Regio Hohe Tauern Oost-Tirol

Swipe

Virgental

Vanuit Matrei rijdt u regelrecht het Virgental in met onder andere de plaatsjes Virgen en Prägraten. Noordelijk van het dal verrijst de Grossvenediger, met z'n 3.674 meter de op èèn na hoogste berg van Oostenrijk. De beklimming ervan, die voor het eerst plaatsvond in 1841, is slechts weggelegd voor de zeer ervaren bergbeklimmers. Het Virgental en de wijde omgeving ervan vormen een wonderschoon stuk natuur, door weinig mensen bezocht, maar met een geschiedenis die teruggaat tot de vroege steentijd, het Paleolithicum.

Het dal ligt op een gemiddelde hoogte van 1.200 meter, maar het wordt, dankzij het milde klimaat het Merano van Oost-Tirol genoemd. Overal in het dal vindt u nog de afscheidingen tussen de landerijen zoals dat vroeger gewoonte was, men maakte gebruik van opgeworpen muurtjes. De fauna is, mede dankzij de inrichting van het dal en de klimatologische omstandigheden, een meer dan geschikte plaats voor het kleinste wild dat denkbaar is. Er zijn inmiddels 450 soorten kevers ontdekt en 245 soorten vlinders, ruim 50 verschillende vogelsoorten, 37 soorten slangen en meer dan 20 soorten kleine zoogdieren. Een eldorado voor de liefhebber derhalve.

Heel bijzonder is de wandeling die wordt aangeduid als de weg van de zintuigen, Weg der Sinne. Met gebruikmaking van het gehoor, het gevoel en natuurlijk het oog wordt u attent gemaakt op zaken in de natuur waar u normaliter aan zou voorbijgaan. Inlichtingen over deze wandeling kunt u krijgen bij de plaatselijke toeristenorganisaties.

Virgen

De geschiedenis van de parochiekerk van Virgen gaat terug tot de tijd van Karel de Grote, waarmee deze tot de oudste kerken van Oost-Tirol behoort. In Obermauern, vlak bij het dorp en omgeven door bergweiden, vindt u het doel van een pelgrimstocht: de kerk Liebe Frau Maria im Schnee met de laatgotische maar zeer goed geconserveerde frescos van de bekende schilder Simon von Taisten.

Zowel in de zomer als in de winter is het Virgental vooral het bezit van wandelaars. Vanuit Virgen voeren dan ook tientallen wandelwegen in evenzovele richtingen. Wandelingen van een paar uur en wandelingen van enkele dagen, het is er allemaal. De vele hutten, waarvan een gedeelte ook gedurende de winter bereikbaar is, maken het allemaal nog gezelliger. De Venediger en de Lasörling wandelwegen zijn niet voor niets zeer vermaard. Een wandeling door de velden rond Virgen, met de al eerdergenoemde eeuwenoude afzettingen brengen de wandelaar in contact met honderden modellen van kevers, vlinders en vogelsoorten.

Een belangrijke, ook voor blinden en slechtzienden te bewandelen themapad, is de zogenaamde Weg der Sinne. De wandeling voert langs vele houtsnijwerken die allerlei dieren voorstellen. De zintuigen van groot en klein worden geprikkeld om ook eens op een andere manier iets te ontdekken. Ook hier geldt dat je leert zien met je oren en kunt ruiken met je ogen. Op de eerste zondag na Pasen vindt in Virgen een belangrijke processie, de Widderprozession plaats.

In de winter wordt in Virgen een Rodelmarathon georganiseerd. Enkele honderden sleeën daveren over een 9 kilometer lange piste vanuit de bergen naar het dorp. Geen sport voor mensen met zwakke zenuwen, de sleetjes halen snelheden van meer dan 70 kilometer per uur. De natuur zelf heeft de rodelbaan aangelegd, misschien dat u de afdeling eens in een wat rustiger tempo zelf kunt uitproberen.

Informatie:

Internet via www.virgen.at of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Prägraten/Hinterbichl am Grossvenediger

Het dorp Prägraten mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van bezoekers. Vooral bergwandelaars zijn enthousiast over dit gebied en het is in het dorp niet moeilijk om aan een berggids te komen voor degenen die het nog hogerop willen zoeken. In de bergen zijn tal van hutten die de bergwandelaars en -beklimmers ten dienste staan om er te overnachten of om er te schuilen als het weer plotseling om zou slaan. Deze hutten staan vaak op grote hoogte. Zo vindt u het Defreggerhaus op een hoogte van meer dan 2.962 meter. Wilt u niet zo hoog gaan dan is de Johannishütte wellicht een alternatief, maar ook daarvoor zult u eerst naar een hoogte van 2.121 meter moeten klimmen. Voor de wandelaars zijn, variërend van licht tot zwaar, 32 wandeltochten uitgezet.

Ook gedurende de winter is er genoeg te beleven voor wintersporters in alle categorieën. In januari worden in Prägraten internationale sledehondenrennen georganiseerd.

Informatie:

Internet via www.osttirol-nationalpark.at/praegraten of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

Umbal watervallen

Voor de gemiddelde bergwandelaar werd een pad aangelegd naar de spectaculaire Umbal watervallen in het gelijknamige dal, als het ware het verlengde van het Virgental. Een deel van deze nooit aflatende energiebron wordt inmiddels omgezet in elektriciteit. Vooral in het late voorjaar en in de zomer zorgt smeltwater voor een spectaculair schouwspel. Als de zon er dan ook nog op wil schijnen dan is een bezoek aan de Umbalfélle een natuurbelevenis van de eerste orde. U kunt om de watervallen en de door het water diep uitgesleten kloven wandelen, ook voor kinderen en voor mensen die minder goed ter been zijn of wier conditie te wensen overlaat is de wandeling, tijdens welke u gratis op zeer bijzondere panoramas wordt getrakteerd, goed te doen. Langs de wandelroute bevindt zich een tweetal Jausenstations waar de inwendige mens met lokale specialiteiten versterkt kan worden. Voor de tocht naar de watervallen vertrekt u van de parkeerplaats Ströden, nabij Prägraten/Hinterbichl. U kunt ook gebruikmaken van openbaar vervoer, er zijn enkele koetsen beschikbaar.

Voor de wandelaars

Ale informatie die voor (berg)wandelaars van belang is vindt u in het Virgentaler Hüttenbuch. Het geeft een beschrijving van vrijwel alle hutten, wanneer ze geopend zijn, wat u er zult aantreffen en nog veel meer. Ook is er informatie over huttentochten in opgenomen. De neventitel is niet voor niets Von Hütte zu Hütte.

Informatie:

Internet via www.virgentaler-huetten.at of aan de balie van de dependance in Matrei i.O aan de Rauterplatz.

10 prachtige bestemmingen in Virgental en Oost-Tirol