Reykjavík

Swipe

Groot-Reykjavík

Reykjavík heeft drie relatief grote voorsteden binnen de eigen stadsgrenzen, waar meer dan de helft van de bevolking woont: Árbaer, Breidholt en Grafarvogur. De stad Reykjavík zelf (118.814 inwoners) en de 6 omliggende gemeenten vormen samen het gebied, dat wordt aangeduid met ‘Groot-Reykjavík’, of in goed Engels: the Greater Reykjavík Area. Samen woont 63% (203.374 inwoners) van IJslands bevolking in dit gebied en vormen een dicht web, niet alleen uit sociaal en economisch oogpunt, maar ook op het culturele vlak.

De omliggende plaatsen zijn geen voorsteden in de eigenlijke zin van het woord, maar onafhankelijke gemeentes. Ze zijn naast Reykjavík opgegroeid, met hun eigen karakter en plaatselijke overheid, alhoewel veel van de inwoners hun werk in de hoofdstad hebben. Er zijn geen grenzen of markeringen tussen deze steden. U kunt door alle steden heen rijden, zonder dat er enige verandering zichtbaar is: het is inderdaad één gemeenschap en een hele belangrijke schakel in de IJslandse gemeenschap. Dit is op veel manieren opvallend duidelijk: vrijwel alle regeringsgebouwen staan in dit gebied. Zo ook de meeste grote handelsondernemingen en industriële bedrijven, het parlement (Althing), het hooggerechtshof, de universiteit en culturele attracties. Eigenlijk komt er geen einde aan deze lijst.

De 7 gemeentes waaruit ‘Groot-Reykjavík’ bestaat zijn, naast Reykjavík zelf, Mosfellsbaer, Kópavogur, Gardabaer, Bessastadahreppur, Hafnarfjördur en Seltjarnarnes. Tezamen bieden deze gemeenten ontelbare faciliteiten en bezienswaardigheden voor de bezoekers, zoals hotels, pensions, restaurants, kampeerterreinen, toeristenbureaus, kunstateliers, bibliotheken, musea, bioscopen en sportcomplexen. Een uitgebreide lijst van de faciliteiten, diensten, bezienswaardigheden en openingstijden staat in de gratis uitgaven ‘Around Reykjavík’ en ‘The Complete Reykjavík Map’.

Mosfellsbaer

Deze stad ligt ten noordoosten van Reykjavík. Het is een snelgroeiende gemeente met ruim 8.800 inwoners, een aantal, dat in 25 jaar vervijfvoudigd is. In meer dan de helft van de beschikbare werkgelegenheid wordt voorzien door de wolverwerkende fabriek Álafoss (verkoop in Pósthússtraeti 13 te Reykjavík) en het gezondheids- en revalidatiecentrum Reykjalundur. De overige werkgelegenheid zit in de handel en dienstverlening. Net als de overige buurgemeentes van Reykjavík is ook Mosfellsbaer enorm afhankelijk van de werkgelegenheid in Reykjavík.

De streek is vooral bekend om zijn hete bronnen, waarvan het water via pijpleidingen naar Reykjavík wordt gevoerd. Rondom deze bronnen staan kassen waar een verscheidenheid aan bloemen en groenten wordt verbouwd. Het eerste boorgat naar het hete water werd in 1933 geslagen en tegenwoordig wordt dagelijks ongeveer 4000 ton heet water naar Reykjavík gepompt.

De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Halldór Laxness is ereburger van Mosfellsbaer. Hij heeft sinds zijn zesde jaar in de stad gewoond en van veel van zijn verhalen ligt hun grondslag in deze kleine gemeenschap. Het gebied biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, trektochten, heuvel- en bergklimmen, paardrijden en het bespieden van vogels.

