Restaurants Paramaribo

Swipe

Restaurants Paramaribo

Over eten wordt in Suriname niet lichtvaardig gedacht. De maaltijd vormt het hoogtepunt van de dag en daar wordt veel aandacht aan besteed. Elke bevolkingsgroep heeft haar eigen lekkernijen toegevoegd aan de Surinaamse keuken die door iedereen met smaak worden gewaardeerd. Voor 3,50 euro kunt u al een behoorlijke 'portie rijstkip’ krijgen. Wilt u wat meer uit de band springen, dan zullen de kosten per persoon niet snel boven 15,– euro uitkomen. Toch kent Suriname sinds kort ook de fijne keuken met bijbehorende prijzen. Menukaarten zijn vaak uitgebreid, maar bij navraag blijkt soms niet alles beschikbaar. Bami, nasi en rijstkip zijn altijd verkrijgbaar.

Creools

Sommige creolen eten niet ‘op straat’ omdat moeders pot nooit geëvenaard kan worden. Maar veel culinaire hoogstandjes blijven voor het grote publiek geheim. Neem een uitnodiging om bij iemand te gaan eten dan ook met beide handen aan. Uw gastvrouw zal u verrassen met een heri-heri (een schotel van aardvruchten met zoute vis), een pom (een gerecht van tayerknollen met vlees), een pastei (deegschotel met groente en kip) of een combinatie van dit alles. Mocht een invitatie uitblijven dan kunt u nog terecht bij diverse gelegenheden in Paramaribo, bijvoorbeeld aan de Waterkant of in het gebouw op de steiger van de Surinaamse Scheepvaartmaatschappij met uitzicht op de Surinamevrivier.

Javaans

Wat thuis Indonesisch wordt genoemd, heet hier Javaans. Afgezien van de bekende bami, saté en nasi rames moet u eens een petjil of gado-gado (groenteschotel met o.a. taugé, kousenband en satésaus) proberen, of een saoto (een exotische kippensoep geserveerd met of zonder ei en rijst). De meeste restaurants zijn in Indonesische stijl ingericht, compleet met wajangpoppen aan de muur en serveersters in sarongs.

In de wijk Blauwgrond, met name in de J.S. Greenstraat, kan er ook langs de weg op houten bankjes aan kraampjes worden gegeten. Lekker eenvoudig en sfeervol, vooral in de vooravond wanneer buurtbewoners naar de moskee wandelen.

Hindostaans

Overgewaaid uit het voormalige Brits-Indië is de roti, een hartig belegde pannenkoek. Roti wordt met de hand gegeten en is geschikt voor elk moment van de dag. Roti’s zijn verkrijgbaar met lamsvlees, kip of een vegetarische variant, allemaal rijkelijk gegarneerd met peper. Op verzoek wordt de peper apart verpakt. De rotimarkt wordt in Paramaribo gedomineerd door de familie Roopram, die enkele zeer eenvoudige maar uitstekende rotishops beheert.

Een echt Indiaas restaurant is Martin’s house of Indian food in wijk Maretraite in Paramaribo. Bij Martin kunt u tandoori chicken eten, of de groenteschotel navratan korma. Op het terras is het lekker zitten, maar ook binnen in het eetzaaltje te midden van allerlei tierelantijntjes. 

Chinees

Chinese restaurants treft u over de hele wereld aan en dus ook in Paramaribo. De menukaart zal voor velen dan ook geen complete verrassing zijn. Bekende Chinese restaurants bevinden zich aan de Cornelis Jongbawstraat niet ver van de rumfabriek.

Op zondag van 07:00 tot circa 12:00 uur is er in Paramaribo-centrum aan de Sommelsdijckstraat naast het belastingkantoor een klein Chinees groetenmarktje.

Fijne keuken

In Paramaribo kunt u ook verfijnd eten, dat wil zeggen Europees met een exotische knipoog. Bijvoorbeeld vlees-, vis- of pastagerechten maar dan met Surinaamse groenten terwijl de sausen en de garnering Europees aandoen. Zowel in het historische Waaggebouw als in Fort Zeelandia zijn dergelijke restaurants gevestigd.

Thais

Garden of Eden in de wijk Uitvlugt in Paramaribo is een prachtig oriëntaals ingericht restaurant en lounge bar. Lunchen en dineren kan dagelijks op het terras rond het hoofdgebouw of in open bamboehutten in de weelderige achtertuin. Voor de bereiding van de gerechten zijn koks uit Thailand aangetrokken.

Fusion

Restaurant Spice Quest aan het nog ongeplaveide gedeelte van de Nassylaan in Paramaribo bevindt zich achter een pagodeachtige entree. Rond de patio zijn de overgroeide restanten van de voormalige drukkerij van het dagblad De Vrije Stem te zien dat in 1982 ten tijde van de dictatuur werd vernietigd. De door roest aangetaste lettergieters en drukpers zijn opgenomen in de nieuwbouw die een diningroom en een Japanse eetkamer bevat.

Sushi

Ook Japans eten heeft op kleine schaal zijn intrede gedaan in Paramaribo. Sushi-Ya, steak and sushi, aan de Henck Arronstraat biedt een keur aan de Japanse culinaire hapjes. 

Eethuizen

Het Pannenkoeken- en Poffertjescafé aan de Sommelsdijckstraat in Paramaribo heeft Oudhollandse pannenkoeken op het menu met grootmoeders stroop of met Surinaamse zoute vis.

Café-restaurant D'Optimist in de woonwijk Uitvlugt is een gezellige buurtbistro met smakelijke happen.

Zus & Zo, gelegen aan de Palmentuin, heeft een tuinrestaurant en is een ontmoetingsplek waar je aangenaam buiten kunt eten.

Ook in café-restaurant Lindeboom en in bistro Don Julio niet ver van het uitgaanscentrum kan het prettig zijn, soms met gelegenheidsoptreden van muzikanten.

Koreaans

Mocht u verzot zijn op Koreaans eten dan kunt u terecht bij Lee’s Korean Restaurant aan de Mahonylaan. Lee heeft lekkere vis en koud bier om die in te laten zwemmen.

Vegetarisch

Voor niet-vleeseters zijn er geen speciale eethuizen. De meeste restaurants hebben wel een hoekje van hun menukaart ingericht voor groente- en tahoehapjes.

Ontbijt en lunch

•, Lekker!aan de Johannes Mungrastraat in Paramaribo-zuid is een prima plek voor ontbijt of lunch op z’n Europees. Luxe broodjes en originele soepen, zelf salades samenstellen. Delicatessen om mee te nemen. Er is ook een Lekker! in Paramaribo-centrum.

Snacks

Patathuizen zijn erg populair voor de tussendoorsnack. Vooral in het weekend zijn ze een ontmoetingsplaats voor jongeren op bromfietsen en mountainbikes. Er zijn de bekende Surinaamse patatwinkels als Alegria, Saborella en Naskip, maar ook de internationale fast food ketens als McDonald en Burger King zijn in Paramaribo te vinden. 

Gezond snacken?

Power Smoothie in het winkelhart van Paramaribo maar ook met een stand in de Hermitage Mall. Voor veggieburgers, yoghurt, sappen en salades.

10 prachtige bestemmingen in Restaurants Paramaribo en Suriname