Republiek van San Marino

Swipe

Republiek van San Marino

San Marino

San Marino is de hoofdstad van de gelijknamige republiek, een van de kleinste van Europa. Tijdens keizer Diocletianus zochten twee christenen in 301 hun toevlucht tegen de Romeinse vervolging, de ene, Marino, op de Titano, de andere, Leo, op de Feretrioberg, enkele kilometers zuidelijker. Beiden werden heilig verklaard en gaven hun namen aan San Leo, het stadje in de Marken, en aan San Marino, dat sinds 1815 erkend is als onafhankelijke staat. De op een rotsrichel gelegen burcht van San Marino domineert het grondgebied van het staatje, dat 61 km2 groot is. Volgens de constitutie van 1925 is San Marino een democratie met een parlementair stelsel. De Consiglio Grande e Generale wordt elke vijf jaar door het volk gekozen. Dit parlement kiest uit haar midden twee leden tot Capitano Reggente (regenten) voor een periode van zes maanden als gezamenlijk staatshoofd.

Bezienswaardigheden San Marino

Aan het centraal gelegen Piazza della Libertà staat het Palazzo del Governo uit de 19e eeuw in een neo-middeleeuwse stijl. De kerk San Francesco bij de Porta di San Francesco dateert uit de 14e/15e eeuw.

Op de richel staan drie burchten. De eerste, de Rocca uit de 11e eeuw, verbouwd in de 15e eeuw, heeft tijdelijke exposities. De tweede, Cesta, is uit de 13e eeuw en herbergt tegenwoordig het museum van oude wapens. De derde, Montale, gebouwd in de 13e eeuw, is vrijwel geheel vernieuwd in 1935. Van hier heeft men een mooi panorama.

Verder zijn er de pittoreske straatjes, met restaurants, cafés en winkels waarin een onvoorstelbare hoeveelheid kitsch-souvenirs worden verkocht. Op de foto gaan met de lokale soldaten is voor de toeristen ook een favoriete bezigheid.

10 prachtige bestemmingen in Republiek van San Marino en Emilia-Romagna