Kópavogur

Deze plaats grenst aan de zuidkant van Reykjavík en is een jonge gemeente, die zich in minder dan 40 jaar heeft ontwikkeld van een semi-plattelandsgemeente tot haar huidige status als één na grootste stad van IJsland met 31.000 inwoners. Deze snelle groei is het gevolg van veelomvattende projecten op het gebied van sociale voorzieningen, zoals accommodaties voor bejaarden, sportvelden (zowel binnen als buiten), een kunstmuseum en recreatieve tuinen; het is slechts een greep uit de recentelijk gebouwde of in aanbouw zijnde voorzieningen.

Aan de Borgarholtsbraut lig het grootste zwembad van IJsland, met een superwaterglijbaan, sauna, privé-solarium en massagefaciliteiten. Het is een belangrijk centrum van lichte industrie en dienstverlening, met steeds uitgebreidere sociale en culturele voorzieningen om de snelgroeiende bevolking van dienst te kunnen zijn.

De kerk van Kópavogur is een wonderschoon staaltje van moderne architectuur en staat op de heuvel Borgarholt in het westelijk deel van de stad. Verheven boven de omliggende wijken is de kerk een dominant element binnen de contouren van de stad. In feite was dit de basis voor het ontwerp van het stadsembleem. De gebrandschilderde ramen, gemaakt door de overleden plaatselijke beeldhouwster Gerdur Helgadóttir, beelden de menselijke levensweg uit van wieg tot graf, terwijl zij ook een volledige dag portretteren, van dageraad tot schemering.

De belangrijkste geschiedkundige plek van de stad ligt in het westen, bij de inham waar de stad haar naam aan ontleent (‘Baai van de zeehondenjongen’) en waar IJslandse hoofdmannen in 1662, onder bedreiging van Deense soldaten die het pistool op hen gericht hadden, gedwongen werden een overeenkomst te tekenen om de onafhankelijkheid van IJsland te verloochenen. Er staat een klein monument ter nagedachtenis aan deze droeve gebeurtenis en bij de inham zijn nog een paar overblijfselen van een oud regionaal parlementshuis.

Het Natuurhistorisch Museum van Kópavogur vertoont een opmerkelijke verscheidenheid aan zeedieren en schelpen, naast kleurrijke stenen en een aantal andere opmerkelijke tentoonstellingen. De dienstverlening voor bezoekers is enorm toegenomen en vormt een belangrijk element van een gepland stadscentrum, waaronder een hotel. Smáralind, het grootste winkelcentrum van IJsland is hier eveneens te vinden: Hagasmári 1, 201 Kópavogur.

Gardabaer

Deze plaats ligt nog iets zuidelijker dan Kópavogur en is een zeer jonge gemeente, die haar groei hoofdzakelijk in de laatste 20 tot 30 jaar verkreeg. Het Landnámabok (Het boek over de kolonisatie) noemt twee landgoederen in deze streek: Vífilsstadir en Skúlastadir. Sinds het begin van het christendom stond er een kerk in Gardarbaer.

In vroeger tijden was dit een landbouwgebied, met visserij als aanvullende bron voor het levensonderhoud. Tegenwoordig is er wat industrie en natuurlijk handel en dienstverlening, die voor arbeidsplaatsen zorgen. Het grootste deel van de arbeidsmarkt wordt echter gevonden in de omliggende gemeenten, voornamelijk in Reykjavík.

Gardabaer wordt vaak de ‘slaapstad’ van Reykjavík genoemd, en dat is eigenlijk terecht. Net als Hafnarfjördur is de stad gebouwd op lava, afkomstig van een uitbarsting van de Búrfell, zo’n 7000 jaar geleden. De lavaformaties zorgen niet alleen voor een eindeloze afwisseling in het landschap, maar ook voor buitengewoon goed beschermde en prachtige woonwijken.

Er wordt altijd gesuggereerd, dat Gardabaer de woonplaats is van de beter gesitueerden. In de eerste jaren van zijn ontwikkeling kan dat waar geweest zijn, maar tegenwoordig behoort maar een fractie van de 11.000 inwoners tot deze categorie.

