Rhodos

Swipe

Binnenstad Rhodos-Stad

De ommuurde binnenstad bestaat uit de Turkse wijk, de Joodse wijk en het oudste deel: de Ridderstad of Collochium zoals de ridders het zelf noemden. Dit deel begint bij de eerder genoemde Vrijheidspoort aan de haven. Hier resideerden in de middeleeuwen de ridders van de Johannieterorde. Deze ridderorde die is genoemd naar zijn beschermheilige Johannes de Doper ontstond in Jeruzalem in de tijd van de kruistochten. De ridders vochten tegen de islamieten met als doel het heilige land te veroveren. Verder hielden ze zich bezig met de verzorging van pelgrims in hospitalen. Toen de Johannieters het in 1291 moesten afleggen tegen de islamieten, trokken ze weg uit Palestina en vestigden zich in 1309 op Rhodos en andere eilanden op de Dodekanesos.

Op het Symiplein vlakbij de Vrijheidspoort liggen de schamele overblijfselen van de tempel voor Afrodite uit de 3de eeuw v.Chr. Op het volgende plein de Platia Argirokastrou (met een mooie fontein in het midden) staat een 14de eeuws gebouw waarin het Museum voor decoratieve kunsten gehuisvest is, waar onder meer te zien is hoe men vroeger leefde.

Het Byzantijns Museum huist dan weer in de 11de eeuwse Mariakerk aan de Platia Alexandrou. Aan het volgende plein de Platia Mouseiou staat het grote Hospitaal van de ridders waarin het Archeologisch museum zit. Vooral de ruim vijftig meter lange oude ziekenzaal met kleine ruimtes waar patiënten met besmettelijke ziektes werden gelegd en het binnenplein met mozaïeken, stukken zuil en beelden is een bezoekje waard. In een van de zalen is het bekende marmeren beeldje van Afrodite die uit de zee omhoog komt, te bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Binnenstad Rhodos-Stad en Griekse Eilanden