Reykjavík

Swipe

Een moderne hoofdstad

Buiten kijf staat dat Reykjavík een moderne en verrassende stad is, met tal van winkels, musea, uitstekende restaurants en een interessant nachtleven. Reykjavík is de laatste jaren sterk veranderd. Een groot aantal nieuwe restaurants is geopend, evenals cafés in alle soorten en maten.

Reykjavík wekt de indruk van een welgestelde buitenwijk, waar elke vorm van stress ontbreekt. Moderne woningen en beelden, brede wegen, nieuwe en vooral dure auto’s en overal ruimte in overvloed. In het oude stadscentrum maken de kleurig geverfde golfplaten huizen langzaam plaats voor moderne betonnen kantoorgebouwen, appartementen en winkels.

Een deel van de golfplaten huizen wordt ruim een kilometer westwaarts herbouwd, vlak bij het binnenlandse vliegveld: een nieuwbouwwijk van oude woningen, die vooral in trek is bij kunstenaars. De uitgestrekte woonwijken bestaan uit nieuwe, degelijk gebouwde huizen. Ook hier noodzaakt de geografische ligging van het land het gebruik van sterke, duurzame bouwmaterialen.

Niet alleen als regeringscentrum met zijn ministeries, maar ook als het centrum van handel, cultuur (theaters en orkesten), openbare diensten, vervoer, gezondheid, opleiding, communicatie (zoals radio, tv en pers) en nagenoeg alle andere activiteiten, is Reykjavík het hart van de moderne IJslandse gemeenschap.

De meeste bezoekers besteden enige tijd in Groot-Reykjavík, de een om het als basis te gebruiken voor excursies rond het eiland, terwijl een ander wil genieten van de unieke combinatie van actieve ontspanning, natuurlijke oorsprong en zijn bloeiende, moderne karakter. De hoofdstad van IJsland is ook de moeite van een bezoek waard als men de dagelijkse stress wil ontvluchten. Is het niet heerlijk om echt frisse lucht diep in te ademen in een toch prikkelende omgeving?

Milieu

Reykjavík is niet alleen de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, het is zeker ook de schoonste. Dat valt gelijk al op wanneer u genietend door de stad wandelt. U zult nergens schoorstenen hun milieu verziekende rookwolken de wereld in zien blazen. De stad beschikt namelijk over een uniek ‘centraal-verwarmingssysteem’ dat gevoed wordt door geothermische bronnen. Daarom ontstaat hier dus geen rook waardoor de kristalheldere lucht niet wordt vertroebeld, de gebouwen niet met roet worden bevuild en het milieu niet wordt belast.

Uitgaan

Waarschijnlijk brengen de IJslanders meer tijd binnenshuis door, dan in andere landen gebruikelijk is, maar toch biedt Reykjavík de bezoeker een scala aan uitgaansmogelijkheden om voor een geslaagde dag te zorgen. U kunt alles doen wat in een andere hoofdstad ook zou kunnen, alleen iets rustiger en zonder stress.

Voor muziekliefhebbers bijvoorbeeld is er een zeer omvangrijk opera-, ballet- en musicalprogramma, terwijl geschiedkundigen hun hart kunnen ophalen in verschillende interessante musea, want IJslanders zijn zeer artistiek onderlegd.

Voor anderen zijn er bibliotheken, heerlijke warme openluchtzwembaden en voor-treffelijke restaurants, waar u uitstekend kunt dineren. Het enige bowlingcentrum (met maar liefst 16 banen) staat naast het binnenlandse vliegveld en wordt zeer toepasselijk ‘Keiluhöllin’ genoemd.

Ook een wandeling door het oude centrum is zeer de moeite waard. Er is voor iedereen iets te vinden, want in de stad is echt alles voorhanden. Dat komt mede omdat het de enige echt grote stad is en het natuurlijk niet lonend is om bijvoorbeeld een operagebouw in een stad met slechts 20.000 inwoners neer te zetten. Alles bij elkaar zal iedereen zich na een weekend Reykjavík weer fit genoeg voelen om de dagelijks sleur opnieuw aan te gaan.