Bessastadahreppur

Deze plaats ontleent haar naam aan Bessastadir, de residentie van de IJslandse president. Met slechts 2.400 inwoners is het verreweg de kleinste plaats in deze streek. Het ligt op Álftanes, een kleine plek tussen Gardabaer en Hafnarfjördur.

Hafnarfjördur

Dit is de zuidelijkste deelgemeente van Groot-Reykjavík. Het is de op twee na grootste stad met 26.000 inwoners en ligt slechts 8 km van Reykjavík verwijderd. De stad wordt nogal eens ‘de kleine lavastad’ genoemd, omdat een groot deel van de stad op 7000 jaar oude lavavelden is gebouwd, afkomstig van de Búrfell, die 5 km ten oosten van Hafnarfjördur opdoemt. De lavastroom splitste zich voordat het de zee bereikte door de steile rotswand Hamarinn, die boven de stad uit torent, en waardoor de natuurlijke haven ontstond met zijn beschermende lavarichels.

Het is het oudste handelscentrum van het land, waar Engelsen in het begin van de 15e eeuw startten met de visserij en vishandel totdat zij verdreven werden door Duitsers, die langer dan een eeuw de stad overheersten, tot aan het begin van de 17e eeuw. Deze Hansa-handelaren werden door Deense kooplieden vervangen als gevolg van het handelsmonopolie, dat door de Deense koning in 1602 was opgelegd.

Tegenwoordig is het grootste deel van de inwoners in dienst bij de visserij en visverwerkende industrie, handel, dienstverlening en diverse fabrieken, waaronder de aluminiumsmelter in Straumsvík, ten zuidwesten van de stad. Ook in de buurgemeentes heeft een aantal inwoners hun baan. Hafnarfjördur heeft zich in snel tempo ontwikkeld van minder dan 400 inwoners tot het huidige aantal.

De afgelopen jaren zijn de voorzieningen voor bezoekers enorm uitgebreid en op grote schaal ontwikkeld. Er zijn bijna 20 restaurants en cafés en ongeveer 10 musea en tentoonstellingszalen, waar uitgebreide bewijzen worden getoond van het inspirerende culturele leven binnen de stad. Er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding, zoals golf, zwemmen, pleziertochten, zeevissen, hengelsport, fietstochten, paardrijden, wandelingen, etc. etc. Reykjavík ligt op 10 minuten rijafstand en zowel de Blue Lagoon als het Leifur Eiríksson vliegveld ligt op 30 minuten rijafstand.

Bezienswaardigheden zijn de haven (waaraan het zijn naam ontleent) en het oude centrum met zijn houten huizen uit het begin van de vorige eeuw, karaktervol bekleed met golfplaten. Ook een bezoek aan het Maritieme Museum (Vesturgata 8) is meer dan de moeite waard, net als aan het Hafnarfjördur Historisch Museum. In restaurant Fjörugardurinn worden vrolijke Vikingfeesten gehouden, terwijl u in de baai ook nog kunt genieten van een middernachtcruise op het schip Fagranes.

Wilt u de stad goed leren kennen, haal dan de mysterieuze ‘Hidden Worlds Map’ bij het toeristen informatie bureau. Op deze kaart staan de belangrijkste nederzettingen van elfen, feeën en andere verscholen wezens in de stad. De kaart is gemaakt op aanwijzingen van een zeer bekende helderziende. De belangrijkste oorden van deze wezens blijken in de botanische tuin Hellisgerdi te zijn, waar ook een gezellig café is en het uitzichtpunt Hamarinn (de klif).

Seltjarnarnes

Dit is het meest westelijke deel van het ‘Reykjavík-schiereiland’. U vindt er een handvol handelsorganisaties, maar de meeste werkgelegenheid voor de 4.300 inwoners wordt in Reykjavík gevonden. Bij Bakkatjörn is een beschermd vogelgebied en het is een prachtige, maar stormachtige plek om de zonsondergang over de Faxaflói te bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Groot-Reykjavík en IJsland