Regio Lienzer Dolomieten

Swipe

Drautal

De plaatsen die in of in de onmiddellijke omgeving van het Drautal gelegen zijn, zijn allen gemakkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad Lienz. Omdat ze in veel gevallen ook in elkaars directe omgeving liggen is gekozen voor behandeling in alfabetische volgorde.

Voorzover erbij de afzonderlijke plaatsen geen adressen worden vermeld waar u informatie kunt krijgen dan is dat mogelijk via de regionale toeristenorganisatie:

Internet: www.osttirol.com

Amlach
Nabij Amlach en Leisach ligt de Galitzenklamm. Dit is een bezoek meer dan waard. Op indrukwekkende manier wordt u een blik gegund in het inwendige van de Lienzer Dolomieten. De Galitzerbach toont de kracht van het water, de vele watervallen eveneens. Al in de 19e eeuw kwam men van heinde en verre om dit indrukwekkende schouwspel gade te slaan. Tegenwoordig is een goed en veilig pad door de diepe kloof uitgezet. De wandeling is niet erg lang, er zijn diverse mogelijkheden om te rusten. Onderweg krijgt u, door middel van informatieborden, uitleg over dit wondertje van natuurkrachten. Alvorens u de kloof inwandelt krijgt u een helm mee, niet om u te beschermen tegen vallende rotsen (kijk van tijd tot tijd even omhoog!), maar om een eventuele val op te vangen en om te voorkomen dat u uw hoofd stoot tegen overhangende rotsen.

Informatie:
Internet via www.amlach.net

Dölsach
In de eerste plaats is Dölsach uiteraard bekend vanwege het feit dat de Romeinse stad Aguntum op het grondgebied van het dorp gelegen is (Kijk bij Lienz). Oorspronkelijk was op deze plaats een nederzetting van de Illyriërs, zodat de geschiedenis van Dölsach nog wel zo'n duizend jaar verder teruggaat. Het museum dat bij de opgravingen gevestigd is, is een bezoek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, een absolute must.

Wintersporters gebruiken Dölsach, de geboorteplaats van de beroemde Oostenrijkse schilder Albin Egger (1868 - 1926), graag als uitvalsbasis om te gaan skiën in Zettersfeld of Hochstein in Lienz. Vanuit het dorp kunnen langeafstands langlaufwandelingen gemaakt worden, de loipes vinden aansluiting, zowel in de richting van Karinthië als in de richting van Zuid-Tirol in Italië, op andere loipes.

Informatie:
Osttirol Werbung (zie boven)

Iselsberg/Stronach
Even ten noordoosten ten opzichte van Lienz, ligt het plaatsje Iselsberg/Stronach. Het is pittoresk, maar niet van bijzondere schoonheid. De rit naar Iselsberg is zonder meer fraai te noemen, gaat u met de auto naar de Grossglockner, dan kunt u via deze weg (107) Heiligenblut in Karinthië bereiken en vandaar aan de klim naar de Grossglockner beginnen.

Stronach is het geboortedorp van Franz von Defregger (1835 - 1921), de beroemde schilder. In veel grote musea, maar ook in Schloss Bruck in Lienz vindt u werken van hem. Vanuit het dorp kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden, onder andere naar het natuurmonument Stronacher Erdpyramiden in het Debanttal. Deze piramides, zijn het resultaat van honderden jaren erosie, door weer en wind grillig gevormde obstakels, die recht uit de grond schijnen op te rijzen. (Ze zijn ook bereikbaar met de auto via een tolweg.)

Uiteraard zijn in de winter de wandelwegen goed begaanbaar en Iselsberg/Stronach beweert de liefhebbers van langlaufen de zonnigste loipes van Oostenrijk te bieden. Er rijdt een gratis skibus naar de bergbanen van Lienz.

Informatie:
Osttirol Werbung (zie boven)

Lavant
Aan de Drauradwanderweg en aan de voet van de Dolomieten ligt het boerendorpje Lavant. Het is zowel in de zomer als in de winter een uitgelezen startpunt voor prachtige wandelingen.

