunt maken op een zonnige dag?

Informeer naar de weersgesteldheid bij het dalstation voordat u zich naar boven begeeft. Behalve dat u op uw wandeling getrakteerd wordt op een uitbundige alpenflora, ontmoet u, met een beetje geluk, steenbokken, gemzen en bergmarmotten. In de lucht zult u ongetwijfeld adelaars zien.

In de winter wordt Matrei een wintersportoord met allures. In het skigebied Goldried, eenvoudig met de bergbaan en ook vanuit Kals bereikbaar, vinden skiër en snowboarder alles wat de wintersport te bieden heeft. En, de geprepareerde pistes voor de beoefenaars van deze takken van wintersport zijn strikt gescheiden. Door de uitgestrektheid van het gebied en de ruimte ervan is dit eenvoudig mogelijk. Dat er ook voor de langlaufer veel te genieten valt spreekt bijna voor zich. Voor hen is ongeveer 60 kilometer loipe geprepareerd.

Het stadje, het belangrijkste in het Iseltal en bekend als de hoofdstad van het zuidelijke gedeelte van de Hohe Tauern, is niet te missen, de weg naar en van de Felbertauerntunnel voert langs Matrei i.O. Het vormt een belangrijk inkoopcentrum voor de bewoners van de aangrenzende dalen en vanuit Matrei worden tal van sport- en cultuurevenementen georganiseerd en gecoördineerd.

Hoewel de geschiedenis niet echt duidelijk is, deze omgeving werd zeker al voor het begin van onze jaartelling bewoond, mogelijk zelfs al zo'n tien eeuwen. Matrei komt van mater, de Kelten kenden een matriarchaal stelsel en algemeen wordt aangenomen dat de Kelten zich hier vestigden vanwege de vele mineralen die in de bergen gevonden werden. Vaststaat dat de Romeinen er woonden, uit tal van opgravingen is gebleken dat Matrei in de Romeinse tijd onder bestuur stond van Aguntum, nabij Lienz. Overigens wordt Matrei voor het eerst pas in de geschriften teruggevonden in 1162 toen Konrad van Matrai het kasteel Weissenstein ging bewonen. Het stadje ontwikkelde zich tot een handelsplaats van betekenis. Lang voor de aanleg van de tunnel was de weg over de bergen van grote betekenis voor het noord-zuidverkeer. De overslag van goederen werd voor Matrei een van de belangrijkste activiteiten. Goederen uit de Alpen werden in de richting van Italië overgeslagen, wijn en zuidvruchten werden geruild tegen leder, houtproducten en edelmetalen.

In het Rathaus (gemeentehuis) van Matrei is een museum ondergebracht waar de historie van het gebied uit de doeken wordt gedaan. Daaruit blijkt hoe belangrijk de mineralen die in de bergen gevonden werden (en worden) voor de ontwikkeling van de streek geweest zijn.

De parochiekerk St. Alban moet u zeker gaan bekijken evenals de St. Nikolauskirche, een stukje buiten het dorp. Het kerkje stamt uit de 12e eeuw en er bevinden zich prachtige Romaanse frescos in het kleine kerkje dat qua architectuur van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de kerkbouw in dit deel van Tirol.

Het Nationalparkhaus in Matrei is geen parkeergelegenheid maar een tentoonstellingsgebouw waar u alles aan de weet kunt komen over het Nationalpark Hohe Tauern, waarvan zich 1/3 deel op Oost-Tirols grondgebied bevindt. Door middel van tijdelijke en permanente tentoonstellingen en videobeelden wordt een uitstekende indruk gegeven over de natuur en de cultuur van het nationale park.

Vanuit Matrei kunt u starten voor een fietstocht die u via de Iseltalradweg naar Lienz voert en daar naadloos aansluit op de Drauradweg.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Zedlach

Hoog boven Matrei ligt Zedlach, bekend om zijn larikswouden. U kunt te voet naar het dorp vanuit Matrei (een pittige klim), maar u kunt uw auto ook in Zedlach parkeren en te voet verder gaan, voor minder geoefende wandelaars ook nog een stevige wandeling. Vanuit het dorp bereikt u in ongeveer een uur het als Zedlacher Paradies bekend staande beschermde natuurgebied met een geweldig larikswoud. Sommige bomen zijn ouder dan 600 jaar.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Huben

Ten zuiden van Matrei ligt Huben op een niet onbelangrijke kruising van wegen. Gaat u, komend vanuit Matrei, rechtsaf dan voert een prachtige weg (uiteindelijk en vanaf Staller Sattel niet voor beginners) dwars door het Defereggental, via Staller Sattel en het Antholzertal naar het Italiaanse Olang, gaat u naar links dan bereikt u na 12 kilometer het dorp Kals, bekend als het Grossglockner dorp. Vanuit Huben kunnen ook tal van wandelingen gemaakt worden, waaronder de bekende Isel Rundwanderweg die de wandelaar langs tal van kunstwerken voert.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

St. Johann im Walde

Gelegen aan de Iseltal fietsroute, nodigt St. Johann uit tot een langer verblijf. Het dorp ligt te midden van bossen en almen en vormt een ideaal uitgangspunt voor wandelingen. Ondanks de geringe omvang van het dorp zijn er tientallen verblijfsmogelijkheden in vele categorieën. Het kleine meer noodt tot een verfrissende duik. Gedurende het winterseizoen zijn er vanuit het dorp uitstekende langlaufmogelijkheden en skiërs vinden de pistes van St. Jakob en Lienz vrijwel om de hoek. Vele wandelwegen worden goed onderhouden. In de onmiddellijke omgeving vindt u gelegenheid te over om kennis te maken met de rivier Isel. Het is een van de beste rivieren van Oostenrijk om het wildwatervaren in vrijwel elke vorm te beoefenen.

Bovendien kent de Isel het langste raftseizoen van heel Oostenrijk! Vanwege het smeltwater van de hoger gelegen gletsjers die de rivier van water voorzien is het vrijwel het gehele jaar door mogelijk om kennis te maken met deze sport. U kunt met een kano op stap (rijdend langs de hoofdweg ziet u diverse wervende billboards), al dan niet onder begeleiding van een ervaren instructeur, maar u kunt ook een vlottentocht maken met het hele gezin. De tochten vinden onder alle weersomstandigheden doorgang, dus als u eens een regenachtige dag over zou hebben, nat wordt u sowieso. Een bijzondere belevenis voor jong en oud, al is de minimumleeftijd voor deelname gesteld op 6 jaar.

Informatie:

Internet via Osttirol Werbung of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

10 prachtige bestemmingen in Iseltal noord en Oost-Tirol