Regio Hohe Tauern Oost-Tirol

Swipe

Kalsertal

Kals am Glocknerstrasse

Kals ligt bijna aan het einde van het Kalsertal, hoewel u met de auto via een tolweg nog wel een aantal kilometers verder in het dal kunt doordringen. Rijden door het dal is een belevenis van de eerste orde, u wordt door een zeer indrukwekkend natuurgebied omgeven. Een stop bij de Schleierwasserfall is een absolute must op uw weg naar het vriendelijke bergdorp. Rijd ook eens een van de zijdalen in, bijvoorbeeld het Lesachtal (niet te verwarren met het Lesachtal, het verlengde van het Tiroler Gailtal), om te ontdekken dat het toch nog indrukwekkender kan.

Ook het Dorfertal moet ontdekt worden. Zowel de flora als de fauna is zeer bijzonder en dat heeft weer te maken met de vele verschillende mineralen die zich in de bodem bevinden. Zet uw auto aan de kant en ga te voet verder. Niet alleen de omgeving is meer dan fraai, het landschap zelve, met prachtige weiden en oude boerderijen, is evenmin te versmaden en zeer fotogeniek. De bergsport is tamelijk nieuw, de oudste hut (Stüdhütte op ruim 2.800 meter) dateert uit 1870. Pas vanaf 1927 gingen meer mensen dit unieke natuurgebied ontdekken, in dat jaar kwam de verbinding met het Iseltal tot stand.

Als u te voet naar de Grossglockner wilt, en dat is niet weggelegd voor de gemiddelde wandelaar, dat kunt u dat arrangeren vanuit Matrei i.O. of vanuit Kals. U treedt dan in de voetsporen van de bergbeklimmers die in 1853 voor het eerst de top van de Grossglockner bereikten vanuit Kals, iets wat vroegere waaghalzen al in 1850 was gelukt vanuit het Mölltal. Wist u trouwens dat u, als u te voet de Grossglockner wilt bereiken, eerst de totaal onbekende Kleinglockner moet overwinnen?

Zowel Matrei i.O. als Kals bieden de mogelijkheid om helemaal over de Hohe Tauern te klauteren om dan uiteindelijk in het Salzachtal aan de zuidzijde van de Kitzbuhler Alpen te eindigen. In het Glocknerhaus in Kals is een permanente tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het beklimmen van de Grossglockner.

Vanuit Kals kunnen prachtige bergtochten gemaakt worden. Voor de beginnende en geoefende wandelaars ligt zomaar 250 kilometer wandelweg voor het grijpen. Bergbeklimmers die met stijgbeugels en touwen de bergen intrekken (klettern) vinden in Kals een prima uitgangspunt. Het grote werk: de beklimming van de Grossglockner begint in Kals. Als oefenmateriaal worden de Kletterbergen Blauspitze (2.575 meter) en de Kendlspitze (3.085 meter) aangeboden.

Vanuit het Bergstation Matreier Törl kan via de Rotenkogel (2.762 meter), de Goldriedsee en via de bij Matrei i.O. beschreven Panoramaweg, het bergstation Goldried boven Matrei worden bereikt. Een andere route met hetzelfde start- en eindpunt voert via de Kalser Höhe en de Hochtor.

Speciaal voor kinderen is het Natur-Erlebnispfad aangelegd. Onderweg maken ze kennis met fraaie, soms levensgrote, houten figuren. Spelen en leren, kennis opdoen over tal van typisch Oostenrijkse bouwwerken en de prachtige natuur, het kan hier allemaal in een wandeling.

Op 1.920 meter hoogte, aan het einde van de Kalser Glocknerstrasse, bevindt zich het Lucknerhaus. Mocht het uitzicht u bekend voorkomen: vrijwel alle foto's van de Grossglockner die als wervingsmateriaal gebruikt worden of die dienen als onderwerp in boeken en op kalenders, zijn van hieruit gemaakt. Men spreekt dan ook over het beste uitzicht op de Grossglockner. Van hieruit is het mogelijk om een van de fraaiste wandelingen in het gebied te maken: de Glocknerspur-Berge Denken. U bereikt het Lucknerhaus, uitgangspunt voor tal van bergwandelingen, via een tolweg door een van de mooiste onbedorven dalen van Oostenrijk: het Ködnitztal. Als uitgangspunt kiest u voor Kals/Burg. U kunt deze fraaie plek ook bereiken met gebruikmaking van een autobus.

Ook in de winter biedt Kals de vakantieganger alles wat zijn hart begeert. Goed geprepareerde pistes en loipes, een skischool (ook voor de allerkleinsten) en zelfs diverse rodelbanen, waarvan er een verlicht wordt zodat de liefhebbers er ook 's avonds nog kunnen genieten, bieden ontspanning voor iedereen. Daarnaast worden er ook wat minder inspannende activiteiten georganiseerd, zoals tochten per koets en fakkeloptochten. Verder is er een ijsbaan waarop niet alleen geschaatst wordt maar waarop ook het populaire Eisstockschiessen gespeeld wordt. Het is de bedoeling de platte schijven over het ijs te schuiven zodanig dat ze in een bepaald gebied terechtkomen, terwijl de tegenpartij ze er juist weer uit probeert te werken.

Informatie:

Internet via www.kalsamgrossglockner.info of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Grossdorf

Iets voorbij Kals ligt Grossdorf, ook al zon dorp waar de vergetelheid nog rondwaart. Tussen beide plaatsjes staat, aan de rand van de Kalser Bach, de kleine Romaanse St. Georgkirche uit de 14e eeuw, met een gotische toren. Het is fotogeniek en zelfs op een afgelegen plaats als deze vindt u een kerkje dat de moeite waard is om even binnen te lopen om te kijken naar de mooie frescos. In de omgeving van Grossdorf vindt u vast nog wel meer sporen uit een ver verleden, zoals oude molens. Uit opgravingen is gebleken dat het gebied na de val van het Romeinse rijk waarschijnlijk een verbanningsoord geweest is.

Informatie:

Internet via www.kalsamgrossglockner.info of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

10 prachtige bestemmingen in Kalsertal en Oost-Tirol