Rethymnon

Swipe

Het achterland van Rethymnon

Het achterland van Rethymnon is bergachtig. Rotsachtige landschappen wisselen zich af met mooie groene valleien, riviertjes en watervalletjes. In dit departement ligt het enige zoetwatermeer van Kreta: Limni Kournas dat richting Chania te vinden is. Bij de badplaats Georgioupoli is er een afslag. Er zijn ook talloze grotten en enkele duizelingwekkende kloven. In dit deel van Kreta ligt ook het hoogste punt van het eiland: het Ida-gebergte, ook wel Psiloritos genoemd van 2.456 m. hoog.

Plakias

Bijna recht onder Rethymnon aan de zuidkust ligt het schilderachtige vissersdorp Plakias met een zeer mooi twee kilometer lang zandstrand. de weg ernaartoe leidt door de kloof van Kourtialiotiko. Niet ver voor Plakias bevindt zich het bekende Preveli klooster. Van het oude klooster is niet veel meer over. Het ‘nieuwe' klooster met een klokkentoren uit de 16de eeuw en een kerk uit 1860 staat ongeveer drie kilometer verderop. Ook dit klooster was tijdens de Turkse bezetting een verzetshaard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen de monniken tientallen geallieerde soldaten te ontsnappen via het strand dat door middel van een steil pad vanaf het klooster te bereiken is.

Kloof van Kourtialiotiko

Twee kilometer voorbij het Preveli klooster heeft de natuur een mooi plaatje gecreëerd. De rivier die door de kloof van Kourtialiotiko stroomt, eindigt hier in de zee. Een stuk van de rivier is omgeven door palmbomen en komt uit in een soort meer. Een heel mooi gezicht. Landschappelijk erg mooi is ook de route die van Rethymnon naar het dorp Spili leidt op 29 km van de stad aan de voet van de Kedrosberg. Het dorp ligt er heel groen bij en bloemen bloeien hier uitbundig. Grootste attractie is de fontein met negentien leeuwenkoppen waaruit water stroomt. Deze fontein staat op een lieflijk plein met grote platanen waaronder terrasjes liggen.

Agia Galini en Agios Pavlos

Zo’n 26 km verderop naar het zuiden ligt de drukbezochte badplaats Agia Galini. Iets verderop naar het westen (niet via de kust bereikbaar) ligt Agios Pavlos waar heel bijzondere ‘gestreepte' rotsformaties te zien zijn. Het beroemde Arkadiklooster ligt op zo’n 22 km van Rethymnon. U volgt de weg naar Heraklion en neemt na 5 km de afslag. Door zijn verleden trekt dit klooster ook veel Griekse bezoekers. Het is een soort bedevaartsoord geworden.

10 prachtige bestemmingen in Het achterland van Rethymnon en Kreta