De liefhebbers van geschiedenis zullen zich ook in Lavant prima kunnen vermaken. Historisch gezien behoort de omgeving van het dorp tot de interessantste plaatsen van Oost-Tirol. Men heeft in het nabijgelegen bedevaartsoort Lavanter Kirchbichl de overblijfselen van een vroegchristelijke basiliek blootgelegd, maar tegelijkertijd kunnen vaststellen dat deze christenen niet de vroegste bewoners van het gebied waren. Uit verdere opgravingen heeft men kunnen concluderen dat er in deze omgeving reeds mensen woonden in de het Neolithicum, de jonge (of nieuwere) steentijd (6000-2000 v.Chr.). De basiliek werd hier gebouwd in de 4e eeuw. Daarmee werd het oudste bisdom van de streek in kaart gebracht, ook Aguntum behoorde tot het bisdom.

Informatie:
Osttirol Werbung (zie boven)

Leisach
Met de stoeltjeslift wordt u op simpele wijze naar een alm op ongeveer 1.000 meter hoogte gebracht, naar de gratis toegankelijke kinderdierentuin Moosalm. Wij zeggen kinderboerderij, de Oostenrijkers spreken over een Streichelzoo, vrij vertaald: een aaidierenpark en u kunt dit woord afbreken op verschillende plaatsen, maar aai en dieren zijn zekere trefwoorden. Er zijn vele dieren ondergebracht met een hoog aaibaarheidsgehalte, kinderen zijn er niet meer weg te slaan. Gelukkig voor de volwassenen: er zijn diverse terrasjes in de directe omgeving.

Informatie:
Osttirol Werbung (zie boven)

Nikolsdorf
Bijna op de grens met Karinthië ligt Nikolsdorf, luchthaven Nikolsdorf welteverstaan. Van hieruit kunt u met kleine vliegtuigjes rondvluchten maken boven Oost-Tirol. Ervaren piloten brengen u boven de Grossglockner en de Grossvenediger, tonen u de talrijke dalen en zorgen ervoor dat u uw vakantieverblijf eens vanuit de lucht te zien krijgt.

Informatie:
Internet via www.nikolsdorf.at

Nussdorf/Debant
De omgeving van de beide kernen is een uitgelezen wandelgebied. Er is ook een natuurleerpad aangelegd, zodat de geïnteresseerde wandelaar onderweg van alles aan de weet kan komen omtrent hetgeen er langs het pad groeit en bloeit. Ook gedurende de winterperiode worden de wandelwegen uitstekend onderhouden en worden diverse loipes uitgezet voor de langlaufer. Nussdorf/Debant heeft een prachtige ijsbaan waarop tal van activiteiten worden georganiseerd maar die natuurlijk ook voor de liefhebber van schaatsen beschikbaar is.

Informatie:
Internet via www.nussdorf-debant.at

Tristach
Uw doel is ongetwijfeld de Tristacher See, het enige meer in Oost-Tirol dat ontwikkeld is om in te zwemmen. Het is prachtig gelegen, te midden van een indrukwekkende natuur. Ook voor de natuurliefhebber valt er veel te beleven, vanaf de meeroevers voeren vele wandelingen de nieuwsgierige bezoeker in tal van richtingen. Vogels en klein wild voelen zich hier uitstekend thuis.

Bij het Parkhotel Tristacher See begint een wandeling naar het natuurmonument Alte See, de moeite van een wandeling meer dan waard. In de winter vormt het meer het decor voor een jaarlijks terugkerend ijsfeest, het meer is dan uiteraard door de natuur zelf omgetoverd tot een prachtige ijsbaan. De camping, aan de andere zijde van het meer, wordt vrijwel geheel door Nederlanders bevolkt.

Informatie:
Internet via www.tristach.info

10 prachtige bestemmingen in Drautal en Oost-Tirol