Restaurants en bars

Reykjavík heeft uiteraard veel restaurants en ik heb er vele mogen bezoeken. Ik besef, dat iedereen zijn eigen smaak heeft, maar zelf geef ik de voorkeur aan Potturinn og Pannan (Potten en Pannen), gelegen op de Nóatún. Het is een gezellig restaurant, gespecialiseerd in vis tegen een redelijke prijs, maar waar ook lam en rundvlees op het menu staan. Tevens is er een uitgebreide saladebar.

Knusse pubs, bars en nachtclubs treft men, sinds het bierverbod enige jaren geleden werd opgeheven, op bijna iedere hoek van de straat aan. Ze luisteren naar welluidende namen als Hardrock Café, The Dubliners of Gaukur á Stöng. Neem wel een goedgevulde portemonnee mee, want de prijzen voor alcoholische versnaperingen swingen hier letterlijk de pan uit: 5 tot 7 euro is geen uitzondering. Aan de rand van het stadscentrum bevindt zich het peperdure, draaiende restaurant Perlan.

Veiligheid

Reykjavík is in onze ogen niet meer dan een uit zijn krachten gegroeid dorp. Dat betekent ook, dat het wellicht de enige hoofdstad ter wereld is waar men dag en nacht veilig over straat kan. De ernstigste vorm van criminaliteit bestaat uit zakkenrollerij en dronkenschap.

Bekende gebouwen

Sinds Reykjavík is gegroeid van weinig meer dan een dorpje tot de huidige grootte, zijn er nauwelijks enige echt oude monumenten bewaard gebleven. Desondanks staan in het oude stadscentrum (waar het Deense bestuur zich 550 jaar lang vestigde) tussen de oude haven en het meer Tjörnin enige charmante gebouwen uit de 18e en 19e eeuw.

Een in de hele stad zichtbaar herkenningspunt is de Hallgrímskirkja, waarvandaan bij mooi weer het uitzicht adembenemend kan zijn.

Het voor bezoekers bekendste gebouw van Reykjavík is het Höfdi House, waar in 1986 de topontmoeting plaatsvond tussen president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov. Dit gebouw wordt gebruikt voor bijzondere ontvangsten en is niet toegankelijk voor het publiek.

In het centrum van de stad staat nog een aantal oude huizen die het bekijken meer dan waard zijn. Het restaurant Laekjarbrekka werd in 1834 gebouwd en is een van de oudste huizen in de stad. In 1979 werd het tot beschermd gebouw verklaard, tezamen met enkele andere gebouwen in het blok. In 1980 werd het huis gerestaureerd, nadat het na jarenlange verwaarlozing in een vervallen staat was terechtgekomen. Alle mogelijke moeite is gedaan om de oorspronkelijke uitstraling te bewaren.

Winkelen

Reykjavík is een stad zonder pretenties, ietwat verloren in een overweldigende natuur. Wie echter door de drukke winkelstraat Laugavegur of het overdekte winkelcentrum Kringlan wandelt, zal verbaasd zijn over de vaak zeer modieuze en zelfbewuste vrouwen en de vele trendy boetieks.

De hypermoderne etalages zouden niet misstaan in Londen, Parijs of New York. Het grootste winkelcentrum van IJsland staat in de voorstad Kópavogur, genaamd Smáralind.

Bezienswaardigheden in een notendop

Het parlementsgebouw (Althing) staat op Austurvöllur en het grote meer in het centrum van de stad heet Tjörnin. Dit natuurlijke meer heeft via een ondergrondse beek, lopend onder de Laekjargata, nog steeds een directe verbinding met de oceaan. Rondom het meer is het goed toeven en u kunt er genieten van veel verschillende eendensoorten. Er zijn genoeg beschutte open ruimtes binnen Reykjavík en het is de enige hoofdstad ter wereld waar een zalmrivier, de Ellidaár, doorheen stroomt.

Het natuurreservaat Heidmörk, ten zuidoosten van het Ellidavatn, heeft voor IJslandse normen veel weelderig bloeiende bomen en planten, waardoor dit voor de inwoners van Groot-Reykjavík een veelgebruikte picknickplaats is. Voor de kust liggen de eilanden Videy en Lundey. De laatste is een eiland vol papegaaiduikers (Lundey betekent eiland van de papegaaiduikers). Het is de enige kolonie papegaaiduikers in de buurt van de hoofdstad. En vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan de haven, Hallgrímskirkja, Laugardalur en vele musea.

10 prachtige bestemmingen in Een moderne hoofdstad en IJsland