Reizen vanuit Nieuw-Zeeland en Australië

Swipe

Cape Adare

Op het bijna noordelijkste punt van de Rosszee (71°17'Z 170°14'O) ligt Cape Adare. Ross ontdekte dit punt tijdens zijn expeditie in 1841. Hij noemde de kaap naar zijn vriend burggraaf Adare. De eerste landing vond plaats op 24 januari 1895, toen de walvisvaarder Antarctic hier een expeditie onder leiding van H.J. Bull afzette. Onder de leden van de expeditie bevond zich tevens Carsten Borchgrevink. Later keerde Borchgrevink terug met zijn eigen expeditie, de Southern Cross Expeditie, om hier in 1899 te overwinteren. Hij was daarmee de eerste die dit waagstuk aan durfde. Er werden twee prefabhutten neergezet. De hut, die diende als onderkomen voor de groep van 16 jonge mannen tussen de 20 en 34 jaar, was slechts 6,5 bij 5,5 m. De hutten staan er nu nog en dankzij de goede zorgen van de New Zealand Antarctic Heritage Trust verkeren ze ook nog in goede conditie. Anders is het gesteld met de hut waar de mannen van Scotts Terra Nova Expeditie in 1911 en 1912 overwinterden. Deze hut is in elkaar gezakt.

De drie hutten en bijbehorende overblijfselen van de expedities staan op de lijst ‘Historische plaatsen en monumenten in Antarctica’ (nummer 22). Ook het kruis dat op een hogergelegen richel bij de grindbank (Ridley Beach) opgericht is ter nagedachtenis aan de hier begraven Noorse bioloog Nicolai Hanson, die deel uitmaakte van de Southern Cross Expeditie, is aan de lijst toegevoegd (nummer 23).

De omgeving van Cape Adare is adembenemend. De kust van Victorialand wordt gevormd door de imposante bergen van de Admiralty Range die hoog boven de zee uittorenen. Op de grindbank bevindt zich de grootste Adéliepinguïnkolonie van Antarctica met maar liefst 250.000 broedparen. Verder is er een grote zuidpooljagerkolonie.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Cape Adare en Antarctica