Reizen vanuit Nieuw-Zeeland en Australië

Swipe

Dry Valleys

Dry Valleys is een uniek gebied dat wordt afgeschermd van de immense poolijskap door de Transantarctic Mountains. Ze zijn ontstaan doordat de gletsjers die van de poolijskap afkwamen zich hier duizenden jaren geleden hebben teruggetrokken. De kleine hoeveelheid vocht die hier voorkomt, wordt veelal door de rotsen opgenomen of verdampt door de heftige valwinden die hier regelmatig voorkomen.

De flora en fauna hebben zich aangepast aan de omstandigheden: algen, bacteriën en schimmels groeien in poreus gesteente. De planten groeien niet snel, maar kunnen wel enorm oud worden.

De Dry Valleys behoren tot de droogste plaatsen op aarde. Er is in minstens 2 miljoen jaar geen regen gevallen. De bekendste valleien zijn Victoria, Wright en Taylor die tezamen 4000 km2 beslaan. Men noemt deze sneeuwvrije plekken op Antarctica oasen. Er zijn nog 20 andere oasen op Antarctica, maar deze zijn minder eenvoudig te bereiken.

Toch zijn er meren in de valleien. Taylorvallei: enkele zoals Hoare dat wordt bedekt door een 5,5 m dikke ijslaag. Bonney is een zoetwatermeer, echter de onderste laag van het meer is 3 keer zouter dan de zee. Wrightvallei: Vanda is 60 m diep. Het water bij de bodem is 25° C. Het meer wordt gevoed door Antarctica’s langste rivier (Onyx). De rivier is 30 km lang en loopt van de achterliggende Taylorgletsjer dwars door de vallei naar het meer. De Don Juan Pond is erg ondiep. In de korte periode dat er smeltwater vrijkomt, stijgt het waterpeil tot maximaal 75 cm, maar door alle verdamping, is het water zo zout geworden dat het zelfs onder de koudste omstandigheden van Antarctica niet bevriest. Het zout heeft zich in kristallen afgezet langs de randen van het meer.

Zoals de wind ijsbergen in de meest bizarre vormen slijpt, zo slijpt de wind hier de rotsen. Het omliggende gebergte is opgebouwd uit lagen die nog keurig horizontaal liggen. De lagen zijn zeer verschillend van kleur, van okergeel (zandsteen) tot donkerbruin (basalt).

De valleien zijn in december 1903 ontdekt door Robert Scott en twee mede-expeditieleden toen zij in de mist verdwaald raakten op de ijskap. Omdat ze niet uitgerust waren om te voet de valleien in te gaan, hebben ze deze niet intensief onderzocht.

Niet alleen Scott en zijn mannen raakten verdwaald. In de vallei zijn gemummificeerde zeehonden en pinguïns gevonden.

De Dry Valleys zijn alleen met een helikopter te bereiken. Wilt u dit bijzondere gebied nog bezoeken dan lijkt het erop dat u hiervoor nog slechts tot 2012 de tijd heeft, want hierna zal de ijsbreker Kapitan Khlebnikov niet meer ingezet worden voor toeristische reizen.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Dry Valleys en Antarctica