Rhodos

Swipe

Griekse Eilanden

Oppergod Zeus had de taak de wereld onder de goden te verdelen. Hij vergat echter een stuk aan zonnegod Helios te geven, waarop prompt Rhodos uit de zee omhoog kwam. Aldus de mythe over het ontstaan van het eiland. Van Helios zou in de oudheid een gigantisch bronzen beeld zijn vervaardigd dat met gespreide benen over de ingang van de haven van Rhodos-Stad zou gestaan hebben met een brandende fakkel in zijn hand. De schepen voeren eronder door. Deze 'Kolos van Rhodos' zoals het beeld genoemd werd, zou een van de zeven wereldwonderen zijn geweest. Of hij echt bestaan heeft, is niet te achterhalen. Er is namelijk nooit iets van teruggevonden. Aan dit enorme standbeeld hebben we wel ons woord 'kolos' te danken.

Rhodos is het grootste eiland van de Dodekanessos en staat qua grootte op de vierde plaats van de Griekse archipel. De bevolking van het eiland leeft voornamelijk van het toerisme en landbouw. Er wordt wijn en olijfolie geproduceerd. Het eiland ligt amper 20 kilometer van de Turkse kust en is behoorlijk groen. Het wordt niet voor niets het bloemen- of rozeneiland genoemd. (ródo is Grieks voor roos) Bijna het hele jaar door bloeien er de prachtigste bloemen. De bergen van Rodos komen nergens boven de 1000 meter uit. Daarom zijn veel delen Rhodos geschikt om te fietsen.

Op Rhodos vindt de verwende toerist alles wat hij nodig heeft. De moderne, mondaine stad met al zijn voorzieningen en luxe, dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en mooie stranden. Het is een van de populairste Griekse vakantie-eilanden dus zeker in de zomermaanden zeer druk bezocht.

# Oppervlakte: ca 1400 km2

# Kustlijn: 220 km

# Inwoners: ca 68.000

# Hoofdstad: Rhodos-Stad

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden