Reizen vanuit Nieuw-Zeeland en Australië

Swipe

De Rosszee

De Rosszee is een van de extreemste gebieden van Antarctica die per schip bezocht kunnen worden. Het gebied biedt een subliem landschap van hoge, ruige bergruggen, immense ijskappen, ijsplateau’s en ijsbergen. In het landschap staan op diverse plaatsen de (geconserveerde) hutten als stille getuigen van historische expedities. Het klimaat hier is veel extremer dan bij het Antarctisch Schiereiland. De temperatuur ligt zeker 10° C lager en op een aantal plaatsen is het zo droog dat er zelfs geen sneeuw ligt. Deze ‘Dry Valleys’ zijn poolwoestijnen.

Ondanks deze extreme condities zien Adéliepinguïns en keizerspinguïns kans om langs de kusten te overleven en kuikens groot te brengen. Walvissen zoals 0rka’s patrouilleren ook hier in de omgeving van kolonies. Rond het pakijs leeft de zeldzame Rosszeehond. Krabbeneters komen in grotere aantallen voor.

De Rosszee ligt ten zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist van daaruit schepen naar de Rosszee vertrekken. Tijdens de oversteek naar Antarctica worden vaak de subantarctische eilanden Macquarie en Campbell bezocht. Het onderbreekt de vijf dagen durende oversteek van meer dan 2700 km.

De Rosszee wordt in het westen begrensd door Victorialand met Cape Adare en aan de oostkust door Cap Colbeck op de punt van Edward VII-land. De plaatsen die in en rond de Rosszee bezocht kunnen worden zijn:

10 prachtige bestemmingen in De Rosszee en Antarctica